SRBIJA od danas ima novog selektora fudbalske reprezentacije. Posle dve godine i 21 dana na čelu nacionalnog tima Radomir Antić je smenjen jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, a nacionalni tim poveren je Vladimiru Petroviću Pižonu.

Jedan od naših najvećih asova vodiće „orlove“ do novembra iduće godine i kraja kvalifikacija za EP, a ugovor će automatski biti produžen do leta 2012. ukoliko se plasiramo na takmičenje u Ukrajini i Poljskoj.
Potvrdu da je odlučeno ono što je najavljivano poslednjih nedelju dana, i što se na volšeban način nije dogodilo sredinom avgusta na prošloj sednici IO FSS, saopštio je predsednik srpske „kuće fudbala“ Tomislav Karadžić.

RADOMIR ZARADIO 1,97 MILIONA EVRA
NOVAC je bio veliki kamen spoticanja, a potpredsednik FSS Dragan Đorđević izneo je i podatak koliko je Antić zaradio kao selektor Srbije. - U prethodne dve godine dobio je 1,97 miliona evra, koja su mu pripadala na osnovu prvog ugovora i premija. To je dve trećine naše zarade od Mundijala, a Antić je, inače, tražio da mu plata ostane 80.000 evra, čak i ako budemo drugi u grupi u ovim kvalifikacijama - rekao je Đorđević. Na to je predsednik Karadžić samo prokomentarisao: - Hvala mu za sve i neka te pare srećno i u zdravlju potroši. Precizan podatak o plati novog selektora nije saopšten, ali je na osnovu Karadžićeve izjave jasno da će Petrović zarađivati daleko manje od Antića - 20.000 evra mesečno. - Poučeni lošim iskustvima, doneli smo odluku da plata trenera u FSS ne može da bude veća od 20.000 evra, a da premije neće biti više od 200.000 evra. Time sam vam sve rekao - istakao je Karadžić.

- Jednoglasno smo odlučili da raskinemo ugovor s Radomirom Antićem i njegovim stručnim štabom. Mnogo je razloga za ovakav epilog sednice Izvršnog odbora i navešću tri ključna - istakao je Karadžić. - Prvo, do kraja smo pokušavali da damo poslednju šansu i uđemo u kvalifikacije sa starim snagama. Ali, očigledno je da selektor nedostaje na klupi, da ekipa ne može da se vodi sa tribina, a bili smo nezadovoljni i načinom na koji je vođena reprezentacija. Došli smo u situaciju koja nije funkcionisala, niti je bila u skladu s dogovorom koji smo imali (Janković priključen stručnom štabu kao zamenik, ali Kunovac vodio ekipu), pa se dešavalo po onoj narodnoj: „pop đaku, a đak crkvenjaku“. Tako je došlo do konfuzije što se odrazilo na igru tima. Nismo želeli da ulazimo u dublje probleme i da gubimo bodove, posebno ne od Estonije jer nam dalje više ništa ne bi bilo važno.
Drugi razlog za rastanak su, prema Karadžićevim rečima, bili narušeni odnosi na svim relacijama.
- To što pre mora da se promeni - rekao je Karadžić i naveo uzrok „broj tri“. - Najvažnije od svega je da nismo zadovoljni igrom reprezentacije još od završetka prethodnih kvalifikacija. To je i mišljenje struke, koja je procenila da je Antić odličan selektor, ali na kratke staze. Naravno, nikada neće biti zaboravljeno ono što je Antić uradio, što je narodu vratio veru u srpski fudbal, ali kvalitet igara nije bio na nivou naše grupe.
Bivši selektor već četiri nedelje od prethodne sednice nije potpisao aneks ugovora kojim mu se plata upola smanjuje. Dakle, raskida se ugovor po kojem on zarađuje 100.000 evra mesečno, ali u FSS su uvereni da neće plaćati odštetu.
- Naši advokati su sigurni da je pravda na strani Saveza i da će ugovor biti raskinut na štetu Antića, a ne FSS. U ugovoru piše da selektor mora da bude na klupi, a njega na klupi nema. Mi smo danonoćno radili na tom planu i sve je prečešljano sa advokatima. I da u ugovoru toga nema, zakon je jači od ugovora, a u zakonu piše da ako dve strane potpišu ugovor, preuzimaju i obaveze, a ako ih jedna strana ne ispunjava druga može da raskine ugovor - istakao je Karadžić.
Na pitanje ko će snositi odgovornost ako se reprezentacija posle smene selektora ne plasira na Evropsko prvenstvo, predsednik FSS je odgovorio da „niko ne može da garantuje takav uspeh“.
- Učinićemo sve da odemo na EP, ali neće biti smak sveta i ako ne uspemo. Igraće se fudbal i dalje, ne plasiraju se ni najjače reprezentacije pa ništa - rekao je Karadžić. - Verujte, niko od nas ne voli što ovo moramo da radimo, ovo je „đavolji“ posao. Svesni smo da je loše menjati selektora u toku kvalifikacija. Lično sam poslednji digao ruku za smenu, ali nismo imali kud, morali smo da rizikujemo.
Novi selektor Vladimir Petrović u četvrtak stiže u Beograd iz Temišvara, gde radi kao trener u istoimenom klubu, a već u petak će biti predstavljen javnosti.

IGRAČI SE NE PITAJU RUKOVODSTVO
FSS nije se konsultovalo s najiskusnijim reprezentativcima po pitanju promene selektora. - Nigde se u tu problematiku ne uvlače igrači, a i oni su u više navrata jasno stavili do znanja da ne žele da se time bave - rekao je Karadžić.

- Razgovarali smo s nekoliko kandidata, ali je Petrović bio jedino moguće rešenje. Odličan je stručnjak, izuzetan trener, mada ima nekih felera u komunikaciji, kao i nekih minusa iz prošlosti, ali trudićemo se da popravimo sliku naših odnosa - istakao je predsednik FSS Tomislav Karadžić.
Fudbalska Srbija je otvorila novo poglavlje i pero poverila stručnjaku koji je s mladom reprezentacijom stigao do zvanja vicešampiona Evrope 2004. godine. Tada su okosnicu tima činili igrači koji su danas članovi najjače reprezentacije. Neka to bude dobar znak.


ĐORIĆ SE NEĆE MEŠATI
KARADŽIĆ je odbacio glasine da imenovanje Pižona znači da će reprezentaciju ponovo voditi Milovan Đorić.
- Stalno se pojavljuju neke priče, a Đorić je uvek dežurni krivac. Pižon će imati nezavisnost u radu, a imaće i obavezu da komunicira s medijima - rekao je Karadžić.

OD DIREKTORA BOLI GLAVA
MADA se moglo čuti da će FSS imenovati i direktora reprezentacije, i da će to biti Ljupko Petrović, od nove funkcije nema ništa.
- Ne želimo da nas od tolikih direktora sutra boli glava - prokomentarisao je Karadžić.

SAVO DA PLATI KAZNU
TOKOM seminara UEFA u Atini čelnici FSS imali su ozbiljne razgovore s vodećim ljudima UEFA zbog incidenta koji je Savo Milošević napravio na utakmici protiv Slovenije. - Platini, koji je naš prijatelj, pitao je: „Zar za nas govorite da smo mafijaši?“ To što je uradio Milošević velika je šteta, i mi ćemo biti kažnjeni, na sreću samo novčano. Nadam se da je Savo, kojeg poštujemo kao velikana našeg fudbala, uočio grešku, i želimo da on plati kaznu - rekao je Karadžić.

ZVEZDA ČESTITALA
FK Crvena zvezda je danas uputila telegram čestitke svojoj četvrtoj zvezdi Vladimiru Petroviću Pižonu povodom izbora za selektora fudbalske reprezentacije Srbije.
U telegramu se ističu čestitke na izboru i crveno-beli Pižonu žele da sa najboljim srpskim fudbalerima ostvari velike uspehe i plasira se na Evropsko prvenstvo. Ujedno se izražava vera da će mu Marakana, kao i mnogo puta do sada, doneti sreću u karijeri.

PIŽON 50. SELEKTOR NAŠE REPREZENTACIJE
Dosadašnji selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić 49. je stručnjak koji je sedeo na klupi našeg državnog tima od 1920. godine.
Antićev naslednik Vladimir Petrović Pižon postao je 50. predvodnik reprezentacije i četvrti stručnjak koji će raditi sa najboljim fudbalerima Srbije od njenog osamostaljenja 2006. godine.
Najduži selektorski staž imao je Ivica Osim, koji je na klupu "plavih" seo 29. oktobra 1986. godine nakon neuspeha u kvalifikacijama za šampionat sveta u Meksiku, a napustio je 23. maja 1992, neposredno uoči Evropskog prvenstva u Švedskoj, na kome Jugoslavija nije učestvovala zbog sankcija.
Nekadašnji reprezentativac i kasnije veoma uspešni trener sarajevskog Željezničara i Partizana samostalno je vodio A selekciju na 51 utakmici, a u komisiji sa Ivanom Toplakom na još tri meča, što ga čini rekorderom.
Kao selektori Jugoslavije neporaženi su bili Stevan Vilotić (zabeležio dva nerešena rezultata na isto toliko mečeva) i Dražan Jerković, čiji su izabranici u jedinom meču pobedili.
Suprotan učinak, odnosno skor bez pobede, sa reprezentacijom imaju Todor Sekulić, Dušan Zinaja i Ante Mladinić.
Jedinstven primer je Slavko Luštica, koji je nepunih pet meseci obavljao funkciju prvog trenera državnog tima, a u tom periodu "plavi" nisu odigrali nijednu zvaničnu utakmicu!
Bivša Jugoslavija bila je poznata kao zemlja u kojoj se rado prihvatala praksa kolektivnog odlučivanja, pa je takvu sudbinu delila i reprezentacija naše zemlje.
Od 1945. do 2001. godine najbolje fudbalere sa ovih prostora predvodilo je čak 14 selektorskih komisija. Najbrojnije, kojima je Savez pribegavao u tri navrata, činilo je čak pet članova.
Od raspada zajedničke države 1992. godine državni tim Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i samostalne Srbije predvodila su desetorica trenera i jedna komisija, koju su 2001. godine činili Vujadin Boškov, Ivan Churković i Dejan Savićević.
Jedini stranac koji je imao čast da predvodi srpsku reprezentaciju bio je Španac Havijer Klemente. "Mali Napoleon" došao je na velika vrata na kormilo "belih orlova", ali je nakon neuspeha u kvalifikacijama za kontinentalno prvenstvo 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj smenjen.

SPISAK SELEKTORA:
dr Veljko Ugrinić (1920-1924)
Todor Sekulić (1924)
Dušan Zinaja (1924-1925)
dr Ante Pandaković (1926-1930)
Boško Simonović (1930-1932)
Branislav Veljković (1933)
Boško Simonović (1933-1934)
komisija: Ivo Šuste, Mata Miodragović, dr Petar Peše (1934-1935)
Boško Simonovic (1935)
Nikola Simić (1936)
Svetozar Popović - Kika (1937-1938)
Boško Simonović (1939)
Svetozar Popović - Kika (1939)
Boško Simonović (1939-1940)
Svetozar Popović - Kika (1940-1941)
komisija: Milorad Arsenijević i Aleksandar Tirnanić (1946-1948)
Milorad Arsenijević (1949-1952)
komisija: Milorad Arsenijević, Aleksandar Tirnanić i Leo Lemešić (1952-1954)
komisija: Branko Pešić, Aleksandar Tirnanić, Leo Lemešić, Franjo Velfl i Milovan Chirić (1954)
Aleksandar Tirnanić (1955-1958)
komisija: Dragomir Nikolić, Aleksandar Tirnanić i Ljubomir Lovrić (1959-1961)
komisija: Ljubomir Lovrić, Prvoslav Mihajlović i Hugo Ruševljanin (1961-1963)
komisija: Ljubomir Lovrić i Hugo Ruševljanin (1963-1964)
Ljubomir Lovrić (1964)
komisija: Aleksandar Tirnanić, Milan Antolković, Miljan Miljanić, Abdulah Gegić (1965)
komisija: Aleksandar Tirnanić, Milan Antolković i Miljan Miljanić (1966)
komisija: Aleksandar Tirnanić i Milan Antolković (1966)
komisija: Aleksandar Tirnanić, Miljan Miljanić, Rajko Mitić, Vujadin Boškov i Branko Stanković(1966)
Rajko Mitić (1967-1970)
Vujadin Boškov (1971-1973)
komisija: Miljan Miljanić, Milan Ribar, Sulejman Rebac, Tomislav Ivić i Milovan Chirić (1973-1974)
Ante Mladinić (1974-1976)
Ivan Toplak (1976-1977)
komisija: Gojko Zec, Stevan Vilotić, Marko Valok (1977)
Stevan Vilotić (1978)
Slavko Luštica (1978)
Dražan Jerković (1978)
Miljan Miljanić (1979-1982)
Todor Veselinović (1982-1984)
Miloš Milutinović (1984-1985)
komisija: Ivan Toplak i Ivica Osim (1986)
Ivica Osim (1986-1992)
Slobodan Santrač (1994-1998)
Milan Živadinović (1998-1999)
Vujadin Boškov (1999-2000)
Ilija Petković (2000-2001)
Milovan Đorić (2001)
komisija: Vujadin Boškov, Ivan Ćurković i Dejan Savićević (2001)
Dejan Savićević (2001-2003)
Ilija Petković (2003-2006)
Havijer Klemente (2006-2007)
Miroslav Đukić (2007-2008)
Radomir Antić (2008-2010)
Vladimir Petrović (2010 - ?)