NOVA bruka u Crnoj Gori! Na ostacima drevnog hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču poviše Ulcinja, čijim zidinama se ne dozvoljava pristup sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske već drugu godinu zaredom, sabrala se grupa Albanaca odevenih u nacionalno ruho, sa albanskim zastavama, kapama i rukama raširenim u simbol "velike Albanije"!

Ova drska provokacija, koju je na društvenim mrežama obelodanila izvesna Elida Jorgoni, odgovor je na Ivanjdanski sabor i liturgiju koju je na jednoj livadi udaljenoj više od trista metara od zidina svetinje služilo sveštenstvo barske i ulcinjske parohije. Uprava policije Crne Gore zabranila je tog dana Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da svetu službu obavi pod kamenim zidovima drevnog hrama zadužbini Svetog Jovana Vladimira, prvog srpskog svetitelja, dok je ceo prostor tog dana bio pod blokadom policije.

Nezvanično se priča da su fotografije nastale baš u vreme liturgije!


PROČITAJTE I: SINOD RUSKE CRKVE: Dižemo glas u zaštitu SPC u Crnoj Gori


- Ne bi me začudilo da se to tada desilo. Jednostavno rečeno, ovo je bruka i sramota, skandal neviđenih razmera - kaže, za "Novosti", paroh barski Jovan Plamenac. - Verujte da nisam bio srećan onog dana kada sam čuo priču nakon svete službe da je dobro što je sve proteklo mirno i da zbog toga treba da budemo oduševljeni. I šta danas, kao posledicu toga imamo: albanske provokacije! Mi smo samo problem gurnuli pod tepih i omogućili onima koji nas ćeraju da seire. Znači, problem nismo rešili nego smo ga produbili.

On podseća da su dan uoči proslave Ivanjdana Albanci nameravali da na putu do crkve naprave barikade i sve blokiraju, ali su im iz policije poručili da će biti uhapšeni ako to učine.

Nacionalno ruho, zastava i "velika Albanija" Foto Portal in4s

- Najgore je kada se stvori lažni mir jer on uvek rezultira mnogo većim problemom - kaže otac Jovan. - Bolje bi bilo da smo se tog dana sreli oči u oči i počeli probleme polako da rešavamo, pa i uz malo graje i buke. Ovako on može da eskalira i ako se to dogodi, bojim se da će tada biti kasno.

Jovan Plamenac

Kao razlog zbog čega sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske nije bilo omogućeno da obavlja svetu službu, navedeni su navodni arheološki radovi koji se izvode na tom lokalitetu. Očigledno da to ne važi za Albance koji žive u ulcinjskoj Krajini, čiji Nacionalni savet je žustro reagovao protiv najavljenog dolaska mitropolita Amfilohija, smatrajući to činom provokacije od strane Srpske pravoslavne crkve!OTIMAČINA UZ ODOBRENjE

ZA Albance je provokacija pravoslavna liturgija na temeljima pravoslavnog hrama na prostoru gde oni žive - kaže za "Novosti" prof. dr Budimir Aleksić, direktor Instituta za srpsku kulturu. - Radi se o otimačini hrama uz odobrenje aktuelnog režima. Što god požele zagovornici stvaranja "velike Albanije", ova vlast će im biti na usluzi jer je ona njihov dužnik zbog referenduma 2006. i stvaranja ovakve Crne Gore.


Albanci na zidinama srpskog hrama