GODINE su prolazile, kaže evergrin pevačice narodne muzike Mire Vasiljević, a u četvrtak, na proslavi njenog 84. rođendana koji je u nedelju, svi prisutni na proslavi u Domu penzionera u Beogradu, na Bežanijskoj kosi, složno su joj poželeli "živa bila, na mnogaja ljeta".

Legendarna interpretatorka narodne muzike, koja je 1973. osnovala čuveni ženski ansambl "Đerdan", okupila je brojne prijatelje, kolege, takođe velikane tradicionalnog srpskog zvuka, koji su joj, uz osmehe i najlepše želje, pesmom u bioskopskoj sali doma, priredili dan za pamćenje. Nakon što je nadahnuto istaknuto kako Mira decenijama "brine o duši, veselju i blagodati naših osećanja", mikrofon je prva uzela Gordana Stojićević i šarmantno poželela starijoj koleginici da "živi još toliko, biće dovoljno", a ubrzo sve u publici razgalila neprolaznom numerom "Zagrli me i oprosti". Vlaški ritam je donela Izvorinka Milošević, a Gordanu Lazarević su preplavile emocije, pa je i zaplakala na sceni.


PROČITAJTE JOŠ - Pesme za svačiju dušu


- Ono što je naučila svoju decu, naučila je i sve nas - da budemo vredni, radni, i da uživamo koliko možemo - biranim rečima je o Miri zborila Goca Lazarević, pa zapevala "Svilen konac" i "Vidovdan". Mikrofon je onda preuzela Jasna Đokić, kako je rečeno, "jedna od najmlađih đerdanki", da bi se zatim na sceni pojavile članice ansambla "Ogrlica od bisera", ogranka "Đerdana", koji predvodi Mirina ćerka, Jasna Vasiljević Milanović. Pridružila im se ubrzo Vesna Marija, da bi, simbolično, gledajući slavljenicu koja je ispratila program ispred bine, svi na kraju zapevali "Godine su prolazile".

- Ranije, kad su mi ovo priređivali, preplakala sam sve. Sad sam sebi rekla "Stegni srce" i... - samo je kratko smogla snage, za "Novosti", da prozbori vidno uzbuđena Mira.

Jasna Đokić, Izvorinka Milošević, Goca Stojićević, Goca Lazarević

Kad je htela da završi misao, suze su je, ipak, savladale.