CRNA Gora očekuje velike investicije. Sudeći po ogromnom interesovanju za zakup naših aerodroma u Tivtu i Podgorici, i to najjačih koncesionara sveta, država će dobiti kredibilnog partnera.

Ovo je u utorak istakao Duško Marković, predsednik Vlade, na godišnjoj sednici Saveta stranih investitora.

- U toku je pretkvalifikacioni postupak, a već imamo interesovanje 22 koncesionara - najjačih kompanija u toj branši. U nastavku postupka očekujemo da će i to biti premašeno. To dokazuje da će za sve naše kompanije biti novog posla i novih prilika, što će na kraju imati za rezultat otvaranje novih radnih mesta - poručio je premijer Marković.

Podsetio je i na rezultate u ekonomiji, koja, prema njegovim rečima, od početka mandata Vlade na čijem je čelu, već gotovo tri godine, postiže značajne stope ekonomskog rasta, ili prosečno 4,9 odsto. Ponovio je i koji su benefiti članstva Crne Gore u NATO, i to ne samo, kako kaže, ekonomski, već i bezbednosni.

Pročitajte još - Crna Gora u NATO šinjelu briše svoju istoriju?!

- Prema nekim procenama, rast investicija iz zemalja NATO je iznad 60 odsto. Ova pozicija nas snažno promoviše kao bezbednu investicionu destinaciju - naveo je predsednik Vlade.

Komentarišući inicijativu "mali šengen", premijer je rekao da će se Crna Gora pažljivo odnositi prema toj regionalnoj inicijativi.

- Svaka regionalna inicijativa je dobra ako nadomešta i ubrzava integraciju u Evropsku uniju, a ne da predstavlja zamenu za taj proces. Veoma ćemo se pažljivo odnositi prema ovoj inicijativi, koja je došla od dvojice predsednika, naših suseda, ali ćemo morati na sto staviti naše interese, a ne političke interese - prokomentarisao je Marković, i dodao da je prioritet nastavak reformi, kako bi Crna Gora bila deo Evropske unije, kako god ona izgledala.

Osvrnuo se predsednik Vlade, pred prestavnicima Saveta stranih investitora, i na rezultate turističke sezone.

- Već danas imamo 160.000 turista i 400.000 noćenja više nego cele prošle godine. U ovom trenutku smo prebacili finansijske efekte od turizma - za 11 meseci u odnosu celu prošlu godinu - naveo je Marković.

Pročitajte još - ODBRANA SVETINjA U CRNOJ GORI: Odbijen zahtev Mila Đukanovića, Srbi rekli "NE"; Vernike blokirali 7 sati (FOTO+VIDEO)

Kako je naglasio, Crna Gora će nastaviti da stvara uslove za bolji poslovni ambijent, i najavio da bi Predlog zakona o radu mogao biti završen do kraja ovog ili početkom narednog meseca.

BEZ NERVOZE

Marković je, govoreći o "non paper" dokumentu, rekao da već prvo iščitavanje govori da je politika proširenja neupitna i da Zapadni Balkan ima perspektivu.

- Crna Gora nema nikakav nervozan stav prema "non paperu" i ovom pristupu. Crna Gora je partner u pregovaračkom procesu i zrela je da razume probleme u kojima se nalaze njeni partneri - naveo je Marković.