PLjEVLjA – Šteta koju je prouzrokovala Termoelektrana „Pljevlja“ ispuštanjem otpadnih voda, početkom jula ove godine, usled čega je došlo do pomora ribe i rekama Vezišnici i Ćehotini, je 354 650 evra.

To je procenila Komisije za utvrđivanje i naknadu štete koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Pročitajte još: Inženjer iz TE Pljevlja priznao da je kriv za pomor ribe

Prema izveštaju koji je sačinila komisija ukupna, direktna šteta, po osnovu uginuća ribljeg fonda iznosi 289.650 evra dok je, prema istom izveštaju, indirektna šteta za narednih pet godina 65.000 evra.

Komisiju za utvrđivanje i naknadu štete koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sačinjavali su Mile Čamdžić, poljoprivredni inspektor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Danilo Mrdak, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsek za Biologiju, Vaso Knežević predsednik Sportsko ribolovnog kluba „Lipljen“.

Pročitajte još: UŽASAN PRIZOR: Nove fotografije nakon pomora ribe u Ćehotini (FOTO)

U izveštaju piše i da je brojanjem i merenjem 6. juna utvrđeno da je zbog ispuštanja otpadnih voda u reke uginulo 878,8 kilograma ribe – 23 mladice ukupne težine 46,3 kg, 1.858 potočnih pastrmki ukupne težine 650,3 kg. 560 lipljena ukupne težina 168,2 kg, 1.450 komada pastrmske mlađi (3-5 cm) približno oko 5 kg, 2.200 komada mlađi lipljena (5-7 cm) približno oko 9 kg.

Oni su naveli da je jasno da je ovo samo deo uginule ribe a da je prvi dan nakon pomora, vodotok Ćehotine nosio nepoznatu količinu uginulu ribe nizvodno tako da taj dio nije sakuppljen i izvagan.

- Utvrđeno je da na delu toka reke Ćehotine i Vezišnice u dužini od ukupno 16 kilometara riblja vrsta u potpunosti odsustvuje-piše u pomenutom izveštaju.
Prema proceni komisije 2 835 kilograma ribe je bilo na delu toka reke Ćehotine od 13, 5 kilometara pre pomora, dok je prema istom izveštaju, na delu toka reke Vezišnice od 2, 5 kilometra, pre pomora bilo ribe u količini od 187, 5 kilograma.
-Ukupna količina (biomase) ribe koja je stradala u ovom akcidentu je 3 022 kilograma-zaključila je Komisija.

Oni su procenili da je zbog ispuštanja otpadnih voda uginulo 2.602,5 kilograma pastrmke vrednosti 260.250 evra, 420 kilograma škobalja vrednosti 29.400 evra.

U izveštaju se navodi da je predhodno stručni tim izvršio istraživanje faune dna i riblje faune reke Ćehotine
-Stručni tim je utvrdio da je fauna bentosa skoro u potpunosti uništena sve do tačke 5 , (Brvenica 300 metara ispod ušća Gotovuške reke) i da se tek na toj lokaciji pojavljuju elementi koji su odsutni počev od ušća reke Vezišnice pa nizvodno. Tako da je deo toka reke Ćehotine potpuno bez ribljeg fonda u dužini od 13, 5 kilometara plus 2, 5 kilometara reke Vezišnice.( od ventila za ispuštanje otpadnih voda do ušća u reku Ćehotinu)-navedeno je u izveštaju stručnog tima.

Specijalistička veterinarska laborotorija, pregledopm ribe je utvrdila da su u gastrointestinalnom traktu uginule ribe prisutne i jasno vidljive hemoragične promene dok je lumen creva ispunjen hemoragičnim nekrotičnim sadržajem. Dodaje se da su i na škrgama prisutne nekrotične promene što sve zajedno ukazuje na dejstvo korozinog (kaustičnog) srdstva.

U Izveštaju je navedeno da je u nalazu Centra za ekotoksikološka ispitivanja konstatovano da je svaki uzorak vode bio van svih klasa, zbog povećanih vrednosti pH , nitrita i ortofosfvata.

Prema izveštaju, zbog akcidenta, štetu trpi i Sportsko ribolovni klub „Lipljen“ i „da je vinovnik ovoga pomora dužan da plati ekonomosku štetu“ u iznosu od 65.000 evra za naredni petogodišnji period.
SPAŠAVALI RIBU
Nedavno je Elektroprivreda Crne Gore saopštola da je u saradnji sa Sportsko-ribolovnim klubom „Nikšić“ organizovala akciju spašavanja zaostale ribe u hidroenergetskom sistemu "Perućica" nakon zatvaranja sistema zbog početka redovnog godišnjeg remonta hidroelektrane. - Iz kanala je izvađeno je oko 800 kg ribe i vraćeno u matična jezera - Slano i Krupac. Akciju prati i poljoprivredni inspektor, Dragoje Međedović-saopštili su krajem jula i EPCG.


-Kako će ekosistem Ćehotine, čak i uz poribljavanje, biti potrebno makar pet godina da se povrati, s tim što veći primerci ribe neće biti prisutni, samtramo da je vinovnik ovog pomora dužan da plati ekonomsku štetu čime bi omogućio da SRK “Lipljen” nesmetano funcioniše i isplaćuje plate za ribočuvare-navodi se u izveštaju.

Pomor ribe u Ćehotini i njenoj pritoci Vezišnici desio se 4. jula, čemu je predhodilo ispuštanje otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja.

Policija je zbog svega podnela krivičnu prijavu protiv direktora TE Vladimira Šestovića, koji je nakon ovog događaja podneo ostavku na to mesto. Prijave su podnete protiv još tri odgovorne osobe u TE “Pljevlja”.

Elektroprivreda Crne Gore je, prvo pokušala da predstavi da oni nemaju nikakve veze sa ovim akcidentom, tvrdeći da je možda došlo i do sabotaže na njihovom cevovodu van kruga ovog termoenergetskog objekta. Naknadno su saopštili da je njihova komisija utvrdila da je do ekološkog incidenta došlo nakon što je smenski inženjer u TE Pljevlja R. D., bez dozvole nadređenih i poštovanje procedure, ovlastio rukovaoca ventilom da otvori ventil koji kontroliše ispuštanje materija u reku Vezišnicu, a koja se uliva u Ćehotinu.

Odbor direktora EPCG nedavno je prihvatio ostavku direktora TE Pljevlja, a nadležni iz EPCG su građanima Pljevalja i javnosti zbog nemilog događaja i neadekvatnog informisanja o celom slučaju ponudili – izvinjenje.

Elektoprivreda Crne Gore (EPCG) prihvatiće sve odluke nadležnih organa i nadoknaditi štetu zbog ekološkog incidenta u Pljevljima, saopšteno je iz te kompanije.