PROBLEMI u funkcionisanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama ne prestaju, a neprijatni mirisi šire se ovim ali i mestima duž rivijere i guše meštane i goste. Smrad se oseća posebno u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, a sve češće tokom celog dana. Direktorka hercegnovskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Olivera Doklestić objašnjava da je postrojenje tehnički složen sistem koji je dovršen samo 85 odsto, a finansijski zaokružen na 95 odsto.

Prema njenim rečima postrojenje u Meljinama nije dovršeno, a izvođač je pre skoro dve godine napustio projekat. Tada su, posao upravljanja i održavanja, nevoljno preuzeli radnici "Vodovoda", nažalost bez prethodne edukacije. Doklestićeva zbog toga smatra da sistem nije trebalo tako pustiti u probni rad, ali je to ipak urađeno pre dve i po godine i otud brojni problemi koje je sada teško rešiti. Naša sagovornica objašnjava da u postrojenju funkcioniše višestepeno prečišćavanje.


PROČITAJTE JOŠ: U Boki više plovila

- Upotrebom bakterija koje prečišćavaju otpadne vode postrojenje postaje živi organizam. Prečišćena voda na bi trebalo da izlazi iz njega kada zadovolji stroge kriterijume u kontaktu sa morskom vodom. Bakterije, koje se formiraju, kao osnovni subjekt razlaganja nečistoća, koje dospevaju kroz kolektor, nisu u normalnom procesu funkcionisanja - kazala je Doklestićeva. - Došlo je do njihovog odumiranja. Kolega Dirk Šoneberg, kojeg je kao konsultanta, angažovala KFW banka, nakratko reši problem ali se on opet vrati. Pokušavali smo da obnovimo proces, da rad bakterija aktiviramo uduvavanjem kiseonika, ali tada su počeli kompresori da se pregrejavaju pa je lančana reakcija dovodila do drugih loših stvari u postrojenju.

Ali ovo nije jedini problem. U funkciji su u postrojenju tankovi tri i četiri koji se vezuju za zapadni deo kolektora od Igala do Meljina. Tankovi jedan i dva će se vezivati za tzv. istočni krak, od Kružnog toka Meljine, preko Zelenike do Bijele. Međutim iz istočnog kraka, do postrojenja već dolaze otpadne vode.

- To je apsurdna situacija, jer nije urađen tehnički prijem, niti su sanirani svi problemi na kolektoru. Vode dolaze iz pravca Bijele, uključujući nove, velike turističke kapacitete i to je javna tajna. I meštani Kumbora su tražili da budu priključeni. Tokom gradnje bilo je dosta slučajeva individualnog priključivanja na mrežu. Tako sada nameravamo da pokrenemo istragu o nelegalnim priključcima, koji prave dodatni problem na kolektoru i postrojenju - dodaje Doklestićeva.


MANjAK RADNIKA

PREMA rečima direktorke ViK, zbog rada pumpnih stanica duž rivijere na šahtovima se skupljaju nečistoće. Trebalo bi da neko makar jednom u tri dana obiđe stanice na rivijeri, da očisti sadržaj na rešetkama koji je u dobroj meri razlog razvoja neprijatnih mirisa od Bijele, Baošića, Đenovića, Kumbora. Na pumpnim stanicam Savina i Forte Mare ekipe "Kanalizacije" rešetke čiste, pa je situacija pod kontrolom. Doklestićeva se ipak žali da u ovom sektoru imaju manjak ljudi.


PROČITAJTE JOŠ: Draginja deli opoziciju

SVAKODNEVNI KVAROVI

POSTROJENjE u Meljinama je, kako kaže Doklestićeva, predimenzionisano. Ono ima kapacitet da savlada količine otpadnih voda za dva puta veći grad od Herceg Novog. Međutim, sistem nije funkcionalan, a problemi su svakodnevni od kvara pumpi, ventila, neoformljene linije mulja, loših elektroinstalacija, bez uzemljenja.