PODGORICA - Nikšićanin Ranko Radulović saslušan je pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, zbog osnovane sumnje da je počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ova istraga nosi oznaku tajno, ali kako pouzdano saznajemo, saslušanje Radulovića obavljeno je po zamolnici koju su Crnoj Gori dostavile kolege iz Bosne i Hercegovine.

Bosanske vlasti još ranije formirale su predmet, i o tome obavestile crnogorsko tužilaštvo, da je Radulović označen kao osoba koja je učestvovala u ratnim dešavanjima. Predmet je formiran na osnovu dokumenta u kojima dve žrtve optužuju Radulovića za silovanja i mučenja.

Jedna je od njih u to vreme imala 16 godina. Iskaz svedoka pod pseudonimom M. još u novembru 2006. dospeo je u medije. Ona je svedočila da je grupa od 150 žena, dece i starijih osoba bila zarobljena u školi u Kalinoviku sve do 5. avgusta 1992. kada je zajedno sa četiri maloletnice i jednom trudnicom, premeštena u stan u Foči.

Pročitajte još - SIPA uhapsila 13 Bošnjaka za zločin u Konjicu

Objasnila je i da je u noći kada je dovedena, iz stana izveo vojnik koji joj se predstavio kao Ranko Radulović iz Crne Gore, dobrovoljac u jedinici Dragoljuba Kunarca. Radulović ju je prvi silovao.

"Tražio je da se skinem. Pitala sam ga zašto i rekla da imam 16 godina. On se naljutio... Skinuo me je i silovao... Bila sam krvava po celom telu. Primetila sam da imam posekotine na rukama. Rekao mi je da mi je bolje da me je on odveo nego da me je silovala veća grupa vojnika", rekla je svedokinja M.

Nakon Radulovića, silovao ju je muškarac kojeg je identifikovala po nadimku Vojvoda.

"Bio je stariji čovek. Odveo me i rekao da će me štititi kao otac... Stavio mi je nož pod grlo, skinuo pantole i rekao da se skinem. On mi je nanio najviše boli. Silovao me oralno, vaginalno i analno. Bila sam sva oduzeta", ispričala je M.

Potom je odvedena, sa grupom devojaka, u Karaman-kuću i dodeljenja Radovanu Stankoviću. U kući je bio i Neđo Samardžić.

"Mi nismo imali osećaj da smo ljudska bića. Tretirali su nas kao roblje", rekla je M, dodajući da je svaka devojka u kući bila dodeljena jednom od vojnika koji su tu živeli, izuzev 12-godišnje A.B. koja je bila "na raspologanju", što znači da su vojnici koji su dolazili mogli da joj rade šta su želeli, pojasnila je ona tokom svedočenja.

U junu 1993. izvedena je iz Karaman-kuće i došla je u posed Janka Janjića Tute, za kojim je posle rata Haški tribunal raspisao poternicu, a koji je ubijen je 2000, pri pokušaju hapšenja.

Janjić ju je držao kao svoju seksualnu robinju sve do jula 1993. Živeli su u nekoliko stanova u Foči, stalno ju je prisiljavao na seks i davao joj da konzumira drogu.

"U to vreme sam bila potpuno ravnodušna. Bilo mi je svejedno da li ću ostati živa", rekla je M.

U julu 1993. Janjić ju je oslobodio, pa je putem Komisije za razmene, preko Srbije, dovedena prvo na Pale, gde je provela nekoliko dana "u stanu nekog novinara", potom prebačena u kasarnu u Lukavicu, gde je bila "zatvorena u sobu sa rešetkama", i na kraju u zatvor Kula, odakle je razmenjena 26. oktobra 1993.