PITAJU me stalno ljudi iz Kine, Amerike i Rusije za tajnu Guče i trube, a ja im kažem da truba krije tajnu srpske duše. Uz trubu smo osvajali slobodu, uz trubu smo se veselili, venčavali, krštavali decu, uz trubu smo tugovali i sahranjivali.

Ovim rečima je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović u četvrtak u Guči, kod spomenika trubaču otvorio 58. Dragačevski sabor trubača.

PROČITAJTE I: U Guči je važno biti viđen

Popović je okupljenim ljubiteljima trube poručio da truba najbolje od svih instrumenata odražava prošlost i budućnost srpskog naroda i "naše emocije". Mada, dodaje Popović, srpske emocije, Srbiju i Srbina, niko ne može bolje da razume nego "naša braća Rusi", te je izrazio zadovoljstvo što je otvaranju Sabora prisustvovao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin i što će Guču obići portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- U ovim teškim vremenima kada nas pritiskaju zbog našeg svetog Kosova, mi želimo svima njima u inostranstvu da odavde iz Guče pošaljemo poruku koja glasi - Srbija nije sama, uz Srbiju su ceo ruski narod i predsednik Rusije Vladimir Putin - naglasio je Popović, koji je domaćom rakijom nazdravio prisutnim saborašima.

Nakon ovoga čula se pesma iz truba Dragana Pavlovića iz Guče - "Srpska se truba s Kosova čuje", a zapevao je i sam ambasador Čepurin.


- Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselja i ni za šta drugo - poručio je ministar, citirajući stihove Branka V. Radičevića, jednog od osnivača Sabora trubača u Guči.

Ambasador Čepurin proglašen je počasnim gostom Sabora. On je istakao da je Sabor od lokalne manifestacije u zapadnoj Srbiji odavno izašao iz granica ovih prostora i osvojio čitav svet.

- Čitajući brojne turističke brošure o Srbiji u svakoj je ovaj Sabor naveden kao nezaobilazna destinacija. Sada mi je jasno i zbog čega - rekao je Čepurin i dodao da će već u subotu u Guču stići i portparolka ninistarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

Nakon intoniranja saborske himne "Sa Ovčara i Kablara", podizanja saborske zastave i pucanja prangija, koje su označile poziv na četvorodnevno ludovanje u dragačevskoj prestonici, počela je trubačka "ludnica" po maloj varoši.

Na sve strane razmileli su se trubački orkestri, najbolji u Srbiji. Sviralo se kolo, nadjačavali čočeci, a saboraši u transu... Kapelnici finalnih orkestara čuvaju se za glavno nadmetanje u subotu, kada će ukrstiti trube za izbor "Zlatne", za omiljenu nagradu, koju već 55 godina dodeljuju "Večernje novosti".
- Vežbali smo tri meseca za Guču. Prvi put se takmičim ovde i imam ogromnu tremu. Sviram pesmu "Što ti je Stano mori", koja je veoma zahtevna. Sav se, verujte mi, tresem, ne znam kako ću izdržati do takmičenja - kazao nam je trubač iz Vladičinog Hana Mile Novković (24), koji se ove godine prvi put takmiči među seniorima.

Čuvena "Broćića avlija" već treći dan saboruje. U njoj odjekuju zvuci najboljih orkestara Srbije, majstora trube - Saše Krstića i Dejana Lazarevića. Stranci u neverici gledaju kako se na ražnjevima okreću na desetine bravčadi, mirišu hajdučki ćevap i pljeskavice... Slušaju zaglušujuću buku, koja, ipak, nekako prija uhu i duši...SVIRAJU DA ME UBIJU

- NEMAM reči za ovo. Kada slušate ovu muziku, to je kao da niste na ovoj planeti. Bukvalno lebdim... Uživam i samo uživam... Ja sam opčinjena Gučom, saborom, trubom... Ovi muzičari nisu normalni, pa znaju li oni da čovek ima srce, dušu... Zašto sviraju da me ubiju - rekla nam je Marija Nerval, koja je stigla iz Francuske u Guču.