Италијанска полиција и даље слаже "мозаик" око велике пљачке уметничких слика која се догодила у априлу прошле године у Монци када су нестале слике "Свете породице", уље на платну фламанског сликара Петера Паула Рубенса и Реноарове "Девојке на травњаку". Слике су процењене на око 26 милиона евра.

Прочитајте још: ФИЛМСКА ПЉАЧКА У РИЈЕЦИ: Банкомати разнети експлозијом, новац није извучен

Италијански карабињери ухватили су пет особа, међу њима и једног Хрвата, за којег сумњају да је био "мозак целе операције". Реч је о Ненаду Јовановићу (44), који пребавилиште има у Трезану, пише "Кориере дела Сера". Јовановић је имао израелски пасош, а представљао се као Самуел Абрахам Леви Грахам, рабин и израелски дипломата.

Цела операција била је добро организована, а Јовановић и његови помагачи имали су јасно дефинисане улоге и задатке, тврди Силвиа Пасини, истражни судија.

Осим Јовановића приведени су и браћа Роко (52) и Франческо Ц. (49), родом из Калабрије, а суд је наредио кућни притвор и за Г.Г. (62) и Ц.Г. (32), оца и сина који живе у покрајини где се пљачка и одиграла. Оно што истражитељи још увек нису открили јесте ко заправо стоји иза целе операције, јер тешко је поверовати да је Јовановић сам могао организовати овако захтевну пљачку.

Прочитајте још: Расветљена филмска пљачка

Неко је морао да му пружи логистичку подршку, неко га је слао у конзуларне канцеларије у којима је и нашао ''плен''. Истражитељи су пратили човека који поседује две галерије, једну на Сардинији и другу у Фулам Роду у Лондону, и нудио је на продају Реноара колеги из Пијемонта. Ту у причу улази "рабин" који је био заинтересован за куповину "дијаманата и слика", преноси Јутарњи лист.

Занимање је потврђено након првог телефонског позива, након чега следи први састанак у Спортинг Клубу Милана 2, како би се дефинисали обриси договора. Продајна цена, на крају тог разговора, постављена је на износ од 26 милиона евра, а сам "рабин" морао је утврдити место за склапање уговора. Он је одабрао седиште почасног албанског конзулата у Брианзи.

Продавац се представио са две слике, затворене у дрвене кутије, а као купци су се појавили "рабин" Јовановић и још једна особа. Под изговором да желе да провере аутентичност дела, Јовановић и помагач успели су да узму слике од продавца, а "рабин" се тада претвара у акционог јунака у сцени какве се не би постидео ни Џејмс Бонд.

Даљинским управљачем отвара врата резиденције и бежи према камиону где су га чекали помагачи, потом ускаче у возило и пред запрепашћеним продавцима нестаје у даљини. Продавци су тада покушали да га ухвате, али неуспешно, наводи Блиц.

Иако су Јовановић и његови помагачи ухваћени, полиција још није успела да пронађе сама вредна уметничка дела.