SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA


Premijer Vlade Republike Severne Makedonije (RSM) Zoran Zaev u drugoj polovini aprila Javnom tužilaštvu za progon organizovanog kriminala prijavio je slučaj iznude od poznatog preduzetnika, potvrdila je tužiteljka Vilma Ruskoska.


Uprkos činjenici da ona nije navela ime ucenjivanog preduzetnika, izvesno je da je upravo prvoosunjičeni u predmetu „Imperija“ Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) Jordan Orce Kamčev, jedan od najbogatijih državljana ove zemlje, zahtev za iznudu od strane privedenih Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13 i Zorana Milevskog, Zokija Kičevca, prijavio – premijeru.


Zaev je na konferenciji za novinare u Vladi potvrdio da su mu se „bisnismeni, koji nisu iz Skoplja, obratili da su bili ucenjeni“.

- Kako postupa svaki građanin, tako je postupio i premijer, to je prijavaio. Naglašavam premijer je to prijavio, rekao je Zaev, ne otkrivši ime ucenjivanih preduzetnika.

PROČITAJTE JOŠ: Zaev započeo kadrovske promene u redovima svoje stranke


Iz tužilaštva za organizovani kriminal u Skoplju je potvrđena prijava Zaeva.


- Premijer je usmeno uzvestio mene i javnog tužioca RSM, uz izraženu spremnost da dođe i da podnese krivičnu prijavu na zapisnik. No, mi smo mu savetuvali da svedok dođe u Tužilašštvo i da prijavi, potvrdila je te navode Ruskoska za skopski „Nezavisen vesnik“, precizirajući da je prijava iz druge polovine aprila, ali takođe ne otkrivši ime ucenjenog preduzetnika.


Budući da je istraga protiv Jovanovskog, neformalnog vlasnika skopske kablovske 1TV, i Milevskog, otvorena 2. maja, kako se podseća u medijima, izvesno je da se Kamčev zbog iznude najpre požalio Zaevu, a potom je ohrabren podneo krivičnu prijavu u Tužilaštvu.


Katica Janeva


U skandaloznom slučaju „Reket“, zasada su osumnjičeni i pritvoreni na mesec dana samo Jovanovski i Milevski pod sumnjom da su od Kamčeva, na ime pomoći za „spas“ u predmetu SJO „Imperija“, gde je on prvoosumnjičeni, iznudili 1,5 miliona evra. Prema podacima iz istrage, Boki 13, Kamčevu je obećavao da će uticajem na šeficu SJO, Katicu Janevu, sa kojom je u prijateljskim vezama, izdejstvovati obustavu istražnog postupka protiv njega u opredmetu „Imperija“...


Organizator susreta Jovanovskog i Kamčeva bio je – Milevski. Tužilaštvo o tome poseduje audio i video dokaze, ali nema najava da li postoje direktni dokazi i za umešanost u iznudu – Janeve.


Ona je pred samo hapšenje Jovanovskog, u ponedeljak podnela ostavku na fukciju dva meseca pre isteka mandata - 15. septembra. Njoj je, prilikom pretresa stana, u ponedeljak oduzet mobilni telefon da bi se ustanovila eventualna komunikacija sa Jovanovskim. Od tada se ona ne pojavljuje na radnom mestu u SJO.

Tužioci, istražitelji i zaposleni u SJO spremni su da svedoče u istrazi koju vodi Vilma Ruskovska. Kako je objavljeno u Skoplju, oni su spremni da potvrde šta se sve dosada dešavalo u istrazi po predmeti „Imperija“ otvorenom novambra prošle godine, kada je odmah i počela iznuda.


VMRO-DPMNE ZA HAPŠENjE JANEVE


Iz opozicione VMRO-DPMNE objavljen je zahtev za hitno proširenje istrage u slučaju „Reket“ i pritvaranje šefice SJO u ostavci – Katice Janeve, „zbog mogućnosti begstva, uticaja na svedoke sa pozicije specijalnog javnog tužioca i uništavanja dokaza“.