IZJAVA Gencija Nimanbegua, potpredsednika Skupštine Crne Gore, da institucije ove države nemaju plan kako da reše diskriminaciju i da Albancima u Plavu i Gusinju omoguće da ostvare ustavom garantovano pravo na srazmernu zastupljenost pri zapoššljavanju, predstavlja provokaciju za kosovske Crnogorce, saopštio je predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M. Vujičić.


Pročitajte još: POTPREDSEDNIK CRNOGORSKOG PARLAMENTA TVRDI: Albanci u Plavu i Gusinju diskriminisani


On je naveo da bi crnogorska zajednica bila presrećna da ima i pola onoga što imaju Albanci u Crnoj Gori.

- A da ne govorimo o reciprocitetu. Na Kosovu na centralnom nivou ne radi ni jedan Crnogorac dok u Javnom sektoru i na opštinskom nivou zaposleno je svega nas petoro! Odlazeća kosovska vlada odbila je da izradi i usvoji akcioni plan kojim bi se usvojena Strategija za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice stavila u funkciju, na šta čekamo još od 2016.godine.

Vujičić podseća da su Crnogorci izopšteni iz kosovskog ustava.

- Time je načinjen nezapamćeni etnocid nad 28.000 autohtonih pripadnika crnogorske zajednice na Kosovu. Pozivamo vas kao autohtonog Albanca koji je deo institucija naše matične države, da učinite napore kako bi kosovske institucije prestale sa kontinuiranom i sistematskom diskriminacijom i asimilacijom crnogorske zajednice na Kosovu. Ukoliko se to ne spreči, na popisu stanovništva 2021. Crnogorci će potpuno nestati, poručio je Vujičić.