STANARI stambene zgrade u Skerlićevoj ulici u Pljevljima, u čijem se prizemlju nalaze prostorije gradske toplane, zatražili su od nadležnih da reaguju po hitnom postupku, jer je život sa toplanom koja je smeštena u zgradi nepodnošljiv. Ona je jedan od glavnih zagađivača vazduha u gradu, a stanari su direktno izloženi otrovnim gasovima, dimu, čađi, pepelu, buci, vibracijama i česticama nastalim radom ove toplane.

U pismu upućenom medijima, stanari kažu da je nezamislivo u 21. veku, sa jasno definisanim standardima u pogledu životne sredine, u jeku pristupnih pregovora države Evropskoj uniji, da građani moraju da trpe kvaziopravdanja kako je reč o tobože privremenom rešenju, koje treba da traje do izmeštanja toplane.

- Privremeno ili prelazno rešenje, koje direktno ugrožava zdravlje i živote građana Pljevalja, traje od 1976. dakle, pune 43 godine - kažu stanari u Skerlićevoj. - Još 2011. godine zabranjen je rad kotlarnice, a pre tri godine istekla je i upotrebna dozvola za rad instaliranih kotlova. Nemamo više ni promil strpljenja, jer smo u više navrata izigrani raznim lažnim obećanjima. U proteklih desetak godina uveravali su nas da će kotlarnica biti izmeštena na lokaciju Đulina guka, da će biti izgrađeno postrojenje na Radosavcu, toplana u Vektri, sve do najnovijeg obećanja toplifikacije grada.

Kada je reč o toplifikaciji, naročito po ugledu na Tuzlu, kako su najavili iz lokalne uprave, iz NVO "Grin houm" smatraju da je korak unazad.


PROČITAJTE JOŠ - RASVETLjENO UBISTVO: Supruga ubila masera?


- Uvođenje daljinskog grejanja, koje bi kao izvor toplote koristilo Termoelektranu, na području opštine Pljevlja, koliko god nekom inovativno izgledalo, i dalje znači sagorevanje uglja koje ide suprotnim pravcem od zacrtanih evropskih ciljeva dekarbonizacje - saopštili su iz "Grin houma".


TAOCI U SVOJIM STANOVIMA

LjUDI koji žive u pomenutoj zgradi u Skerlićevoj ističu da, braniti javni interes na ovom primeru, pritom, ne navodeći nijedan paralelni primer u Evropi, gde se kotlarnica-toplana, koja koristi ugalj, nalazi u strogom centru grada, znači biti nadasve neodgovoran. A da se oni osećaju kao taoci nad kojima se vrši ekološki genocid.