Specijalna tužiteljka Katica Janeva iz zatvora je poslala pismo Savetu državnih tužilaca Severne Makedonije da je aktivirala ostavku, objavili su večeras makedonski mediji, ali još nema zvanične potvrde te informacije.

Prema Televiziji Telma, ni u Savetu državnih tužilaca, ni u Specijalnom tužilaštvu nisu dobili pismo od Janeve o aktiviranju ostavke koju je podnela 15. jula, a iz Krivičnog suda "Skoplje" niti su potvrdili niti dematovali da su dobili takvo pismo specijalne tužiteljke.

PROČITAJTE JOŠ - SKOPSKO TUŽILAŠTVO O SLUČAJU "REKET": Ispunjeni uslovi za razrešenje Janeve

Predsednik Saveta državnih tužilaca Aco Kolev rekao je da do kraja radnog dana, u 15.30, nije dobijen nikakav dopis od specijalne tužiteljke Janeve, ali da je moguće da stigne u toku sutrašnjeg dana.

"Do kraja radnog vremena nije stiglo. U Savetu ćemo ga, ukoliko stigne, odmah razmotriti i odlučiti kako ćemo postupiti", rekao je Kolev za agenciju MIA.

Taj savet je 29. avgusta započeo postupak za razrešenje Janeve, koja je uhapšena zbog afere Reket, a danas je nadležni parlamentarni odbor predložio da poslanici na plenarnoj sednici razreše specijalnu tužiteljku "zbog nezakonitog i nasavesnog rada".

Janeva je 15. jula podnela ostavku istog dana kad je prvoosumnjičeni u slučaju Reket Bojan Jovanovski uhapšen na granici sa Grčkom, a njeno aktiviranje je uslovila postizanjem dogovora poltičkih stranaka oko novog zakona o javnom tužilaštvu kojim se reguliše nastavak rada Spcijalniog tužilaštva i izborom njenog nalsednika.

Janeva je pre dva dana iz pritvora u istražnom zatvoru "Skoplje", gde se nalazi kao osumnjičena u aferi Reket, Specijalnom tužilaštvu, koje vodi, poslala pismo da sve slučajeve preda državnom tužilaštvu, a očekuje se da do sutra tužilac Ljubomir Jovevski odluči da li će ih preuzeti.

Premijer Severne Makdonije Zoran Zaev i njegova stranka SDSM smatraju da je sasvim u redu da Janeva preda slučajeve državnom tužilaštvu, dok iz opzicione VMRO DPMNE ocenjuju da je to pismo "skandal" i da "govori o povezanosti vlasti i Specijalnog tužilaštva".

Pregovori dve naveće partije SDSM i VMRO DPMNE o novom zakon o državnom tužilaštvu traju mesecima i, iako obe strane najavljuju mogućnost da bude postignut dogovor, stavovi oko najvažnijih pitanja su u direktnoj suprotnosti.

Dok SDSM insistira da Specijalno tužilaštvo pređe u okvir državnog i nastavi sve istrage i sudske postupke, pa i one pokrenute nakon formalnog zakonskog roka, opoziciona VMRO DPMNE, čiji su brojni bivši, ali i sadašnji funkcioneri osumnjičeni ili optuženi, želi da se ti slučajevi stopiraju i da se tužioci Specijanog tužilaštva vrate na prethodna radna mesta. Donošenje novog zakona o javnom tužilaštvu, kojim se reguliše nastavljanje rada Specijalnog tužilaštva koje je formirano poltičkim dogovorom o rešavanju krize krajem 2015, jedan je od uslova da Severna Makedonija u oktobru dobije datum za početak pregovora sa EU.