PERAŠTANI zavetni dan ovog mesta,obeležavaju 15. maja slaveći tako pobedu svojih dalekih predaka nad Turcima 1654. godine. Centralni događaj je gađanje kokota-petla na plutači koja je oko 200 metara udaljena od obale, a on se organizuje nakon što mestom prođu Gradska muzika i Bokeljska mornarica koja odigra svoje tradicionalno kolo. Proteklih godina ukinuta je procesija kroz mesto, ali je sačuvan običaj da se na kraju mise deli po jedan cvet prisutnima za sreću.

Pročitajte još: Crna Gora uklanja spomenike istorijskim ličnostima, ali ne i zločincima!

Ovih dana je Peraštanin M. L. prvi put zbog ove viševekovne tradicije kažnjen. Prijavu je zbog upotrebe vatrenog oružja i ubistva petla podneo Savet za građansku kontrolu rada policije. Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru naložilo je M. L. da zbog ubistva petla u naredna tri meseca u dobrotvorne svrhe uplati "određeni iznos" novca, pa ako postupi po rešenju, krivična prijava protiv njega biće odbačena.

Pročitajte još: Idealno vreme za odmor bez gužvi: Završena glavna sezona u Crnoj Gori

Ako je kazna prvi put izrečena reagovanja je bilo i ranije. Zbog ubistva petla i gađanja žive mete na ovom tradicionalnom događaju, proteklih godina su dizali glas i zaštitnici životinja, preporučujući organizatorima da izmene sadržaj manifestacije jer i sve aktivnosti koje ona obuhvata moraju biti „u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore". Između ostalog manifestacija "mora da prepozna neupitno poštovanje zakona u vezi sa upotrebom oružja i moralni napredak u vezi sa preispitivanjem i odbacivanjem tradicionalizma kada je reč o tretmanu životinja". U pomoć su pozvali i Vladu i Savet za zaštitu životinja formiran u sastavu Ministarstva poljoprivrede.

Nakon odluke ODT-a u Kotoru, naredni korak kažu u Savetu za građansku kontrolu rada policije trebalo bi da bude određenje nadležnih u odnosu na činjenicu da je upotreba oružja zabranjena na javnom mestu i da je tokom ove manifestacije moglo doći do ugrožavanja bezbednosti građana.

DOKUMENTARAC O VEŠEVEKOVNOJ TRADICIJI


Podsećamo, pre desetak godina na temu ovog običaja sjajni i višestruko nagrađivani dokumentarni film „Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota" snimio je Vladimir Perović.

Tada je još dao možda najbolje tumačenje ovoga što se danas dešava: i tradicija i njegov film su stvari priča o sudbini, bilo čijoj, o životu i pravu na život, o moći, usponu i detronizaciji, ali je ključno pitanje o smislu krvne žrtve u 21. veku.