SAMO tri nedelje pošto je na volšeban način izbegao već napisan otkaz i potpuno neočekivano dobio poverenje Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, Radomir Antić se ponovo nalazi pred smenom. Izvori bliski rukovodstvu FSS tvrde da ovaj put trulih kompromisa neće biti i da je utakmica sa Slovenijom, koju je presedeo u kabini na vrhu tribina „Marakane“, bila poslednja Antićeva na funkciji selektora. O njegovoj sudbini odlučiće IO FSS početkom naredne nedelje, do kada bi trebalo da bude pronađeno i rešenje za novog selektora.

- Sve je izglednije da će saradnja sa Antićem biti prekinuta. Ovakvo stanje je neodrživo, selektor ima poljuljane odnose na svim nivoima, a igra reprezentacije je sve lošija, što je i sam Antić potvrdio u kratkoj izjavi posle utakmice sa Slovenijom - kaže izvor blizak najužem rukovodstvu Saveza.

„Procurela” je informacija da će se sastati Odbor za hitna pitanja koji treba da pripremi sednicu IO, ali je predsednik Karadžić to demantovao.
- Nikakav sastanak nismo imali. Bavio sam se nekim drugim, privrednim stvarima. O Antiću nismo razgovarali. Sredinom sledeće nedelje verovatno ćemo imati sednicu Izvršnog odbora na kojoj ćemo razgovarati o stanju u kojem smo i o svim aktuelnim pitanjima - rekao je Karadžić.

Loša igra protiv Slovenije i rezultat koji ne zadovoljava ambicije srpskog fudbala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, još jednom su pokazali da je kompromis od 19. avgusta bio pogrešan potez. Čelnici Saveza tada nisu ostali dosledni sopstvenom stavu da je „orlovima“ potreban selektor na klupi od prve utakmice, već su odlučili da uprkos kazni FIFA nastave saradnju s aktuelnim selektorom, pod parolom da „u ovom trenutku nemamo boljeg, iako ni Antić nije najbolje rešenje“.

Ni selektor nije promenio manire, nastavio je da se vlada po starom, iako je posle ukazanog poverenja i sam rekao da „status kvo nije put kojim treba da nastavimo“. Prilikom gostovanja na Farskim Ostrvima nije komunicirao sa čelnicima FSS, sa izuzetkom generalnog sekretara Lakovića, a ni u odnosu s medijima se ništa nije promenilo. Ipak, sve to potpuno pada u zapećak kada se uzme u obzir da je i Slovenija nadigrala Srbiju, da se u igri „orlova“ ne vide sistem i koncepcija, da se pojedini igrači ne razumeju na terenu, a igra nam je „provaljena“ i više ne možemo da dobijemo iole ozbiljnijeg rivala.

Već za mesec dana je utakmica s Italijom u Đenovi koja bi umnogome mogla da odredi put Srbije ka Evropskom prvenstvu 2012. Ukoliko već ne žele da nastave s Antićem, u FSS to treba hitno da preseku, a ne da menjaju u „minut do 12“. U suprotnom, ako se budu pridržavali Karadžićevih reči od 19. avgusta, da je „Antić dobio poverenje za ceo mandat“ i da se „ne prihvata presija u kojoj će rezultati diktirati sudbinu selektora ili predsednika“, neka uklone preteće strele koje drže selektora na nišanu za svaku grešku.

Sadašnje stanje je definitivno neodrživo jer nikome neće doneti dobro, a ponajmanje srpskom fudbalu koji bi zbog unutrašnjih sukoba mogao da plati skupu cenu u kvalifikacijama za šampionat Evrope. Kako stvari stoje, Antić je pred smenom, ali s obzirom na to šta se sve dešavalo ovog leta u FSS - garantovati tako nešto bilo bi u najmanju ruku neozbiljno, jer se smer vetra na Terazijama često menjao i više puta u toku jednog dana...

Na potezu je Izvršni odbor. Opet.

PIŽON, TUMBAKOVIĆ, JANKOVIĆ...

Već je počelo novo licitiranje s imenima potencijalnih naslednika Radomira Antića. S obzirom na to da je definitivno otpao kandidat „broj 1“ Milovan Rajevac, na listi se najbolje kotira Vladimir Petrović, trener Temišvara.

Nije nemoguće da u prvi plan izbije i Ljubiša Tumbaković koji trenutno radi u Iranu, a ostaje da se vidi kako će biti rešen status Aleksandra Jankovića, najperspektivnijeg srpskog trenera, koji je nedavno priključen stručnom štabu „orlova“.