ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA


"Jao, Mate, da li je trebalo to da napravimo?"

Ova dilema hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović upućena njenom bivšem savetniku Mati Radeljiću pošto je uklonila bistu Josipa Broza Tita iz rezidencije na Pantovčaku navodno je jedan od 200 kompromitujućih mejlova spremnih za objavu, a time i komplikovanje položaja hrvatske predsednice u želji da osvoji drugi mandat, kada joj ni ankete nisu sklone. Njen bivši savetnik, kog je grubo otpustila na zahtev premijera Andreja Plenkovića, navodno poseduje dokumente koji bi otkrili tajne iz predsedničke palate, a među njima je i prepiska sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sam Radeljić je posle odlaska sa Pantovčaka tvrdio da je Vučić sugerisao da Grabar-Kitarovićeva ne govori o "velikosrpskoj agresiji", kako bi se popravili srpsko-hrvatski odnosi, a da je to Kolinda prihvatila, što je izazvalo burne reakcije krajnje desnice. Među mejlovima je i onaj koji je hrvatska predsednica uputila Ivanu Zvonimiru Čičku, predsedniku Hrvatskog helsinškog odbora, u kom traži savet kako da se odredi prema ustaškom pozdravu "Za dom spremni". Oko toga je Kolinda lutala, prvo tvrdeći da je to stari hrvatski pozdrav, pa ga osudila kao ustaški, da bi u poslednjem razgovoru za krajnje desničarski "Hrvatski tjednik" rekla da nije kompromitujući ako se koristi u odbrani Hrvatske devedesetih.

PROČITAJTE JOŠ - PALA VLADA: Italijanski premijer podneo ostavku

Radeljić je negirao da je pustio u javnost prepisku sa Kolindom i tvrdi da, bez obzira na to što je zloupotrebila tajnu službu da ga razreši dužnosti, nikad neće javno objaviti bilo koju komunikaciju s njom, niti planira da piše knjigu o njoj. Radeljić tvrdi da su objavljeni mejlovi neistiniti i da je reč o "podmetanju u režiji kabineta Kolinde Grabar-Kitarović" s ciljem da se prikaže kao žrtva "osvetoljubivog savetnika". Kabinet predsednice nije komentarisao objavljene mejlove, a nije se oglasio ni Škoro.

Finiš kampanje koji počinje već u septembru, kada Grabar-Kitarovićeva zvanično objavi kandidaturu za drugi mandat, mogao bi biti znatno brutalniji od svih dosadašnjih predsedničkih izbora u Hrvatskoj, a Kolindin sukob sa moćnim savetnikom koji nije bio po volji premijeru presudan za njenu dalju političku karijeru.

PROČITAJTE I: Pokradeni policajci koji čuvaju porodicu Grabar Kitarović

Plenkoviću, inače, nije bilo drago što je Grabar-Kitarovićeva dala intervju "Hrvatskom tjedniku", pa ceo tim HDZ-ovaca sada kontroliše Kolindine poteze. Procena je da bi njeno daljnje koketiranje sa ustašoidnom desnicom moglo naneti znatnu štetu i HDZ-u.

MOŽE DA POVREDI SAMO SRBE

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi oštro je protestovao posle odluke Visokog prekršajnog suda koji je novčano kznio anonomnog pevača kad je otpevao pesmu "Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona i uzvikivao "Za dom spremni". "Ta presuda je poput političkih govora iz susedne agresorke Srbije", tvrde branitelji. Za njih je Tompsonova pesma "simbol Domovinskog rata", a može samo da povredi Srbe. Branitelji poručuju da je reč o političkoj presudi i da krši hrvatski zakon. "Pozivamo hrvatske pevače da i dalje pevaju Čavoglave i pesme koje su nam dale snage da se oslobodimo od srpsko-četničke agresije", poručuju branitelji.