Najava slovenačkog premijera Marjana Šareca da je njegovoj državi potreban drugi blok nuklearne elektrane u Krškom izazvala je negativne reakcije u Austriji koja se odrekla nuklearne energije i u kojoj su još 90-ih godina prošlog veka zahtevali zatvaranje te nuklearke, prenose danas slovenački mediji.

Reakcije su posebno oštre u južnim delovima Austrije, u pokrajinama Koruška i Štajerska.

Štajerski zvaničnik Mihael Šikhofer, član socijalističke stranke (SPO) kazao je da je gradnja drugog bloka u Krškom, nakon što sadašnji reaktor 2043. po sadašnjim planovima bude ugašen, "neprihvatljiva", prenela je Hina.

PROČITAJTE JOŠ - Šarec: Sloveniji će biti potrebno sve više nuklearne energije

Lider koruške desničarske Slobodarske stranke Gernot Darman, u pokrajini gde su na vlasti konzervativci, takođe je najavio da će organizovati "masovni" protest protiv gradnje drugog nuklearnog bloka u susednoj državi.

PROČITAJTE JOŠ -  RUSI PRAVE ISTORIJU: Zaplovila prva ploveća nuklearna elektrana na svetu

Šarec je u četvrtak u razgovoru s rukovodstvom nuklearke u Krškom izrazio podršku mišljenjima da bi Slovenija u svoje srednjoročne strateške dokumente morala ugraditi gradnju drugog nuklearnog bloka jer od nuklearne energije zavisi veliki deo energetskog bilansa, te da mora biti sigurna da će i u budućnosti imati dovoljno električne energije ako želi ekonomski razvoj.