DOK se brojne banke utrkuju da otvore što više filijala, tri opštine na severu Crne Gore - Andrijevica, Gusinje i Plav, bez ijednog su bankarskog šaltera!

- To je veliki problem. Za obični nalog moramo ići u Berane. Zaposleni u lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i ustanovama, takođe moraju ići u Berane za plate - kaže predsednik opštine Andrijevica Srđan Mašović (DPS), koji veruje da će problem uskoro biti rešen. - Kao funkcioner i čovek, angažovao sam se kako bi doveli neku banku u Andrijevicu i mislim da smo na dobrom putu da to rešimo.

U opštini Andrijevica su nekada radile tri banke, ali su se sve tri povukle. Poslednja, Prva banka Crne Gore, posle pljačke filijale.

- Ovo stanje je neodrživo - kaže predsednik Opštinskog odbora i odbornik Nove srpske demokratije Veselin Raketić, koji tvrdi da je gro institucija napustio Andrijevicu. Priča se da ovaj grad ima 1.000 stanovnika. Na teritoriji čitave opštine je 6.000 stanovnika. Deo penzionera koji ne prima penzije preko pošte, mora po primanja ići u neku od filijala u susedno Berane, udaljeno 17 kilometara. U Andrijevici je preko 300 zaposlenih i oko 500 penzionera. Tu su i privatnici, benzinska pumpa. Svi oni zbog dnevnih pazara svakodnevno moraju ići u Berane. Nemaju ljudi gde da plate račun.

Slične muke muče i u Gusinju, odakle se u SAD, i to samo u Njujork, preselilo i živi oko 30.000 žitelja, koji godišnje u zavičaj "doznače", za naše prilike ogromne svote novca.

Ni u ovom mestu, kuda je vodio stari karavanski put od Dubrovnika do Carigrada, u kome je biznis cvetao još u to vreme, takođe nema nijedne bankarske filijale.

Pročitajte još: CG: Dug kočnica za kredit

Zbog čega je to tako, nismo uspeli da saznamo od predsednice opštine Anele Čekić (DPS).

- Prisiljen sam da svaka dva dana, iako bi to trebalo da činim svakodnevno, putujem do pedesetak kilometara udaljenog Berana i predajem dnevne pazare, jer sam kreditno "vezan" za jednu banku, koja nema filijalu u Plavu, već samo u Beranama - kaže stomatolog dr Rusmin Laličić, koji ima privatnu ordinaciju u Gusinju. - I ta putovanja su naporna i finansijski neisplativa. Isti problem muči sve privatne preduzetnike u Gusinju, a njih nije malo.

U ovom mestu ima i oko 1.000 penzionera i zaposlenih, koji moraju svoje potrebe raznih transakcija i plaćanja da obavljaju u Plavu, pod uslovom da tamo postoji njihova bankarska filijala, a ako je nema, da idu i dalje.


MUKE I U PETNjICI

STEČAJEM u Atlas banci u Petnjici je zatvorena jedina bankarska filijala u opštini.

- Na teritoriji opštine ima oko 300 zaposlenih. Penzionera je oko 700. Ovde posluje desetak zaista ozbiljnih firmi. Svi oni moraju putovati do 15 kilometara udaljenih Berana - kaže predsednik Opštine Petnjica Samir Agović (DPS). - Imamo zaista velike probleme zbog toga što nam je račun u Beranama. Ovaj veliki problem muči ne samo građane Bihora, već i dijasporu koja je brojna.