SKOPLjE- OD STALNOG DOPISNIKA


Najave američkog multimilionera Majka Štraumetisa, kralja marihuane, poznatijeg kao Big Majk, posle iznenadne prošlonedeljne posete Skoplju i razgovora sa premijerom Zoranom Zaevom, da će investicionim ulaganjima “Severna Makedonija postati super sila kanabisa”, još uvek nemaju zvaničnih potvrda.


Big Majk je svojim privatnim avionom doputovao u Skoplje i susreo se sa premijerom Zaevom, ministrom zdravstva Venkom Filipčetom, gradonačelnikom skopske opštine Centar Sašom Bogdanovićem. I, sve to je sam potvrdio foto objavom na Instegramu.


Štraumitis, “Don Marihuana“, svakako nije saminicijativno nepozvan tek tako banuo u Skoplje, kako se spekuliše u delu skopskih medija, sa ponudom koja se teško odbija. Činjenica je da iz Vlade RSM nije izdato nikakvo saopštenje o susretu i razgovorima o investicionim ulaganjima u proizvodnju kanabisa za medicinske potrebe na ovom području. Objašnjeno je da Vlada nije u obavezi da saopštava baš o svim kontaktima na dnevnom nivou.


Umesto domaćina, Štraumitis je odmah foto raportom na Instagramu objavio da „Severna Makedonija ima velikog potencijala”, i da se raduje što će „biti deo pretvaranja ove zemlje u jednu od prvih evropskih kanabis supersila”. „Velike stvari će se dešavati uskoro, pratite”, zagonetno je najavio Veliki Majk.


PROČITAJTE ISkoplje: Nova bezbednosna agencija zamenila UBKDopunom zakonske regulative o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih supstanci, proizvodnja kanabisa u medicinske svrhe u Makedoniji legalizovana je od 2016. godine. Prema podacima iz resornog Ministarstva zdrvastva RSM, od tada je izdato 27 licenci za uzgoj marihuane u medicinske svrhe. Domaće ili kompanije sa mešovitim stranim kapitalom za proizvodnju kanabisa u RSM registrovane su u Kočanima, Skoplju, Mogili, Aračinovu, Štipu, Svetom Nikoli, Valandovu...


Uzgoj kanabisa u medicinske ili naučne svrhe, kako je precizirano, dozvoljen je samo pravnim licima koja za to imaju odobrenje Ministarstva zdravlja, i prethodnu saglasnost Vlade. Razumljivo uz zadovoljenje uslova propisanih zakonom. Kompaniije sa dozvolom dužne su da obezbede adekvatan protor, zemljišne površine za uzgoj konpolje, kao i skladiranje i sušenje proizvoda. Kanabis u RSM može da se proizvodi i obrađuje, ali nije dozvoljen izvoz kao sirovine.


Dok se zvanično zagoavara izraženije otvaranje zemlje za tržišno ulaganje preduzetnika iz regiona i sveta uopšte u proizvodnju kanabisa za medicinske svrhe, „kao novi super isplativ posao“, što pospešuje i sam premijer Zaev, marihuana za ličnu upotrebu, međutim u RSM i dalje je zabranjena strogom zakonskom regulativom.VELIKI POSLOVI „BIG MAJKA“


Potencijalni investitor u „opojnim“ poslovima u Severnoj Makedoniji, američki multimilioner Majk Štraumetis, vlasnik je vodeće kompanije Advansd Nutriend („Advanced Nutrients“) sa sedištem u Kanadi, za proizvode od kanabisa. Razgranata mreža predstavništava te kompanije nalazi se u 93 države širom sveta. Raznovrsnom ponudom posredstvom socijalnih mreža, „Big Majk“ kanabis promoviše uz „pratnju“ više od 26 miliona sledbenika.


Štraumetis je rođen 1960. u Portlandu, u američkoj državi Oregon. Sa 19 godina pokrenuo je firmu za đubrenje travnjaka. Kako je objavljeno, procenjuje se da je milione zaradio od kada su zakoni SAD o uzgoju i korišćenju kanabisa - promenjeni.