Okružni sud u Istočnom Sarajevu, prihvatio je Presudu Osnovnog suda iz Višegrada, kojom su SŠC Rudo i Ministarstvo prosvete, dužni da u roku od 30 dana, bivšem učeniku Slavku Mrševiću, za neocenjivanje iz predmeta Prvog razreda - tehničar drumskog saobraćaja, a time i onemugućavanje nastavka školovanja, isplate oštetu od 10.000 maraka.

Sve se to događalo u školskoj 2015/16. godini, od kada se vodi i sudski spor. U odvojenom postupku u Tužilaštvu u Višegradu, u toku je postupak o krivičnoj odgovornosti direktora škole i osam prosvetnih radnika, koji su odbijali da ocenjuju učenika Slavka Mrševića, astegerovog poremeća, sa medecinskom dokumentacijom iz koje se vidi da učenik nije mentalno retardiran. Škola je u ovom slučaju propustila da Slavku obezbedi personalnog asistenta u nastavi.

Dopisom se ovim putem obratila Ministarstvu prosvete u Banjaluku, ali pred sam kraj školske 2015/16.godine.Odgovoreno im je da će Ministarstvo sredstva za asistenta obezbediti u narednoj školskoj godini. Umesto u SŠC, Slavko je pravdu tražio u Sudu i vreme provodio pred školom, jer mu je pristup čionici, bio strogo zabranjen.

PROČITAJTE JOŠ - Radoslava je Dragomiru zabila nož u srce zbog poruka koje je slao njenoj ćerki, a onda su lekari izveli čudesan zahvat

Bez Svedočanstva o završenom ili nezavršenom prvom razredu, nije mogao ni u drugi, a ni ponovo u prvi razred Tehničara drumskog saobraćaja.

- Presuda Okružnog suda, dala nam je „vetar u leđa“, za dalje gonjenje krivaca unutar SŠC, koji su upropastili budućnost učenika Slavka Mrševića. Da su bar u februaru 2018 godine, prihvatili našu sugestiju da omoguće nastavak školovanja Slavku, sa učenicima njegove generacije, izbegli bi se svi sudski postupci. SŠC je odbio takvu molbu, pa sada očekujemo sprovođenje internog disciplinskog postupka, a ne odustajemo ni od Krivične odgovornosti prosvetnih radnika za nesavestan rad u nastavi - kaže za „Novosti“ Bojan Bajić, pravni zastupnik porodice Slavka Mrševića.

SŠC iz Rudog je preuzeo obavezu da učeniku Slavku Mrševiću omogući u avgustu 2019 godine, vanredno polaganje prvog razreda zanimanja „Tehničar drumskog saobraćaja“, Ministarstvo i Prosvetno pedagoški zavod su poslali u Rudo Komisiju za polaganje ispita, na koji se Slavko Mršević nije odazvao.

- Šta će on sa tim Svedočanstvom o završenom Prvom razredu Tehničar drumskog saobraćaja u svojoj 20 godini života. Da se SŠC držao Zakona o srednjem obrazovanju, Pravilnika o vaspitanju i obrazovanju dece sa posebnim obrazovnim potrebama,(propustili da preduzmu mere inkluzije), te Evropske konvencije o ljudskim pravima, svega ovoga ne bi bilo - kaže za „Novosti“ Nenad Mršević, otac Slavkov, a predsednik Školskog odbora u SŠC Rudo.