NA plažama Crnogorskog primorja osetno manje gužve. Završena je glavna turistička sezona, gosti iz regiona su se vratili kući, uglavnom zbog školskih obaveza, dok strani turisti, koji su uglavnom smešteni u hotelima i luksuznim privatnim apartmanima, koriste i dalje toplo more.

U TO Budva, kao i hotelima na "rivijeri bisernih plaža", ističu da su najave za septembar, pa i deo oktobra, veoma dobre. Biće gostiju iz Rusije i zemalja zapadne Evrope. Ovaj period leta, kažu domaćini, najviše vole oni koji žele odmor bez gužvi.

Mada je za sumiranje rezultata sezone rano, već su date neke grube ocene. Zvaničnici i oni koji direktno rade u turizmu i ugostiteljstvu ističu dosta razlikčite analize. Turistički čelnici na državnom nivou kažu da je ovo jedna od najuspešnijih sezona do sada uprkos činjenici da je poseta, posebno u julu, podbacila. No avgust je, vele, "izvadio" kraj predsezone i početak glavne. U privatnom sektoru kažu da sezona nije bila onakva kakva je najavljivana i očekivana, da je sve vreme juna i jula bilo praznih soba u privatnim apartmanima. Razlog su, kažu, cene smeštaja, plažnih usluga, trgovaca pa i dela ugostitelja, koje su mestimično bile previsoke i nisu na vreme korigovane.


PROČITAJTE JOŠ - DRAMA U BIJELOM POLjU: Limom dva dana pluta uginula riba


Saobraćajni haos, velika buka i nedostatak parking-prostora su boljke koje se ponavljaju svakog leta. A ove sezone ta "uska grla" su bila najizraženija do sada.

Od turizma će Crna Gora, tvrde u Ministarstvu turizma, inkasirati nešto više od milijardu evra. No, po mišljenjima "sa terena", ta cifra je mogla biti znatno veća.


ČISTA VODA

VODA uz plaže južnog Jadrana je sanitarno potpuno ispravna, bezbedna i ugodna za kupanje. Najnovija analiza struke Instituta za biologiju mora iz Kotora, kazuje da je od 100 kupališta, voda na 91 prve klase.