KINEMATOGRAFIJA slavne holivudske glumice Nikol Kidman, koja u junu puni 50 godina, važi za jednu od nekoliko poslednjih među čijim se naslovima može opipati puls zlatnog doba Holivuda. Zavodljivim australijskim akcentom, filmska diva, rođena u Honoluluu, na Havajima, a sa radnim stažom provedenim u Los Anđelesu, gradu anđela donela je dašak pustinja i prerija zemlje u kojoj je odrasla. Baš ta egzotika, uz nesumnjiv talenat za skoro svaki filmski žanr, atraktivnoj blondini i vlasnici Oskara, tri Zlatna globusa i Bafte priznanja (nagrada britanske filmske Akademije), doneo je karijeru koja može stati rame uz rame sa ikonama velikog platna.

Rola Selest Vrajt u HBO mini-seriji "Nevine laži", čiju prvu od sedam epizoda premijerno na ovom kanalu sa celim svetom možemo pogledati sutra u zoru od 3.00 sata, a zatim i u večernjem terminu, istog dana, od 20 časova, Nikol je vratila televiziji. U prvom, ekskluzivnom intervjuu za srpske pisane medije, Kidmanova čitaocima "Večernjih novosti" otkriva kako se snašla u dramatičnom serijalu nastalom prema istoimenom bestseleru i da li joj mali ekran može zameniti veliko platno.

- Naravno da može! Pogotovo danas kad televizija gledaocima pruža originalan bioskopski užitak. Uvek sam smatrala da se nečija veličina ogleda u njegovoj jednostavnosti. Tom idejom rukovodim se u karijeri. Zbog toga i verujem da priča i glumci svaki projekat čine velikim. Na velikom platnu sada je sve više dela kojih bi se televizija postidela. I obrnuto. Čini se da su nam se vrednosni standardi "izgubili u prevodu". U svemu, pa i u umetnosti. A film je umetnost. Ne samo kutija keksa na polici u prodavnici. Veći deo današnje bioskopske ponude, nažalost, svodi se na ponudu pakovanja, ne i sadržaja. Televizija pak pruža ozbiljnije i kvalitativno izazovnije mogućnosti. Zbog toga me je i privukla.

* Osim glavne uloge, i producent ste "Nevinih laži"?

- Producentkinja Bruna Papandrea, moja i prijateljica Ris Viderspun koja u seriji glumi Madelajn Mekenzi, pročitala je knjigu i rekla mi: "Ovo je to! Ovo je projekat koji ćemo raditi zajedno". Kad sam pročitala deo teksta koji mi je poslala, shvatila sam o čemu priča. Taj početak bio je veoma uzbudljiv. Podsetio me je na stara zlatna vremena Holivuda. Osetila sam istu strast koju sam imala nekad pred snimanje velikih filmskih hitova. A ovde je bila reč o televiziji. Odmah sam odletela za Australiju da upoznam Lijanu Morijarti, autorku knjige, koja nam je bez problema odobrila da adaptiramo njeno delo. Imala je samo jedan uslov - da ja igram Selest.

* Šta je bio sledeći korak?

- Oformili smo produkcijski tim, ali i dalje nam je bio potreban vešt pisac koji bi radnju smestio na tanku granicu između drame i komedije. Cilj nam je bio da prvo napravimo osmočasovni film, kako bi se održao taj kinematografski doživljaj i kvalitet. U tome nam je mnogo pomogao Dejvid Keli, koji se doslovno zaljubio u knjigu, i tačno znao šta je to što nam treba. Ipak, projekat smo prihvatili sa velikom tremom, jer nikad ne znate u kom pravcu će vas sam proces pisanja odvesti. Pre nego što bi scenario za svaku epizodu bio poslat u HBO, Ris i ja bismo ga pažljivo čitale, i uvek dolazile do istog zaključka. To smo mi - Madelajn i Selest. Imali smo 18 meseci da sve privedemo kraju. Bio je ovo najbrži preokret u mojoj karijeri. Televizija mi je donela veliko uzbuđenje i drago mi je da sam se upustila u tu avanturu.

* Da li ste se dvoumili oko lika Selest?

- Bio je to emotivan trenutak za mene. I dalje se tako osećam. Detaljno sam se bavila istraživačkim radom i prišla njenom liku oprezno. U toku istraživanja uplovila sam u njen karakter. Mnoge scene bile su fizički zahtevne, ali želela sam da snimim svaku. Bez dublera. Baš zbog toga da bi se stekao što autentičniji utisak. Bilo je modrica, ne krijem. Suprug bi me često pitao: "Šta se, pobogu, događa na tom setu?" Ali to je deo našeg posla. I način na koji funkcionišem. Moram da osetim lik na koži da bih ga verno dočarala. Ipak, primetila sam da sam sa godinama postala mnogo emotivnija. Intenzivnije reagujem na sitnice koje ranije ne bih ni primetila. Zbog toga sam i prihvatila Selest. Osetila sam je kao ličnost na svim nivoima.

TV PORODICA I VAN KAMERA

* SCENE koje glumite sa Aleksandrom Skarsgordom (zvezda serije "Prava krv"), koji tumači vašeg supruga Perija, pune su naboja?

- Mada se glumcima, pogotovo kad njihovi likovi imaju odnos poput našeg, savetuje da ne provode previše vremena zajedno van snimanja, Aleks i ja smo proživljavali našu porodicu u slobodno vreme. Družili smo se sa blizancima, našom decom u seriji. Na svaki način smo nastojali da izgradimo porodicu. Kad bismo završili obaveze na setu, kao porodica smo išli na večeru. Bilo je to divno iskustvo. Ti razgovori za stolom ono je što nam je pred kamerama dalo dozu ozbiljnosti.

* Čime vas je kupila ova serija?

- Ton serije je neobičan. Istovremeno je tužna, aktuelna, psihološki duboka, a, ipak, tako smešna. To je težak kurs za kontrolisanje, ali uspeli smo u tome.

* Zbog čega ste Australiju zamenili Amerikom?

- Teme koje obrađujemo u seriji su univerzalne. Želeli smo da snimamo u Sidneju, ali uz Lijanin blagoslov, zbog praktičnosti i troškova, odlučili smo se za Monterej i SAD. Knjiga funkcioniše kao jedinka u bilo kom delu sveta. Kad je prilagodite za ekranizaciju, ona će u svakom slučaju doživeti značajne promene. Ako kažete nekome da prefarba zid u apsolutno identičnu boju kojom je on već bio obojen, on to nikada neće uspeti. Nova boja će se uvek razlikovati za nijansu. Lijana kao autor to razume, i sve promene koje smo uneli u njeno delo kako bi ono bilo verodostojno predstavljeno na TV imaju njeno odobrenje. Pa čak i promena lokacije.

* Kidmanova u društvu Šajlin Vudli i Ris Viderspun* A Monterej izgleda kao fantastično mesto za snimanje?

- Svi smo bili oduševljeni tim gradom. Produkciji je bilo važno da priča bude smeštena kraj okeana. I razumem zbog čega. Ima nešto u morskom vazduhu što budi posebne emocije. Bili smo kao opijeni. Okean je zauzeo važno mesto u seriji.

* Osećate li da se televizija promenila tokom poslednjih decenija?

- Kvalitet TV produkcije značajno se poboljšao. Neverovatno sam ushićena i srećna zbog toga. Ona danas glumcima nudi sjajne priče i prilike. Pogotovo što je naša izvorna industrija trenutno u krizi. A glumaca je mnogo. Televizija im nudi kvalitet i šansu koju je nekada Holivud nudio nama. Ne samo glumcima. Tu su i scenaristi i režiseri. Nema predrasuda. Putem malog ekrana direktno dopirete do ogromnog broja ljudi, a za tržišnu utakmicu to je najvažnije. Još ako tome pridodate i visok umetnički kvalitet, krajnji proizvod mora da bude vrhunski. A to je glavna odlika današnjih TV projekata.

TAJNE TRI MAJKE

ZASNOVANA na istoimenom bestseleru i s vrhunskim izvođenjem holivudskih glumaca, "Nevine laži", čije će epizode biti dostupne i na HBO GO, su mračna komična drama čija radnja počinje sumnjivim ubistvom na dobrotvornoj priredbi u osnovnoj školi.

Mada žrtva i počinilac u početku ostaju misterija, deluje kao da je ubistvo posledica rivaliteta i tajni koje okružuju tri majke: domaćicu Madlin (Ris Viderspun), koju proždire ljubomora prema Boni (Zoi Kravic), novoj i mlađoj ženi njenog bivšeg, Madlininu najbolju prijateljicu Selest (Nikol Kidman), bivšeg korporativnog advokata u naizgled savršenom braku s mlađim muškarcem (Aleksander Skarsgord) i Džejn (Šajlin Vudli), samohranu majku s mračnom prošlošću, koju Madlin i Selest uzimaju pod okrilje...

* Hoćemo li vas još gledati na televiziji?

- Definitivno bih volela da snimim još neku seriju. Povremeno radim i umetničke filmove. Oni zauzimaju važan deo u mojoj biografiji. Uvek je bitno šta želite da postignete sa nekim projektom. Film ili seriju na kojoj radim uvek posmatram kao neki teret koji morate napornim radom i kreativnošću da izgurate na vrh planine kako bi ga odatle videlo što više ljudi.