NEDAVNO je roker Bora Đorđević najavio da će se na novom albumu "Riblje čorbe", koji će biti objavljen u septembru, naći i šaljiva pesma posvećena ministru inostranih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću, a u subotu je numera premijerno puštena posetiocima Borine pesničke večeri, organizovane u sklopu "Voždovačkih letnjih večeri", u atrijumu dvorane "Šumice".

Đorđević je krajem jula čestitao Dačiću na 14. povlačenju priznavanja nezavisnosti Kosova koje je stiglo iz Centralnoafričke Republike, i još tad otkrio da refren glasi "Ministar inostranih poslova pevanjem ruši priznanje Kosova, nosite stomačić ko Ivica Dačić".

Uz interesantnu muzičku podlogu koja je pojedine asocirala na stari hit "U dva će čistači odneti đubre" sa "Buvlje pijace", Bora za početak ističe "Uvek kad pomisliš da će pasti, on se ponovo dokopa vlasti", a onda se akcenat stavlja na Dačićev hobi da pusti glas u raznim prilikama - "Zna se, ko peva zlo ne misli, al' ipak su ga dušmani stisli". Ponosno se u tekstu ističe i da je Ivici drag repertoar "Čorbe" (stih "Pevao je 'Lutku sa naslovne strane'").

"Nema tog Šiptara s Kosova, koji mu nešto ne opsova", u prepoznatljivom stilu rimuje Bora, a uz džeziranu solažu nabraja zemlje koje su povukle priznanje Kosova - Sao Tome i Principe, Madagaskar, Solomonska Ostrva, Grenada, Komori, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Burundi...

PROČITAJTE I: BORA ĐORĐEVIĆ, ZA "NOVOSTI": Svirali smo zbog savesti i patriotizma

Nema sumnje da će pesma "Riblje čorbe" o Ivici Dačiću naići na veliki odjek među obožavaocima benda, ali i u celokupnoj javnosti, i izazvati brojne komentare. Poprilično iznenađena publika na Voždovcu smejala se i aplaudirala. Ostaje da se vidi i kakva će biti reakcija ministra Dačića. Ne bi bilo čudno da u repertoar numera koje zapeva u posebnim prilikama, poput "Miljacke", "Kaljinke", "Lutke", uvrsti i ovu - pesmu o samom sebi.

Foto Predsedništvo Srbije


BORA ČITAO STIHOVE IZ KNjIGE "PUSTO OSTRVO"

PESNIČKO veče Bore Đorđevića bilo je ispunjeno stihovima iz aktuelne, nagrađivane knjige "Pusto ostrvo". Frontmen "Riblje čorbe" je recitovao, između ostalog, i tekstove nekoliko numera koje su snimljene na novijim albumima benda - "Ovde", "Šerše la fam", "Mrtvo more", "Prezir", "Sponzori"... Pored pesme o Dačiću, puštene su još dve koje će se naći na novom "Čorbinom" albumu - naslovna, publici već dobro poznata "Da tebe nije", i "Poslednja" koju je grupa nedavno počela da izvodi na koncertima.