DA "Briselski plan" nije prihvaćen nakon snažne i argumentovane političke ofanzive Demokrata i pritiska međunarodne zajednice na DPS, na snazi bi ostao plan koji je predložio Branimir Gvozdenović, a prihvatio DF, navodi se u saopštenju stranke Alekse Bečića. Oni tvrde da bi takav plan omogućio socijalistima Mila Đukanovića "još jednu izbornu krađu, produbio političku krizu i izazvao političku nestabilnost u Crnoj Gori, jer bi se zadržali isti uslovi po kojima vlast ne proističe iz slobodno izražene volje građana".

- Nažalost, DF je prihvatio i bezuslovno ušao u odbor sa DPS i da nije bilo doslednosti i upornosti Demokrata i insistiranja na primeni "Briselskog plana", DPS i DF bi zadržali suštinski iste izborne uslove, uz sitne kozmetičke prepravke. To je očito bio rezultat tajnog dogovora kako bi se osigurao status "večite opozicije i večite vlasti" - ističe se u saopštenju DCG.

Demokrate su uverene da su, zapravo, "direktno sprečile da se ne ponovi 2014. kada su poslanici DPS i DF izglasali set izbornog zakonodavstva koji je omogućio DPS prohodnost za izborne mahinacije i pobedu na svim izborima masovnom krađom".

Pročitajte još - Lider Demokrata Aleksa Bečić: Sprečite "pajser" demokratiju

Na ovu priču reagovali su iz Demokratskog fronta.

- Sporazum o budućnosti potpisalo je 39 opozicionih poslanika čija je osnova bila da naredne izbore organizuje tehnička vlada, a ne vlada Duška Markovića - kaže Marko Kovačević iz Nove srpske demokratije. - To je bilo ono oko čega se opozicija usaglasila i obavezala. Nedugo potom Demokrate su ušle u sukob sa SDP oko vlasti u Kotoru, pa sa DF oko vlasti u Budvi, a sve vreme pravile tajni dogovor sa DPS uz posredstvo ambasade SAD i delegacije EU u Crnoj Gori.

GP URA: U ODBORU SVI ILI NIKO

U ODBORU za reformu izbornog zakonodavstva moraju učestvovati svi ili opozicija mora naći drugo rešenje, smatra predsednik GP URA Dritan Abazović (na slici), ističući da je za tu partiju neprihvatljivo da bude deo krnjeg odbora za reformu izbornih zakona, te da postoje samo te dve opcije. On ističe da je uloga međunarodne zajednice od posebnog značaja, kao i da ga raduje što se Evropska unija aktivno uključila kako bi odblokirala procese. Komentarišući sukobe unutar opozicije, Abazović kaže da se time samo čini usluga vladajućoj partiji.

PEŠADIJA

DEMOKRATE su uskočile da definitivno obezbede da vlada Duška Markovića formirana na krađi izbora i kroz aferu lažnog državnog udara organizuje i naredne izbore 2020. Dakle, od samog početka svog postojanja Demokrate su amortizujući faktor u korist DPS prema svakoj istinskoj opozicionoj politici u Crnoj Gori. Oni su pešadija DPS - kaže Marko Kovačević (na slici).