Jedan od trojice mladića koji su u nedelju ujutro brutalno pretukli 69-godišnjeg penzionera na terasi kafića u centru Pule pripadnik je Hrvatske vojske.


To potvrđeno iz Ministarstva obrane Hrvatske za Index.


"Prema informacijama dobijenim od nadležnih državnih tela, postoje osnove sumnje kako je jedan od trojice napadača pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske koji je van radnog vremena, van redovne službe, učestvovao u napadu na stariju osobu", navodi se.


"Ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je pripadnik Hrvatske vojske počinilac krivičnog dela, pokrenuće se krivični postupak koji za kaznu može imati prestanak vojne službe", poručili su iz MORH-a te dodali kako najoštrije osuđuju napad te se izvinjavaju zbog nedopustivog ponašanja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.


Pripadnik Hrvatske vojske koji je mlatio starca je 24-godišnji Robert Bitunjac koji je, kako doznaje zagrebački portal, jedan od trojice uhapšenih napadača.


Upravo je on prvi napao starca i počeo da udara pesnicama u glavu, što se vidi na snimku sigurnosnih kamera.


Uhapšen je u Zagrebu, gde je priveden još jedan od napadača, dok je treći uhvaćen u Puli.


Mladić koji je mlatio penzionera koji radi kao čuvar terase lani se u službenoj uniformi Hrvatske vojske slikao sa Antom Gotovinom u Zagrebu.

PROČITAJTE JOŠ: Hrvatski huligani uhapšeni sa sekirama, drogom i štanglama (FOTO)


Nove informacije o tome da je među napadačima hrvatski vojnik potkrepljuju izjavu napadnutog penzionera koji je ispričao da su pre napada, u kojem su ga teško povredili polomivši mu dva rebra i ruku, spominjali vojsku.


"Došli su oko šest sati i dirali hrvatsku i istarsku zastavu koje vise na terasi. Upozorio sam ih da to ne čine, a oni su rekli da u 9:30 moraju na postrojavanje u vojsku te da su pred zastavom svaki dan. Onda su otišli i vratili se posle sat vremena s palicama, maskama i kapuljačama na glavama. Nisu ništa rekli, samo su počeli da me tuku. Udarali su me u glavu, u ruku, a kada sam pao, nogama su me tukli po rebrima", ispričao je napadnuti Evelino Vale.


Trojica momaka, koji su se maskirani i s palicom vratili na terasu kafića, starca su napali dok je dremao na terasi, a dok su ga mlatili, gotovo da se nije branio. Gađali su ga i stolicom, a kad je pokušao da pobegne, sustigli su ga, oborili na tlo i nastavili da biju.


Očekuje će da će sva trojica uhapšenih danas biti ispitani, a za krivično delo nanošenja teških povreda starcu koji se nije ni branio mogli bi dobiti do osam godina zatvora.

(nezavisne.com)