- Slogan ovogodišnje manifestacije ''Osam vekova slave Crkve Svetog Save'' ukazuje na osmovekovni sabor duhovne dece Svetog Save oko Hrista Gospoda. To je sabor oko najlepšeg deteta među sinovima ljudskim, oko najlepšeg deteta koje se rodilo ovde na zemlji, oko Hrista Gospoda. Dve hiljade godina se sabiraju deca oko Hrista Gospoda. Koliko je samo dece bilo u toku dve hiljade godina, koja su govorila raznim jezicima, i koja govore i danas, širom sveta, koja se sabiraju oko Hrista Gospoda, oko najlepšega među sinovima ljudskim, najlepšega deteta.

Ovako je besedio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na otvaranju 20. jubilarnog Pravoslavnog dečjeg sabora održanog u subotu na Cetinju u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, pred početak školske godine koji je okupio decu polaznike škola veronauke iz svih crnogorskih krajeva.

- Danas ne ne proslavljamo samo Svetoga Savu nego i troje divne dece Hristove: Svetoga Jovana Rilskoga i Svete Flora i Lavra. Na mestima gde su živela takva deca Božja neprekidno sakupljaju nova deca Božja. Sabiraju se da proslavljaju Boga i da služe živome Gospodu, kao što se mi sabiramo ovde, oko ovoga deteta, najlepšega deteta što ga je rodila Crna Gora. Ima li lepšeg deteta od Svetoga Petra Cetinjskoga, kazao je mitropolit Amfilohije, koji je istakao da proslavljanjem osam vekova slave Crkve Svetoga Save proslavljamo istovremeno i osam vekova trajanja Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pročitajte još - Amfilohije: Neće valjda crkve rušiti kao Turci

- Mi nastavljamo ono delo koje su ovde delali naši sveti preci, i Petrovići, i pre Petrovića i posle Petrovića. Hristu Bogu se klanjamo i poštujemo one koji su Njemu služili i Njemu se poklanjali kroz vekove – Svetome Savi i Svetome Petru Cetinjskome i Svetome Petru Lovćenskom tajnovicu. Dobro došli, deco, na Cetinje, u ovaj novi Jerusalim. Neka vas Bog blagoslovi, kazao je mitropolit Amfilohije, otvarajući sabor na kome će deca polaznici škola veronauke iz svih krajeva Crne Gore pokazati svoje znanje i umeće iz veronauke, crtanja, recitovanja, horskog i solo pevanja…