SREDOM od 22.00 na Foks krajmu "odmotava" se druga, ovogodišnja sezona Si-Bi-Esove policijske drame "Instinkt". U premijernim epizodama bivši CIA agent, profesor psihologije i bestseler pisac Dilan Rejnhart nastavlja da pomaže njujorškoj policiji u potrazi za serijskim zločincem, koji ubija inspirisan njegovim romanom.

PROČITAJTE JOŠ - „Beverli Hils“: Banda se vraća kući

Profesora psihopatu, kako ga studenti zovu, tumači Alan Kaming, ujedno i izvršni producent serije. Rođen pre 56 zima u Škotskoj, ali već dugi niz godina nastanjen na Menhetnu, harizmatični glumac je u jednom intervjuu Rajnharta opisao kao ekscentričnog, neustrašivog muškarca koji ima istančan ukus, britak jezik i zazire od neurednih žena:

- Dilan živi u homoseksualnom braku sa privlačnim i mnogo mlađim Endijem, sa kojim planira da usvoji dete. Presrećan sam zbog uloge. Ona je revolucionarna. Prvi put u udarnom terminu na nacionalnoj televiziji prikazuje se drama čiji je glavni muški lik otvoreno gej. I to baš u vreme kad SAD vodi Donald Tramp, koji je ćutanjem stao na stranu onih koji progone pripadnike LGBT zajednice.

PROČITAJTE JOŠ - Omiljeni „snagatori“ snimaju TV seriju

Pre 18 godina šarmantni Škot započeo je svoj pohod na američke televizije. Kao gostujući glumac pojavio se u hitovima "Seks i grad", "Frejžer", "Treći kamen od Sunca". Kameo uloga u Si-Bi-Esovoj političkoj drami "Dobra žena" donela mu je šansu da postane stalni član ekipe. Bila je to odlična procena producenata jer - za tumačenje Elija Golda osvojio je dve nominacije za Globus i tri za Emi.

Kaming odavno hara i velikim platnom. Samo neki od naslova u kojima je imao zapažene role su: "Ema", "Zlatno oko", trilogija "Deca špijuni", "Maska 2", "Iks-men 2"... Briljirao je i na pozorišnoj sceni - ponosni je vlasnik nagrada "Lorens Olivije" i "Toni". Prvu je zaslužio na londonskoj sceni za ulogu Ludaka u predstavi "Slučajna smrt jednog anarhiste" nobelovca Darija Foa, a drugu na Brodveju - u mjuziklu "Kabre".

Sigurno je mnogo onih koji Alenov život vide kao put posut ružama. Ali, njegovi memoari Not My Father`s Son, koje je objavio pre pet godina, otkrivaju dušu punu bola i patnje. Stranice svedoče o odrastanju uz oca Aleksa, koji ga je fizički i psihički zlostavljao. Šumar po zanimanju, Kaming stariji je, prema mišljenju svog naslednika, verovatno bio psihički bolestan. Potresne rečenice se nižu:

- Roditelji su se razveli kad sam imao 20 godina. Deceniju kasnije brat Toni je došao kod mene da mi kaže kako ga je otac zvao i rekao mu da ja nisam njegov sin. Srce je htelo da mi iskoči iz grudi. Uradio sam DNK analizu. Silno sam želeo da je u pravu, da sam ja sin nekog drugog, boljeg čoveka. Ali i dalje sam bio u mračnim hodnicima prošlosti koja me je progonila. Uz pomoć psihijatra spoznao sam da sve teskobe sa kojima se borim vuku korene iz mog detinjstva.

Sa Vupi Goldberg u "Instinktu"

Knjiga otkriva i zašto je talentovani glumac odabrao da zakorači u svet umetnosti:

- Jedini način da preživim bio je da pobegnem od sopstvene stvarnosti. Dok glumiš, taj trenutak te uzima celog. Izabrao sam svetlost, ali imam pristup tami.

U seriji "Dobra žena"

BISEKSUALAC I VEGAN

POPUT dr Dilana Rejnharta u seriji "Instinkt", i Alan Kaming je već godinama u srećnom homoseksualnom braku sa ilustratorom Grantom Šaferom. Par živi sa dva psa, ali planira da usvoji dete kad se, kako je glumac svojevremeno izjavio, bar malo rastereti obaveza.

U Kamingovoj ljubavnoj biografiji su i dve glumice i jedan pozorišni reditelj: bio je u braku sa Hilari Lion i u romansama sa Safron Barouz i Nikom Filipuom. U jednom intervjuu popularni glumac je priznao da je biseksualac: "Nikada nisam osećao stid zbog toga što me privlače i muškarci i žene".

Pre sedam godina, kad se u Njujorku venčao sa izabranikom svog srca, Alan se priključio sve dužoj listi slavnih (Vudi Harelson, Ben Stiler, Tobi Megvajer...) koji žive po veganskim pravilima.