KO bi rekao da jedan od najpopularnijih bendova u regionu, zagrebačko "Hladno pivo", predvođeno harizmatičnim frontmenom Miletom Kekinom (47), ove godine obeležava tri decenije rada! Jubilej će u Beogradu proslaviti 26. maja, koncertom na terenima KK Partizan na Kalemegdanu. Mada su planirali da na turneji povodom 30 godina rada odsviraju 30 koncerata, u međuvremenu se brojka popela na 41 koncert.

Poslednji album objavili su 2015, novi ne planiraju bar još dve godine, a Kekin će do kraja 2018. objaviti solo album. Kao poklon fanovima za rođendan, nakon osam studijskih albuma, objavili su prvi album sa najvećim hitovima, na kome su i numere "Mojoj majci", "Ezoterija", "Pitala si me", "Nije sve tako sivo", "Pjevajte nešto ljubavno", "Samo za taj osećaj"...

Na pitanje da li je osam albuma za 30 godina rada malo ili mnogo, Mile Kekin za "Novosti" odgovara:

- Mislim da to nije malo, ali Džoni Štulić bi nas prešišao za dve godine.

* Prvi koncert imali ste u Kumrovcu na sletu izviđača?

- Tad smo bili jedan od bezbroj bendova koji su skidali tuđe pesme, od spomenutog Štulića, "Azre", "Čorbe", "Motorheda", tad se pojavio "Psihomodo pop"... Bilo nam je dosadno da u parkiću pijemo "bambus", hteli smo da radimo nešto korisnije i oformili smo bend. Današnje generacije su digitalne i nije im dosadno jer su konstantno na raznoraznim gedžetima, mobilnim telefonima i internetu. To nije dobro, potogovo za mladog čoveka, jer tolika količina dokonosti zna često da preokrene kreativnost. Ne znam šta danas klince navodi da naprave bend, ali ih muči isto što i nas - nedostatak sviračkog umeća. Mi smo skidali "Ramonse" jer su bili laki, a danas klinci imaju ritam mašine i mogu da izrecituju sve što im je na duši. Zato je danas hip-hop toliko popularan.

PROČITAJTE JOŠ - Mile Kekin: Muzika je moja psihoterapija


* Skidali ste "Ramonse", a onda ste im bili predgrupa na njihovom drugom koncertu u Zagrebu?

KOLINDA KAO BORAT * PREDSEDNICU Kolindu Grabar Kitarović ste uporedili sa Boratom?

- Imam osećaj kao da sam neki roditelj koji mora da se izvinjava za ponašanje svoje neodgojene dečurlije. Često me je sramota zbog političara, pa često sam sebi odredim cenzuru u praćenju političkih emisija kako bih ostao zdrave glave.

- Čitava situacija nam se činila malo nadrealnom. Skidali smo njihove pesme 10 godina, a odjednom smo sa njima u bekstejdžu. Sećam se kad su krenuli sa svirkom da je Džoi fulao tekstove, da sam ih ja znao bolje od njega i da sam pomislio - zaslužio sam da budem pevač "Ramonsa". Džoi je već tada patio od opsesivno-kompulsivnog poremećaja, pet-šest puta se peo na binu i spuštao se dole. Mi smo hteli da što pre završimo i da gledamo "Ramonse". Ubrzali smo sve pesme, planirano vreme od 40 minuta smo stisli na 25.

* Pre dve godine otpevali ste "Ja nisam vaš", uperenu protiv ustaštva i desnice u Hrvatskoj?

- Ja sam čak i onemogućio opciju komentarisanja te pesme na "Jutjubu", a imala je više od pola miliona pregleda. Uspeo sam bez seksa i nasilja da dignem veliku frku, što znači da neko i dalje sluša tekst pesme. Ta pesma nije uperena samo protiv ustaštva, već protiv svih nazadnih ideja. Hteo sam da im kažem da ja znam ko je bio na pravoj strani u Drugom svetskom ratu, kao što i sada znam ko je na pravoj strani.

* Vaš novi solo album najavljuje singl "Reno 4"?

- Mislim da je baš sad pravi trenutak, kad mnogo sviramo, punimo velike i male prostore, i kad nam dobro ide, meni je potreban mali odmor. Hteo sam da mi bude zanimljivo, da radim sa drugim ljudima i pevam o onome o čemu do sada nisam. Teme albuma su dečački dani, momčenje, testosteron, prvi poljubac i prva ozbiljna veza. A muzički će biti omaž Dilanu, Springstinu.

* I vi ste, kao Čonta iz "Pekinške patke", radili kao profesor u školi stranih jezika?

- Kažu da sam to dobro radio. Nikad nisam imao problema u razredu jer sam imao i imam penetrantan glas, pa sam bio najglasniji.

PROČITAJTE JOŠ - Josipa uz “Hladno pivo”


* Kakvi su Beograđani kao publika?

- Prvi koncert smo imali u bašti SKC, tek nam je bio izašao hit album "Šamar", ali nije bilo "Jutjuba" pa da znamo da li smo i koliko popularni u Beogradu. Sećam se da su nam prodavci piratskih izdanja ispred SKC-a rekli da se "Hladno pivo" izuzetno traži, što nas je obodrilo. Koncert je bio rasprodat, a ja sam sve vreme imao osećaj kao da sviramo u Zagrebu, Osijeku ili Rijeci, a ne u Beogradu. Beograd nas je dočekao raširenih ruku.