Za državljaninom Izreala i Velike Britanije Aronom Šavivom, nekadašnjim šefom izborne kampanje Demokratskog fronta, koji se tereti za učestvovanje u planiranju državnog udara na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. godine, raspisana je međunarodna poternica, prenosi Cdm.

Prema pisanju podgoričke ''Pobjede'', crnogorske vlasti obnovile su poternicu i za bivšim operativcem CIA Džozefom Asadom, za kojim je pre godinu prvi put raspisana međunarodna poternica.

Pročitajte još: DF: Demokratska Crna Gora više nije opozicija

Prema nalazima istrage, Aron Šaviv je Džozefa Asada, vlasnika konsultantske kompanije za bezbednost "Peregrini" angažovao za specijalne bezbednosne usluge i mere elektronskog nadzora, za potrebe kampanje Demokratskog fronta.

"Do sada prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni A. Š. u periodu njegovog angažovanja u političkoj kampanji za parlamentarne izbore u Crnoj Gori od jula do kraja oktobra 2016. godine od novca prenesenog sa firme, čiji zastupnici su državljani Rusije, platio ukupno preko 1,15 miliona evra", kazao je prošle nedelje specijalni tužilac Saša Čađenović.

Pročitajte još: DEMOKRATSKI FRONT POSLE AFERE "KOVERAT" PODNOSI KRIVIČNE PRIJAVE: Na udaru Stijepović, Knežević, Katnić i Đukanović (VIDEO)

Kako se navodi, Tužilaštvo sumnja da je Šaviv plaćao račune za sprovođenje političke kampanje i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije sprovodio aktivnosti na teritoriji Crne Gore s ciljem elektronske zaštite pripadnika kriminalne organizacije i njihovog fizičkog obezbeđenja.

Specijalno državno tužilaštvo je do sada dva puta dopunilo istragu u slučaju pokušaja državnog udara, pa se 22. jula prošle godine na spisku okrivljenih našao bivši operativac CIA Džozef Asad, da bi nakon skoro šest meseci taj status dobili i sedmorica njegovih saradnika koje je vrbovao, prenosi crnogorski portal.