SISTEM zakazivanja pregleda kod specijaliste od sredine prošle nedelje je izmenjen, pa izabrani doktori nemaju više uvid u listu dostupnih lekara, već pregled mogu da zakažu isključivo po sistemu prvog slobodnog termina. Na taj način, pacijenti će kod doktora, koji je dosad pratio njihovo zdravlje, moći da odu samo ukoliko ih slučajno "zapadne". Ovakva izmena naišla je na negodovanje pacijenata i dela medicinskih radnika, dok iz Ministarstva zdravlja ističu da će novi sistem smanjiti listu čekanja, ali i ravnomerno rasporediti pacijente specijalistima.

Pročitajte još: Crna Gora daje 400.000 dolara za zdravstvo u Avganistanu!?

Prema novom protokolu, građani koji prvi put idu kod specijaliste, termin će zakazati preko izabranog lekara, koji u elektronskoj bazi više nema uvid kada koji specijalista ordinira, već se na ekranu pojavljuju samo specijalnost i slobodni termini. Nakon obavljenog pregleda, novi termin za kontrolu zakazuje specijalista - kod sebe. Kako su pacijenti već prvog dana negodovali, oglasili su se iz Ministarstva zdravlja, objašnjavajući da će posle pregleda, pacijenti moći da od specijaliste traže da im sledeću kontrolu zakaže kod nekog drugog lekara, odnosno onog kod kojeg su ranije išli.

Pročitajte još: Do crnogorskog državljanstva uz dva miliona evra, ali i to nije sve

Nova pravila zaobići će preglede kod pedijatra, onkologa ili psihijatra i za koje su pacijenti vezani zbog specifičnih stanja. Imena tih lekara i njihovih termina biće dostupna doktorima prilikom zakazivanja. Takođe, pacijente očekuje i olakšavajuća novina, jer će odmah posle pregleda dobiti upute i za druge pretrage, te neće morati po njih kod izabranog lekara.

Generalna direktorka Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Vesna Miranović kazala je da su tokom analize za uvođenje nove platforme, utvrdili da određeni lekari specijalisti ne rade u punom obimu i da pojedine ambulante rade od 9 do 12 časova, umesto pet sati duže, dok su ostali lekari preopterećeni. Ona je istakla da će novim sistemom pacijenti imati znatno više termina na raspologanju, jer su uveli smene i raspored rada, koji će kontrolisati direktori ustanova.

Objasnila je i da, kada nema dostupnih termina u roku od mesec dana u najbližoj bolnici, onda se otvaraju termini za sve ostale bolnice, pa će se pacijenti slati po čitavoj državi.

Međutim, novim sistemom zakazivanja nezadovoljni su i lekari u bolnicama, kojima fali kadra. Tako su specijalisti Opšte bolnice Pljevlja, njih 19, obavestili u petak Ministarstvo zdravlja da ne prihvataju predloženi način rada.

- Ne možemo čitavo radno vreme da posvetimo pregledima ambulantih pacijenata, jer imamo hospitalizovane pacijente, koji zahtevaju vizite, operacije, postoperativna praćenja, administraciju - navodi se u njihovom dopisu Ministarstvu.

Foto cdm.me Vesna Miranović

FOND VERUJE U NOVI SISTEM

DIREKTOR FZZO Sead Čirgić kazao je da je Fond pružio punu logističku i tehničku podršku u realizaciji projekta, te da će platforma rešiti brojne probleme osiguranika.

- Svaka novina sa sobom nosi izvesne dileme i otpore, zbog toga u prvim danima dolazi do određenih nesnalaženja. Međutim, svaki početak je težak - istakao je Čirgić.