NI među zidine Troje u utrobi drvenog konja nisu Grci došli toliko neopaženo kao u Srbiju na prijateljski meč sa “orlovima”. Iako je na stadionu Partizana zakazan susret reprezentacije naše zemlje i Helena (sreda 20.30), sva pažnja sportske javnosti i dalje je usmerena ka pitanju da li će ovaj duel da bude ujedno oproštajni za selektora Radomira Antića. Ili će biti njegov novi početak, pred start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Grci su dočekani, upućeni im komplimenti, ali posle tog uobičajenog protokola, Srbi su se okrenuli unutrašnjim problemima koji tresu fudbalsku reprezentaciju maltene od neočekivano rane eliminacije sa Mundijala u Južnoj Africi.

Na konkretno pitanje da li oseća na leđima pritisak i atmosferu kao da bi meč sa Grcima mogao da mu bude oproštajni na klupi “orlova”, Radomir Antić je rekao:
- Ne osećam taj pritisak, ali znam odakle vetar duva. Imam izuzetno mirnu savest prema sebi i to mi je najvažnije. Nikad me ne hvata sumnja, stojim iza svega što sam radio i što radim. Na drugo ne mogu da utičem, pa se time ni ne opterećujem - poručio je Antić.

Suspenzija od četiri utakmice, zbog čega ne bi mogao da predvodi sa klupe reprezentaciju na startu kvalifikacija, mogla bi da bude presudna po pitanju ostanka selektora na funkciji.
- I ova odluka smatram da daje mogućnost žalbe! Na svaku kaznu koja je rigorozna i neprimerena mislim da se treba žaliti do kraja, do pravog rešenja. I ako ona ostane, mi nismo stručni štab koji se bavi improvizacijama. Naš rad je kontinuiran, znamo šta i kako radimo, dve godine smo zajedno.

Posebna priča, koja je čini se starija i od Mundijala i kazne FIFA, odnosi se na ugovor kojim je selektor vezan za FSS. Čelnici saveza od prvog dana, iako su ga potpisali, smatraju da je previsok. A, sada se navodno u njemu nalazi i stavka na osnovu koje je moguće jednostrano raskinuti saradnju.
- Imam potpuno poverenje u profesionalca koji je radio moj ugovor - istakao je Antić, a na pitanje da li bi pristao na redukciju ugovora, kao uslov ostanka na klupi, rekao je: - Vaš selektor ima dovoljno godina i iskustva da čvrsto stoji iza dogovora koji je potpisao. I to onda na obostrano zadovoljstvo! Nikad nisam igrao sa hendikepom...

Priča o smeni, ugovorima, kaznama uoči utakmice sa Grčkom sigurno da na neki način utiče i na pripremu reprezentacije, na fudbalere...
- Ne mogu da negiram da nam je ovaj ambijent nametnut. Ipak, ja sam svestan svoje obaveze, selektor sam ovog tima i mene ništa od svega ovoga ne remeti u radu. Sa igračima sam pričao o aktuelnoj situaciji. Mi smo dve godine zajedno, stvorili smo familijarni odnos, mir u kući nam je najbitniji. Ta atmosfera koju smo stvorili prija svima, ona sigurno nije lažna. Ja sam ovde da branim interese reprezentacije i srpskog fudbala, a na ostale ne mogu da utičem - naglasio je još jednom Radomir Antić.

Selektor je na pitanje da li očekuje skori susret sa čelnicima saveza odgovorio da polemika od njega nije počela, pa da neće ni da je nastavlja. Ali, svakako ga zanima kakav će u Humskoj 1 da bude “glas naroda”.
- Publici mogu da budem samo zahvalan, jer u svemu što smo ostvarili i oni su bili akteri. Dobijao sam prethodnih dana telegrame podrške iz Berlina, Beča, Čikaga, Banjaluke.. Imam privilegiju da radim ono što volim, a znam i da je ovo mesto vrlo odgovorno. Toga sam svestan od prvog momenta - podvukao je selektor reprezentacije Srbije Radomir Antić.

GRČKA SAČUVALA KIČMU

Sve u superlativu je selektor Radomir Antić pričao o sledećem rivalu, reprezentaciji Grčke, koja je takođe bila učesnik poslednjeg Mundijala i takmičenje završila u prvoj fazi.
- Mnogo uspeha su imali sa bivšim selektorom Rehagelom, a posle SP su promenili kako prvog stručnjaka, tako i nekoliko igrača. Ipak, ostali su kapiten Karagunis, čija se borbenost prenosi na ostale fudbalere, kao i “kičma” tima, štoper Kirijakos i golgeter Gekas. Zna se da za mene ne postoje prijateljske utakmice, tako da ćemo i ovaj put igrati na pobedu, a ja sam optimista - podvukao je Antić.

JANKOVIĆ SNIMA U ESTONIJI

Aleksandar Janković ponovo je uskočio u pomoć stručnom štabu reprezentacije Srbije jer će u Talinu posmatrati prvi meč kvalifikacija za EP iz naše grupe između Estonije i Farskih Ostrva (sreda 19.00).

Selektor Radomir Antić je kao i u prethodnim kvalifikacijama, odnosno u pripremama za Mundijal, angažovao nekadašnjeg trenera Crvene zvezde da “skenira” snagu naših budućih rivala čemu se on i sada rado odazvao. Srbija već 3. septembra gostuje Farskim Ostrvima, a 8. oktobra igra u Beogradu sa Estonijom.

BEZ LAZOVIĆA I STANKOVIĆA

Selektor reprezentacije Srbije Radomir Antić ne može za sledeći meč da računa na dvojicu fudbalera, kapitena Dejana Stankovića i napadača Danka Lazovića.
- Stanković je još jednom pokazao da je pravi kapiten ovog tima, jer je došao na pripreme iako je povređen. Danko oseća bolove u kolenu, tako da neće biti u kombinaciji za tim - rekao je Antić.

SUDI ŠPANAC MARINEZ

STADION: Partizana. Kapacitet: 32.710. Sudija: Fernando Marinez (Španija). Direktan prenos na RTS.

SRBIJA: Stojković - Ivanović, Vidić, Subotić, Obradović - Krasić, Kuzmanović, Kačar, Ninković, Jovanović - Žigić.
GRČKA: Corvas - Vintra, Papastapopulos, Kirijakos, Torosidis - Karagunis, Ninis, Kacuranis, Papadopulos - Gekas, Salpigidis.