U PRENOSIMA utakmica na TV Arena sport, ljubitelji rukometa i fudbala već prepoznaju emocijama obojen glas Sretena Raškovića, koji podseća na neke od legendi našeg novinarstva. Ovaj 35-godišnjak nedavno se našao u odabranom društvu najboljih sportskih komentatora na svetu. Upravo njemu pripala je nagrada prestižnog portala "Tik sports" za najbolje iskomentarisan pogodak na meču između dva najveća argentinska fudbalska kluba i najvećih rivala na svetu, River plate i Boke juniorsa.

PROČITAJTE JOŠ - Nenad Milovanović: U derbiju se meri svaka reč

U članku "Kako je svet video 'superklasiko'" izabrana su četiri komentatora, iz Francuske, Brazila, Srbije i Katara, za svaki gol po jedan.

PROČITAJTE JOŠ - SPORTSKI PRENOSI – Bilo kada, bilo gde

- Među njima je i moja reakcija, posle trećeg pogotka, kojim je Boka povela 2:1 protiv Rivera - objašnjava Sreten, koji je oduvek maštao o tome da jednog dana postane komentator. - U ovom poslu ne može da se opstane ako se čovek folira ili ga on "ne radi". Neke kolege doživljavaju južnoameričke utakmice kao kaznu, a ja uživam dok ih prenosim. Kada u slušalicama čujem zvuk navijača, koji 90 minuta pevaju, to mi zameni manje kvalitetan sadržaj na terenu. Ozaren sam energijom za sledećih nekoliko dana - iskren je Rašković, otkrivajući nam da je Areni veran od svojih početaka, duže od osam godina. Na tom regionalnom sportskom kanalu ostvario je 1.750 prenosa sa rukometnih i fudbalskih utakmica, kao i iz auto-moto sporta i borilačkih veština, a takođe je angažovan u redakciji vesti.

* Kada ste se zaljubili u sport?

- Još u srednjoškolskim danima, kad sam počeo da treniram rukomet. Mada sam završio Drugu ekonomsku, brzo sam shvatio da me računovodstvo i brojke ne "dotiču". Nekoliko godina kasnije, sa oduševljenjem sam dočekao pokretanje programa Više škole za sportsko novinarstvo na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, koji sam završio 2011. Danas živim svoje snove, obožavam da komentarišem rukometne i utakmice južnoameričkog fudbala, koje ekskluzivno prenosimo na našim kanalima. Najviše volim da radim u tandemu sa kolegom Stevanom Stevanovićem, koji je 15 godina trenirao rukomet. Kad smo se upoznali, pre osam godina, nismo ni slutili da ćemo doći do današnjeg, profesionalnog nivoa, a uz to i razviti istinsko prijateljstvo.

OKRŠAJ RIVERA I BOKE U MADRIDU * KADA će se odigrati revanš meč River-Boka? - Utakmica je zakazana za 9. decembar (u nedelju na Arena sportu od 20.30), sa navijačima oba tima na stadionu "Santjago Barnabeu" u Madridu. Meč je u dva navrata odlagan, posle nereda i napada na fudbalere Boke. Isti rivali igrali su 2015. u elitnom takmičenju, kad je River pobedio Boku 1:0 u prvom meču osmine finala. Revanš je doneo skandal, kad su igrači Rivera, na poluvremenu, izlazili kroz montažni tunel, a navijači Boke ubacili suzavac.

* Po čemu se južnoamerički navijači razlikuju od naših?

- Po tome što su mnogo strastveniji i posvećeniji. Njihovi navijači, od onog "običnog" do najvatrenijeg, u pola noći znaju da izrecituju startnu postavu voljenog tima. To je sasvim normalno, jer je fudbal za Argentince način života.

* Koje utakmice ćemo pratiti na Areni do kraja godine?

- Željno se iščekuje revanš finala Kopa libertadoresa, između Rivera i Boke, zatim završnica grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope, a tu su i zanimljivi mečevi u italijanskom i francuskom šampionatu. Što se mene tiče, francusko i nemačko prvenstvo u rukometu imaće kulminaciju pred pauzu za Svetsko prvenstvo u rukometu, u januaru iduće godine. I, naravno, tu treba dodati veliku košarkašku borbu u ABA ligi.

* Imate li neki profesionalni izazov?

- Voleo bih da snimim dokumentarnu emisiju o sportu u Argentini, u kojoj fudbal postoji i bez Rivera i Boke. Mada za ove klubove navija 70 odsto Argentinaca, lokalpatriotizam je veoma izražen. Stadioni su puni u Aveljanedi, Kordobi, Santa Feu, Rosariju...

* Možete li sebe da zamislite na nekom drugom poslu?

- Samo pisanje o sportu mogla bi da bude alternativa komentatorskom zanimanju, ali ipak najviše volim živu reč!