POLOVINOM septembra ove godine pokrenuta je televizija Koreni, koja emituje programski sadržaj na Aj-Pi TV platformi Telekoma Srbije - na kanalu 128. Posebne odlike ove tek osnovane TV kuće jesu sopstvena produkcija i obostrana saradnja sa svim medijima i produkcijama sa Kosova i Metohije i juga Srbije. Na taj način gledaoci će dobiti priliku da čuju različite priče, isprate sva dešavanja i budu o svemu na vreme informisani iz južne srpske pokrajine.

- Uveren sam da ćemo gledaocima svakodnevno pružati kvalitetan, aktuelan i uvek dovoljno atraktivan program - kaže Boban Mitić, direktor i glavni i odgovorni urednik TV Koreni. - Poslednjih godina u medijima, naročito kod televizija, dolaze do izražaja usko profilisani kanali. Danas, gledaoci sami biraju program koji će gledati, odnosno sadržaj koji će pratiti. Svi smo mi u rukama daljinskog upravljača. Inspirisan ovim medijskim trendom, napravio sam analizu tržišta i zaključio da u Srbiji ne postoji kanal koji govori o aktuelnostima i događajima na teritoriji Kosova i Metohije. Odlučili smo da pokrenemo TV Koreni, dvojezični kanal, koji će se baviti temama i pričama o suživotu Srba i Albanaca na ovim prostorima. Projekat realizujemo uz podršku Kancelarije za KiM i Telekoma Srbija.


PROČITAJTE JOŠ - BRANKO STANKOVIĆ OTKRIO: Ko me je od gostiju najviše impresionirao?

* Šta vas je inspirisalo da je nazovete Koreni?

- Ime kanala nije slučajno odabrano. Reč je o pojmu koje je obeležje svih naroda, stub tradicije i vrednosti i preduslov trajanja. Svi mi kad pričamo o sebi govorimo o svojim korenima. Na tim pričama grade se nacionalne i porodične vrednosti, koje treba negovati. Ova televizija već izborom imena upućuje na to i zato je još od prvih dana, od publike, rado prihvaćena.

* Nedavno ste se predstavili i na Sajmu medija, kakvi su vam utisci?

- Promocija naše televizije na ovoj manifestaciji imala je veliki značaj. Široku strukturu publike upoznali smo sa jednom novom TV ponudom. Svi koji su nas posetili imali su priliku da vide naše programske sadržaje, upoznaju se sa novinarima, da na "tač" ekranu prave mozaike manastira sa Kosova i Metohije, ali i da pitaju, predlože nešto... Za svaki početak, pa i naš, ti promotivni dani na Beogradskom sajmu bili su nam veoma važni. Potvrdili smo da smo tu, i sad zajedno idemo dalje.

* "Zbližavanje, a ne razdvajanje" je vaša misija koja u ovom vremenu zvuči kao nemoguća. Kako ćete je ostvariti?

- Slogan naše televizije je da spajamo. Kako? Kroz primere i priče iz života koje zbližavaju, a ne razdvajaju. Naš prevashodni zadatak je da Srbima i Albancima kažemo istinu o istoriji i odnosu dva naroda, koji su i pored mnogih neslaganja i nerazumevanja, upućeni na zajednički život na Balkanu. Za ovo kratko vreme, od kad smo počeli sa radom, reagovanja su i sa jedne i sa druge strane izuzetno pozitivna. U tome vidimo budućnost programa i gledanosti naše televizije.

PROČITAJTE JOŠ - Dragana, majka devet Nikitovića (VIDEO)

* A koja je vaša ciljna grupa?

- Već na osnovu isticanja naše programske orijentisanosti jasno je da sa dvojezičnošću želimo da nas gledaju i Srbi i Albanci. Zastupljenost na satelitu je važna i zbog targetiranja srpske i albanske dijaspore. Želeo bih da dodam da su naša ciljna grupa i pripadnici drugih naroda, čiji pogledi sa strane mogu da budu značajni u iznalaženju pravih rešenja za zajednički život na Kosovu i Metohiji. Da ne zaboravimo i mlade, za njih smo osmislili posebne programe, daćemo im najviše prostora, jer oni su budućnost.

* Koje će se emisije i TV projekti naći u vašoj programskoj šemi?

- Od naše produkcije izdvojio bih samo dva autorska TV projekta koja su već pobudila veliko interesovanje. Reč je o emisiji "Korenovanje", autora i voditelja Vanje Bulića, koja je pre svega namenjena ljudima u dijaspori. Njeni gosti su eminentne, javne ličnosti iz sveta kulture, politike, umetnosti, sporta... koje dosadašnjim životnim stavom i delovanjem zaslužuju da govore o KiM. Ovi intervjui nemaju pretenziju da sude i optužuju, već da jasnim stavovima ukažu na moguće pravce prevazilaženja dugogodišnjih konflikata između dva naroda. Tu je i emisija "Put do uspeha", autorke Branke Milenković, čiji je cilj da predstavi poznate, uspešne ljude poreklom sa Kosmeta. Svi oni su se u životu ostvarili i napravili zapažene karijere u različitim oblastima. Sa posebnom pažnjom, pronalazimo i sponzore koji će nas naredne godine podržati u realizaciji rijaliti šoua "Tragači na Šar-planini". A pored toga imamo u planu još mnogo novih programskih sadržaja i projekata.


SNAGA U UMREŽAVANjU

* PO čemu ćete se razlikovati od drugih televizija?

- Naša snaga jeste u umrežavanju i saradnji sa medijima i produkcijama, kako srpskih tako i albanskih. Pored dvojezičnosti i multietničnosti, istakao bih da su TV Koreni, nakon 20 godina, vratili na Javni servis Ljajmet - vesti na albanskom jeziku. Uz bogat video-sadržaj i najvažnije političke i ekonomske teme, Ljajmet poseban akcenat stavlja na događaje na KiM, kao i na jugu Srbije, gradove u kojima živi srpsko-albansko stanovništvo. Petominutne vesti emituju se svakog radnog dana, od 15.00, i na programu RTS 2 i Radio Beogradu.