IZJAVE hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da hrvatska policija vrši “pušbek” migranata i tada koristi nasilje, postale su tema svetskih medija. Grabar-Kitarović je tokom boravka u Švajcarskoj za tamošnju javnu televiziju SRF priznala: “Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pušbek”.

Problem je u tome što je sprovođenje „pušbeka” protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom zakonu. Ukratko, predsednica RH je priznala da Hrvatska namerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša.

Sada o tome piše i Gardijan u članku pod naslovom “Hrvatska policija koristi nasilje da bi proterala migrante, kaže predsednica” u kojem se ističe da je poznata međunarodna organizacija Human Rights Watch zatražila od Hrvatske da prekine tu praksu.

PROČITAJTE JOŠ - Gardijan: Migrante u Hrvatskoj čekaju batine, ako imaju sreće samo im slome telefon

Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome kako hrvatska policija primenjuje silu prema onima koji su prešli granicu, pa ih onda proteruje u BiH”, piše Gardijan i dodaje kako je Kolindino priznanje “prva službena potvrda posle meseci službenog negiranja”.

O Kolindinim izjavama piše i Dojče Vele (DW) koji ističe da je “Hrvatska negirala da ilegalno deportuje izbeglice u susednu Bosnu i Hercegovinu”, ali da je “hrvatska predsednica priznala da granična policija silom tera migrante preko granice”.


KITAROVIĆ: PREMA MIGRANTIMA ZAKONITO, PRISILA U NAJMANjOJ MERI Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je oštro odbacila pokušaj reinterpretiranja njenih izjava u vezi zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija."Želim da istaknem kako hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstva prisile prema prekršiteljima zakona primenjuje u najmanjoj mogućoj meri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća", navedeno je iz kancelarije hrvatske predsednice za Index.hr.Kako je navela, sigurnost je temeljni uslov stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadaća. "To su činjenice koje nikakve igre reči, krivi prevodi ili iz konteksta izvučeni delovi izjava ne mogu i neće promeniti", navedeno je u odgovoru iz kancelarije hrvatske predsednice.

DW ističe da je Hrvatska članica EU-a od 2013. te da želi ući u Šengensku zonu i da je “postalo jasno šta su sve tamošnje vlasti spremne da učine da bi to postigle”. DW dodaje i da većina hrvatskih medija ignoriše sve izveštaje nevladinih udruženja i migranata o nasilju koje nad migrantima sprovodi hrvatska policija, ali da je SRF objavio reportažu koja dokazuje da hrvatska policija ilegalno proteruje migrante u BiH.

Kolinda je, smatra DW, nehotično potvrdila sve što hrvatski političari i policija poriču mesecima, u osnovi priznajući da policija sprovodi nasilni „pušbek” migranata u BiH. DW citira Jelenu Seras iz Amnesti Internešnala koja ističe da je “priznanje hrvatske predsednice šokantno” i da je skandalozno što je Kolinda pokušala politiku „pušbeka” da predstavi kao legalnu.

Vest o Kolindinoj izjavi u kojoj je priznala da hrvatska policija krši zakone i silom proteruje migrante preneli su i brojni drugi svetski portali, poput MSN - a, USBreaking Newsa itd.

PROČITAJTE JOŠ - Duge cevi i pendreci dobrodošlice (VIDEO)

Značajno je da je Kolinda te izjave za SRF dala pre sedam dana i da od tada nije bilo nikakvog zvnaičnog demantija. Ni MUP se nije oglasio u vezi Kolindinih izjava, niti je potvrdio, kao prethodnih meseci, da nije tačno da policija silom proteruju migrante u BiH, što je nezakonito.

Kolinda je priznanjem zapravo kompletno razotkrila hrvatsku politiku, pa sada više niko iz vlasti ne demantuje da Hrvatska svojim ponašanjem prema migrantima krši njihova ljudska prava, međunarodne konvencije i hrvatske zakone.

Autor: Indeks