SVAKA tema je inspirativna ako joj se priđe na pravi način, smatra novinarka Roksanda Babić, koja je karijeru počela kao novinar informative na nekadašnjoj TV B 92. S vremenom je sticala nove veštine, "kalila" se na terenu i pokazivala koliko ume da pliva u različitim formatima. Da joj nijedna oblast nije strana, dokazala je pre dve godine postavši domaćica emisije "Plodovi dobre zemlje" na TV Prva, gde je kao potpuni laik "uskočila" u poljoprivredne teme. Kako kaže, danas se snalazi drastično bolje.

- Izazovu sam pristupila "štreberski", temeljno sam se pripremala za svakog gosta, kao za zahtevan ispit. Brzo sam ušla u kolosek i dobila veliku pomoć od urednice Marije Ćeklić, reportera i snimatelja, koji su mi skratili istraživački put - kaže Babićeva. - U ovim temama ima mnogo lepote, jer se bavite suštinom, ishranom i preživljavanjem, a u tome svako može da se pronađe.


PROČITAJTE JOŠ:
Napisao sam hit u snu, Štulić ga je svirao

* S obzirom na to da su vaši sagovornici stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, šta vam je bilo najteže da savladate u razgovoru sa njima?

- Posle toliko godina rada nisam želela da ugostim profesionalce, a da im ne budem ravnopravan sagovornik. Nikad nisam sebi dozvolila da nepripremljena uđem u studio. Simpatična situacija je bila kad mi je poznati pčelar Boban Ranković pred intervju doneo skriptu o gajenju pčela i perge, kako bi bio siguran da će pitanja biti dobra. Zajedno smo je prešli uz konsultacije i na taj razgovor od 12 minuta sam ponosna.

U ZAGRLjAJU SUPRUGA I SINOVA ČIM se isključe kamere Roksanda, kako tvrdi, trči kući u zagrljaj suprugu Srđanu i sinovima Filipu i Dušanu. - Oni su moja baza. Klinci su nestrpljivi da ih mama pokupi iz vrtića, vodi u park, na rođendane, da im čita priče za laku noć... Ugrabim vreme i za svoje treninge, jer moram da budem spremna da ih skidam sa drveća, trkam se sa njima, ronim, glumim superheroje, igram fudbal - priča poznata novinarka. - Majčinstvo me je smekšalo, pa sam posebno osetljiva na probleme vezane za decu.

* Gledate li na angažman u "Plodovima dobre zemlje" kao na još jednu profesionalnu avanturu ili planirate da se zadržite u tim vodama?

- Trudim se da od svake "avanture" napravim ozbiljnu priču i zato uvek dajem sve od sebe. I dalje sam na starom mestu - u avgustu ćemo gledaoce podsetiti na najbolje emisije iz prethodne sezone, dok polako pripremamo nove za septembar.

* Koliko vam nedostaju dani kad ste izveštavali naciju o najvažnijim događajima iz zemlje i sveta?

- Prvi put sam sela za prezenterski sto na B 92 u januaru 2004. Mnogo je vode proteklo od tad... Bilo je zadovoljstvo raditi "Vesti". Emotivno sam vezana i za informativnu redakciju i za taj studio, jer sam tamo napravila prve profesionalne korake i prešla ceo put od reportera, prezentera do urednika kratkih vesti.

* Ponovo vam se ukazala prilika da sednete za voditeljski pult u programu "Jutro sa Natašom". Da li vas je minula želja?

- Osećaj je dobar i svaki put se javi isti adrenalin. Stari smo mi znanci, a strast ne prolazi. Vođenje vesti ne može da se zaboravi, to je kao disanje. Dobro je biti spona između informacija i publike, i kad znaš da si nekoga prvi obavestio o najznačanijim političkim i društvenim zbivanjima. Dok je Živana Šaponja Ilić na odmoru, ja čuvam jutro i trudim se da gledaoci spremni započnu radni dan.

* Kako biste ocenili današnji izgled informativnog programa televizije koja od 11. septembra 2017. nosi naziv O2?

- Treba davati priliku mladim, svežim licima. Vesti na O2 su dobro koncipirane i realizovane, što publika prepoznaje. Ipak, nema potrebe porediti ih s onima na "devedesetdvojci".

* Koliko žalite zbog nestanka TV kuće na kojoj ste "pekli zanat"?

- To je bio kvalitetan tim novinara, odlična škola i rasadnik talenata. U svakoj redakciji ćete pronaći nekoga ko je bio deo B 92. Ali ne treba se osvrtati, već gledati napred.

* Iskustvo ste stekli i u zabavnoj rubrici u nekadašnjem "Bulevaru".

- To je veoma interesantan period u kojem sam se našla između dve trudnoće. Mada priznajem da sam više birala da radim priče za "Bulevar u 5 do 5", jer je bio ozbiljniji i pokrivao je socijalne teme. Nisam tip za čisto zabavne formate.

* Rad u kojem sektoru vam je dao najbolji uvid u to šta najviše muči stanovnike Srbije?

- Svaki rasvetljava poneki segment društva i ukazuje na to šta treba da se popravi. Bitan je pristup novinara, koliko želi da prodre u suštinu.

* Kako zamišljate svoju autorsku emisiju?

- Najbliskija mi je informativa, odatle sve počinje. Privlače me i socijalna problematika, humanitarni rad, sve ono što mediji mogu da učine da poboljšaju kvalitet života i reše problem "malog" čoveka. U emisiji "150 minuta" imamo rubriku "150 rešenja" u kojima baš to radimo.

Dobijamo na stotine mejlova i mnogim problemima smo stali na put. E, tu se oseti pravo zadovoljstvo, kad vidiš da to što radiš ima efekta i da je nekome pomoglo.

* Šta bi za vas kao novinara predstavljalo ostvarenje snova?

- U ovom poslu sam 15 godina i dok sam bila mlađa imala sam priliku da neke profesionalne snove odsanjam. Sada sam racionalna, jer živim od rada na TV. Više nema prostora za maštu, već za konstantan rad i podizanje letvice u ma kojoj oblasti da se nađem.


PROČITAJTE JOŠ: ČEPURIN PEVAO: Srpska se truba s Kosova čuje... (FOTO)

* Koji je najveći kompliment koji ste dobili tokom dosadašnje karijere?

- Ne volim da govorim o sebi na taj način, ali najviše mi znači kada mi kažu da sam profesionalna i da stojim čvrsto na zemlji.

ZDRAV ŽIVOT

* KOLIKO su se vaše svakodnevne navike i odnos prema hrani promenili otkako ste deo "Plodova dobre zemlje"?

- I ranije sam vodila računa da se moja porodica i ja hranimo zdravo. Sada znam i koji je med najbolji, zašto je dobro kozje mleko, šta od bobičastog voća najbolje podiže imunitet, kakvo meso da izaberem. Tu sam otkrila čari organske prozvodnje. Kroz razgovore sa stučnjacima želimo gledaocima da damo korisne informacije iz prve ruke, naučimo ih da ne podležu reklamnim trikovima i da umeju da prepoznaju kvalitet - izričita je Babićeva.