REČ "emocija" je mnogima već decenijama jedna od prvih asocijacija na Masima Savića, pa će njegov koncert 14. februara, na Dan zaljubljenih u beogradskom Sava centru, već po tradiciji, predstavljati pravu riznicu neprolaznih ljubavnih pesama, nastalih od osamdesetih naovamo. Masimo, za "Novosti", priznaje da nestrpljivo iščekuje izlazak na dobro poznatu pozornicu.

- Mada Sveti Valentin nema nikakve veze sa posvećivanjem ljubavi, ipak mi je drago što smo "prekopirali" taj datum sa Zapada - kaže nam Savić. - Čvrsto sam uveren da će ljubav da postane vrlo deficitarna, i da će biti dragoceno gorivo u budućnosti. Drago mi je što sviramo u Sava centru koji mi je jedan od omiljenih prostora. Čuo sam da je nekim kolegama problematičan što se zvuka tiče, ja to nikad nisam primetio.

* Prošlogodišnji album "Sada" odlično je prihvaćen?

- Još sam zadovoljan urađenim poslom. Imam previše godina da bih menjao mišljenje tako brzo. Pesma "Nama se nikud ne žuri", koju smo zajedno napravili Ivan Dečak iz grupe "Vatra" i ja, bila je vrlo uspešna. Od svih singlova taj se izdvojio kao najjači.

* Dobro prolazi i "Nisam spreman", iz pera Sergeja Ćetkovića?

- On je napisao muziku i tekst. Čini mi se da ta pesma nosi ono što zovemo jugo-baladom. Nedostaju mi takve numere. Moram da odem u fonoteku sedamdesetih i osamdesetih da bih čuo dobru baladu - od "Lutke sa naslovne strane", "Poludeću" Olivera Mandića, pa "Generacija 5", "Parni valjak", Jura Stublić... Toga više nema, zato mi je drago što mi je stigla jedna takva pesma.

PROČITAJTE I: Massimo: Još nisam spreman da bacim rukavice i kažem: „Gotov sam!”


* Svaki dolazak u Beograd kod vas budi emocije?

- Kad sam sa grupom "Dorijan Grej" imao koncert u SKC-u po izlasku albuma "Sjaj u tami", potpuno mokre su nas posle hitno vozili na "Akademiju". Još jedan koncert, i to besplatno! Postojalo je veliko interesovanje. Na naše nastupe dolazile su, i to u prve redove, sve kolege iz Beograda - EKV, Bajaga i "Instruktori", Oliver Mandić... Podržavali smo se, razmenjivali iskustva i strahovito brzo napredovali. Stalno je postojala komunikacija između Zagreba i Beograda, takmičenje, ali u pozitivnom smislu.

* Viđate li se sa prijateljima iz tog perioda sada u Beogradu?

- Ne, jer oni sa kojima sam se najčešće viđao su, nažalost, mrtvi ili su potpuno "otkinuli" i nema ozbiljnog kontakta. Žao mi je zbog toga, naravno. Obožavam Bananu iz "Električnog orgazma", mislim da je super gitarista, pa Švabu... Ja i "Kerber" volim da poslušam, izvanredni su uživo.

* Kako sada gledate na Masima sa početka karijere?

- U drugoj polovini osamdesetih i devedesetih kao da sam bio u nekom "limbu". Sećam se tog perioda samo u "fleševima", i žao mi je zbog toga jer je očigledno da se radilo o stihijskom životu. Kad sam imao 30, moj mozak je u odnosu na današnji bio kašica. Sada je tvrd, punjen znanjem i iskustvom. Ta kašica se, međutim, dogodila mnogima - Bouviju, Igiju Popu, Lenonu... Ne upoređujem se sa veličinama, već hoću da kažem da mladost sa sobom nosi neiskustvo, a ono doprinosi tome da svi imaju od tebe, samo ti nemaš. Osećaš se jadno, i onda krećeš u dalju dekadenciju. Trebalo je vremena da svoj život "uhvatim za rogove" i preuzmem potpunu kontrolu nad karijerom u poslednjih 15 godina. Početak saradnje sa Arsenom Dedićem je tu bio jako bitan.

* Pokojni velikan vam mnogo nedostaje?

- To je bio jedini čovek pred kojim si sa uživanjem ćutao. Sa njim nisi mogao tek tako da se usudiš da uđeš u polemiku o nečemu, jer je on o svemu znao sve. Hodajuća enciklopedija. Ne govorim samo o muzici već i o slikarstvu, književnosti, ruskoj avangardi, italijanskom soc realizmu... U njegovom stanu si morao da se probijaš, bukvalno, kroz lavirint knjiga. Arsen je bio ozbiljno veliki umetnik.

BELAN ZA GUŽVICU, MASIMO ZA ŠTIKLICU

INTERESANTNA situacija će se desiti u četvrtak. Dok Masimo bude pevao u Sava centru, u Domu omladine Beograda će nastupati njegov prijatelj i kolega Neno Belan, sa kojim je snimio hit "Zar više nema nas". Mnogi obožavaoci su na "slatkim mukama" - gde otići?

- Na Nena će da odu oni koji nemaju ništa protiv "gužvice" - smatra Masimo. - Ja sam svoju publiku već previše razmazio, tako da mogu da dođu i u štiklicama (smeh).