TAMAN kada su oni lakoverniji pomislili da je fudbalski cirkus napustio Srbiju i da će prljavština pometena pod tepih iza sebe ostaviti čistu i našminkanu sliku stvarnosti - počinje da se događa neminovno. U stvari, nikad nije ni prestalo, samo je na jedvite jade postignuti kompromis držao vodu do prvog rezultatskog neuspeha reprezentacije.

Bod koji su “orlovi” iskljucali u 86. minutu utakmice protiv Slovenije rezultatski nije katastrofa, ali igra, odnosno pokušaji da se do nje dođe bez greške su ogoleli sliku stvarnosti naše reprezentacije. Više nije reč o prolaznoj krizi, već se tim bez sistema i koncepcije, bez kreacije i rešenja ponavlja iz utakmice u utakmicu. Toga su svesni i u Fudbalskom savezu Srbije, pa je posle utakmice na “Marakani” predsednik Tomislav Karadžić najavio skoru sednicu Izvršnog odbora jer “ovako više ne ide”.
- Cela reprezentacija je igrala slabo, izuzimajući poslednjih desetak minuta. Sve što smo videli protiv Slovenije ne daje nam nadu da možemo da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, što smo postavili kao cilj - rekao je Karadžić.

Predsednik FSS je najavio i skoru sednicu Izvršnog odbora, koji treba da analizira kompletnu situaciju i da iznese svoj zvaničan stav. Karadžić nije bio dostupan za medije, ali smo iz izvora bliskih užem rukovodstvu FSS saznali da će sastanak biti održan do kraja nedelje i da će Antić, odnosno poverenje selektoru, ponovo biti glavna, ako ne i jedina tačka dnevnog reda. Takav rasplet bi de fakto značio priznavanje greške od strane FSS, s obzirom na to da su pre samo nekoliko nedelja doneli odluku da nastave saradnju sa selektorom, iako je veći deo vodeće garniture bio protiv takvog rešenja.

Ni selektor nije bio dostupan za komentar, a jedino što je rekao posle utakmice bila je jezgrovita rečenica dok je ulazio u automobil ispred stadiona Crvene zvezde.
- Nisam zadovoljan, loša igra i loš rezultat - procedio je Antić, koji zbog kazne FIFA nije mogao da sedi na klupi.

I to je očigledno još jedan od problema, jer je makar sudeći prema izjavama posle meča, njegov dugogodišnji pomoćnik Rešad Kunovac i mladi Aleksandar Janković, koji je nedavno angažovan, nemaju iste poglede na fudbal. Dok za Kunovca Srbija “uopšte nije loše igrala” i “Slovenija nije bila bolja”, Janković smatra da su “nedostajali tečnost i brzina”, da smo “ostavljali mnogo prostora rivalu” i da smo s bodom dobro prošli, s obzirom na to u kom minutu smo ga osvojili...

Bilo kako bilo, u celoj situaciji najviše ispašta srpski fudbal i navijači, koji već dugo nemaju razloga za zadovoljstvo i uživanje u igri i rezultatima “orlova”. FSS mora hitno da preseče zamršeno klupko, da čelnici preuzmu punu odgovornost i odluče se veruju li selektoru ili ne. Svaki izgubljeni dan mogao bi da nas značajno udalji od Evropskog prvenstva i skrene s puta oporavka srpskog fudbala na koji smo na jedvite jade uspeli da se uključimo.

REZULTAT REALAN

Frapantno zvuče izjave pojedinih srpskih fudbalera da “nismo loše igrali” i da je “nedostajala samo sreća”. Daleko precizniju “dijagnozu” dao je Nemanja Vidić.
- Ovo je najrealniji rezultat. Nismo ostvarili cilj i posle svega što se dogodilo remi je dobar. Mada, mogli smo i da preokrenemo, malo nam je nedostajalo - rekao je Vidić.

DOBRO PROŠLI

Zdravko Kuzmanović je istakao da je za Srbiju bod dobar posle blede igre.
- Dobro smo prošli, uspeli smo da osvojimo bod, što je verovatno i najpošteniji mogući ishod. Moramo da izvučemo pouke iz ovog meča pred naredne izazove u kvalifikacijama.

UČINAK 55 ODSTO

REZULTATI Srbije u 2010.
prijateljska: Alžir 3:0
prijateljska: Japan 3:0
prijateljska: Novi Zeland 0:1
prijateljska: Poljska 0:0
prijateljska: Kamerun 4:3
SP: Gana 0:1
SP: Nemačka 1:0
SP: Australija 1:2
prijateljska: Grčka 0:1
kvalifikacije: F. Ostrva 3:0
kvalifikacije: Slovenija 1:1
BILANS: 11 5 2 4 16:9