SINDIKAT "Crnogorskog telekoma" i zaposleni u toj kompaniji su ispred upravne zgrade održali jednosatni štrajk upozorenja, zbog, kako tvrde, namere poslodavca da ukine socijalni dijalog i kolektivni ugovor, koji se do sada potpisivao na tri godine. Predstavnici radnika poručili su da ukoliko uprava kompanije u narednih nekoliko dana sa sindikatom ne dogovori potpisivanje kolektivnog sporazuma, pokrenuće štrajk, ali i uputiti nove zahteve. Menadžment kompanije negirao je navode da je socijalni dijalog prekinut, te zaposlene pozvao na nastavak pregovora.

Prema rečima predsednika sindikata i štrajkačkog odbora "Crnogorskog telekoma" Željka Burića, uprava kompanije planira da ukine kolektivni ugovor i to "sa krajnjim ciljem potpunog obespravljenja zaposlenih u "Telekomu" i svođenja cena zaposlenih na najmanju moguću meru".

- Prinuđeni smo da se okupimo i mirnim štrajkom upozorenja pokušamo da zaustavimo poslodavca u njegovoj krajnje perfidnoj i malicioznoj nameri da eliminiše kolektivno pregovaranje i ukine socijalni dijalog - kazao je Burić.

- Namera direktorke je ukidanje kolektivnog pregovaranja. Ovu zlu nameru poslodavac planira da sprovede putem pojedinačnih sporazuma sa zaposlenima, koje je počeo da deli od prošlog četvrtka. Sa ovog mesta, poručujemo poslodavcu, zaposleni u Crnoj Gori nisu roba, nego ljudi i ovaj zao naum vam neće proći.


PROČITAJTE JOŠ - NATO VEŽBA U CG: "Zajednički izazov" u planinama


Ukoliko u narednih nekoliko dana uprava ne sedne za pregovarački sto i sa sindikatom ne dogovori potpisivanje sporazuma, sindikat će pokrenuti štrajkačke aktivnosti.

Željko Burić


- Insistiraćemo na znatno dužem periodu sigurnosti radnih mesta i stečenih prava zaposlenih - poručili su iz sindikata.

Podršku zaposlenima dao je i generalni sekretar Unije sindikata Crne Gore Srđa Keković, koji je poručio da se radnici te kompanije susreću sa "neviđenim nezakonitim i perfidnim ponašanjem vlasnika kapitala".

- Poslodavac igra na kartu straha zaposlenih, zbog njegove stalne pretnje tehnološkim viškom - kazao je Keković.

Radnici u jednosatnom štrajku


NEGIRAJU NAVODE

RUKOVODSTVO "Crnogorskog telekoma" održani štrajk upozorenja doživeo je kao korak nazad u dijalogu. Pozvali su Sindikat da se vrati za pregovarački sto, i istakli da nije tačna tvrdnja da nameravaju da ukinu kolektivni ugovor.

- Radi se o samo dve odredbe koje su upitne, dok sa druge strane kompanija nudi mnogo toga dodatnog. Ipak, uprkos brojnim ustupcima od strane menadžmenta u prethodnih godinu, koliko traju pregovori, sindikat je prekinuo pregovore, pokušavajući da spreči transformaciju kompanije - naveli su u saopštenju.