PLjEVLjA - Stanari stambene zgrade u Skerlićevoj ulici, u čijem se prizemlju nalaze prostorije gradske toplane zatražili su od nadležnih organa da reaguju po hitnom postupku jer je tvrde život sa toplanom koja je smeštena u zgradi nedpodnošljiv.


- U stambenoj zgradi, smeštenoj u Skerlićevoj ulici, nalazi se kotlarnica - tačnije toplana, koja je jedan od glavnih zagađivača vazduha u gradu i u kojoj su stanari višestruko ugroženi; kako zbog otrovnih gasova, dima, čađi, pepela, tako i zbog buke, vibracija i čestica nastalih radom ove toplane. Rad ove kotlarnice je neprihvatljiv po više osnova za stanare: građevinski, tehnološki i nadasve ekološki-tvrde stanari u pismu upućenom medijima.


On kažu da je nezamislivo u 21-om veku, sa jasno definisanim standardima u pogledu životne sredine, u jeku pristupnih pregovora države Crne Gore Evropskoj uniji (poglavlje 27 – životna sredina, kvalitet vazduha), da građani, a pogotovo stanari Skerlićeve ulice, moraju da trpe kvaziopravdanja kako je reč o, tobož, privremenom rešenju, koje treba da traje do izmeštanja toplane.


- Nezamislivo je da privremeno i prelazno rešenje bilo čega, a kamoli nečega što direktno ugrožava zdravlje i živote građana Pljevalja, traje od 1976, dakle, punih 43 godine –kažu stanari pomenute zgrade.

Oni objašnjavaju da u navedenoj toplani rade tri kotla snage 6 megavata, sa potpuno primitivnim kotlovima koji funkcionišu na principu mehaničkog loženja i ručnog izvlačenja pepela i šljake, pri čemu se odvoz istog otpada vrši na još primitivniji način – direktno pomoću traktorske prikolice.

PROČITAJTE JOŠ: Pljevlja: Ili plata ili hladni radijatori?!


Stanari ističu da je nadležni organ još 2011. godine zabranio rad kotlarnice, dok je pre 3 godine istekla i upotrebna dozvola za rad instaliranih kotlova.

Stanari pitaju zašto su odluke državnih organa mrtvo slovo na papiru i zahvaljujući kome?

Stanari tvrde da kotlarnica ne poseduje nikakvu: građevinsku i gradilišnu dokumentaciju; urbanističko-tehničke uslove; odgovarajuću revidovanu projektno-tehničku dokumentaciju; elaborat procjene uticaja na na životnu sredinu; građevinsku dozvolu – saglasnost; rešenje o imenovanju i izjavu nadzornog organa; adekvatan privredni plan – zaštite od požara sa sistemom zaštite od požara; izvještaj o tehničkom pregledu izvedenih radova; upotrebnu dozvolu.

- Stanari Skerlićeve ulice, nemaju više niti promil stpljenja, jer smo u više navrata izigrani raznim lažnim obećanjima-kažu stanari i dodaju da su ih u proteklih desetak godina, uveravali da će kotlarnica biti izmeštena na lokalciju Đulina guka, da će biti izgrađeno postrojenje na Radosavcu, toplana u Vektri, sve do najnovijeg obećanja toplifikacije grada.

M.Drobnjak

Stanari su se unapred ogradili od političkih partija i dodatne partitokratske politizacije ovog problema. Oni su ostavili i kontakt broj 067/613-693 i pozvali sve zainteresovane stručnjake iz oblasti prava da im se jave kako bi im pomogli da se uhvate u koštac sa ovom, kako kažu, nedvosmislenom i jasnom nepravdom koju trpe.


TAOCI U SVOJIM STANOVIMA


Stanari iz zgrade u Skerlićevoj ističu da, braniti javni interes na ovom primeru, pritom, ne navodeći nijedan paralelni primer u Evropi, gdje se kotlarnica-toplana, koja koristi ugalj, nalazi u strogom centru grada, znači biti nadasve neodgovoran.

Bez imalo empatije prema 16 porodica iz Skerlićeve ulice, unutar kojih je obolenje i smrtnost mladjih ljudi obolelih od kancera rapidno porasla (u zadnjih nekoliko godina umrlo je sveukupno više od 30 ljudi), a koji u 21-om veku imaju status taoca nad kojima se vrši ekološki genocid.