SEVDAH bend iz Sarajeva "Divanhana" koji, od prošle jeseni, ima novu pevačicu Šejlu Grgić, posle niza savremenih obrada dobro znanih sevdalinki tokom minulih godina, odnedavno, na radost obožavalaca, stvara i autorsku muziku. Aktuelni singl "Voće rodilo", snimljen zajedno sa Danicom Krstić, publika je odlično prihvatila. Ljubitelji "Divanhane" su, generalno, toplo primili Grgićevu, baš kao i njene prethodnice, Lejlu Ćatić i Naidu Čatić.

Šejla, za razliku od njih dve, nije odmalena u sevdahu, već ima "pop pedigre".

- Nisam nikad bila isključiva po pitanju žanrova - ističe plavokosa pevačica, za "Novosti". - Bila sam aktivna i u džezu, a na Akademiji u Sarajevu sam bila članica etno-ansambla, tako da mi sevdalinka uopšte nije bila strana. Rastemo sa tim, to je nešto što je naša tradicija. Po završetku studija, imali smo jedan mjuzikl, projekat ambasade SAD. "Divanhana" je bila propratni bend, a ja članica ansambla, nevezano za grupu. Nisam uopšte tada znala da Naida odlazi iz benda. Članovi grupe su mi rekli da, ako sam zainteresovana, dođem na jednu njihovu probu. Sve je išlo prirodno, bez ikakvog forsiranja da se ostvari saradnja. Kad smo videli da postoji obostrano uklapanje, odlučili smo da počnemo da radimo zajedno.

Momci iz "Divanhane" se sa Danicom Krstić znaju još odranije.

- Ja sam je upoznala sad u maju, kad smo snimali pesmu - otkriva Šejla. - Kao da se znamo 100 godina. Danica je posebna, talentovana mlada devojka. Boje glasova su nam se lepo složile, još sam pod utiscima.

Vođa grupe Neven Tunjić ističe za naš list da je Šejla vrlo zapažena na bosanskohercegovačkoj sceni:

- Vrlo vešto je obrađivala razne popularne hitove. Skrenula je na sebe medijsku pažnju talentom, zalaganjem, radom. Poznavali smo je još kao mlađu studentkinju sa akademije. Kada je Naida odlučila da napusti kolektiv, Šejla nam je prva pala na pamet. Videli smo da u njoj imamo ozbiljan i kompletan proizvod, i da ćemo vrlo lako da zamenimo Naidu koja je sa nama izgradila ozbiljnu karijeru. Od septembra, kad je došla Šejla, intenzivno smo se okrenuli autorskom radu. Već smo objavili dva singla, što je za našu karijeru sasvim novo poglavlje. Šejla je tome značajno doprinela.

Njena stručnost u muzičkom smislu i talenat umnogome nam olakšavaju taj autorski rad.

Pročitajte još: Danica Krstić: Bez tradicije nema ni identiteta

Publika u prestonici Srbije pričekaće na novi susret sa "Divanhanom".

Šejla Grgić

- Ove godine nećemo da nastupamo u Beogradu - kaže Neven. - Danica priprema promotivni koncert vezan za njen disk, tako da ćemo se, kroz njene aktivnosti, pojaviti ovde, ali mi, pre proleća naredne godine, dok ne objavimo novi disk, nećemo svirati samostalno. Prethodni album "Kardeš", koji smo snimili sa Suzan Kardeš, već smo promovisali na "Kolarcu". Drago nam je da taj projekat i dalje živi, iako je tako nešto danas u finansijskom smislu teško izgurati. Odradimo tokom godine nekoliko nastupa sa Suzan, što je vrlo važno za nas, a verujem i za nju. Emotivno je vezana za naše krajeve, vodi poreklo iz Srbije.

Tunjić sa zadovoljstvom dodaje:

- U poslednje vreme ne pravimo razliku između Srbije i BiH. Publika nas ovde toliko voli. Prošle godine smo svirali koncerte u Užicu, Arilju, Ivanjici... Iz mog ličnog iskustva - nigde nismo imali strastveniju publiku.

Govoreći o novom albumu, Neven kaže da će se, pored već predstavljenih, tu naći još dve-tri autorske pesme, a ostatak će biti tradicionalne.

- Taj album će zvučati mnogo drugačije - i zbog dolaska Šejle, i zato što smo mi promenili određene ljude u sastavu - veli Tunjić. - Više ne radimo sa tako širokom ritam sekcijom, nemamo bubnjara u bendu. Da ne otkrivam mnogo - publika koja dolazi na naše koncerte već može da čuje novi repertoar i zvuk.

SA NAIDOM UVEK PRIJATELjI

PROŠLOGODIŠNjI razlaz sa Naidom Čatić, koja je iz privatnih razloga napustila grupu, protekao je na maksimalno korektan način.

- U našem kolektivu nema mesta za negativnu energiju - priča, za "Novosti", Neven. - I Leila i Naida su se sa nama rastale u ljubavi. Naida je htela da započne porodični život. Zaplivala je bračnim vodama u septembru prošle godine, kad smo joj svi bili gosti na svadbi. Njen suprug Kerim bio je naš prijatelj i pre dolaska Naide u bend. Ona će uvek imati posebno mesto u našoj karijeri, a i nikad se ne zna. Možda ponovo budemo sarađivali u nekoj pesmi.