MRAK u Humskoj 1! Nije ovog puta nestalo struje, ali je za srpsku fudbalsku reprezentaciju nastalo totalno pomračenje, mrkli mrak. Havarija svojstvena nama dogodila se kada niko nije očekivao, na putu ka Evropskom prvenstvu udarili smo na „giganta“ zvanog Estonija i doživeli potonuće kao Titanik. Selekcija sa Baltika odnela je sva tri boda iz Beograda, a kako je igrao naš nacionalni tim niko ne može gostima ni „a“ da prigovori na trijumfu – 1:3 (0:0).
Debi Vladimira Petrovića na klupi Srbije završio se tako što se sa tribina orilo – „jedan je Radomir Antić“! Iz inata, razočaranja lošom igrom, nije toliko ni važno, ali kada se dođe do skandiranja selektoru koji nije na klupi, jasno je da je neko napravio ozbiljnu grešku u koracima.

Istina, simbolike radi, Pižon je i pre šest godina slabo startovao na klupi mlade reprezentacije u kvalifikacijama za EP, a onda je u velikom stilu došao do finala! Daj Bože da se istorija ponovi. Tada je gorku pilulu popio protiv Italije u kvalifikacijama, a već u utorak nas čeka ponovo sudar sa azurima. Ono što je Srbija pokazala na terenu protiv Estonije ne obećava apsolutno ništa.
Sporo, bez ikakve ideje, koncepcije, igrao je naš nacionalni tim, pa čak ni srećno postignuti gol i vođstvo nisu potrajali više od dva minuta! A za samo deset dogodio se totalni preokret, pomračenje, koje je put ka EP svelo na senku jednog uske stazice.
Osim Miloša Krasića, koji se mnogo više trudio i borio, pokušavao, nego što je konkretno učinio, svi ostali srpski reprezentativci su ostali zaleđeni na hladnoći beogradske večeri. Deset minuta pre kraja gledaoci su počeli u velikom broju da odlaze sa tribina. Niko, posle viđenog u prethodnih 80, nije verovao u preokret.
Prvo poluvreme potrošeno je u sporoj, tumarajućoj igri u kojoj je izgledalo kao da je osnovna ideja kako da se postigne gol bila – dati loptu Krasiću, a on će već nekako osmisliti kako da fudbal stigne do mreže. Sa trojicom defanzvino orijentisanih igrača u središnjici veznog reda Srbija nije imala kreaciju, sve se svodilo na besomučna dodavanja u dvadesetak metara, sa previše dodira čak i za slabašnog rivala kakva je Estonija.
Dva dobra pokušaja stvorena su u jednom minutu, kada je najpre Lomić dobro šutirao iz slobodnog udarca, a odmah potom i Ivanović glavom, ali je to golman gostiju Pareiko odbranio.
Jednako opasni bili su Estonci! Iznenađujuće lako su stvorili čak tri dobre prilike pred našim golom, uglavnom po strani gde je kasnio Lomić. Pokušaje Purija i Zenjova odbranio je Stojković, a bilo je interesantno kako su Estonci sve ostale šanse i polušanse završavali redovno udarcima metrima visoko, iznad gola.
Kada je Petrović ispravio grešku sa početnom formacijom i ubacio ofanzvnijeg Ninkovića u srce veznog reda, a Jovanovića zamenio Tošićem, činilo se da će „orlovi“ dobiti ubrzanje, da je to sastav koji će otvoriti bravu estonskog „bunkera“. Srećan gol Žigića, posle šuta Kuzmanovića, ugrejao je promrzla srca publike i selektora Petrovića, a onda ih je sve polio hladan, najhladniji tuš. Dva gola za deset minuta, prvo sjajan pogodak, Kinka, koji je ponudio remi. Vasiljev je golom za 1:2 dao šah, a Luković autogolom u 90. minutu dao mat Srbiji.
Laku noć, Ukrajina i Poljska nikad dalje od Beograda nisu bile.

SRBIJA – ESTONIJA 1:3 (0:0)
STRELCI: Žigić u 60. minutu za Srbiju, a Kink u 62, Vasiljev u 72. i Lukovoć autogol u 90. za Estoniju. Stadion: Partizana. Gledalaca: oko 15.000. Sudija: Lajuškin (Rusija) 7. Žuti kartoni: Krasić, Vidić, Lazović (Srbija), Piroja, Dmitrijev, Vasiljev, Pareiko (Estonija).
SRBIJA: Stojković 5, Ivanović 5,5, Vidić 5,5, Luković 5, Lomić 5,5, Stanković 5,5, Kuzmanović 5,5 (od 78. Lazović -), Kačar 5,5 (od 46. Ninković 6), Krasić 6,5, Jovanović 5 (od 46. Tošić 6), Žigić 6.
ESTONIJA: Pareiko 7, Jager 6,5, Ran 7, Piroja 6,5, Klavan 5,5, Puri 6,5 (od 68. Purje 6,5), Dmitrijev 6,5, Vasiljev 7, Kruglov 6, Kink 7 (od 63. Sag 6,5), Zenjov 7 (od 85. Vunk -).
IGRAČ utakmice: Vasiljev (Estonija).

GRUPA C
Srbija - Estonija 1:3
S. Irska – Italija 0:0
Slovenija - F. Ostrva 5:1
UTORAK 12.10.
F. Ostrva - S. Irska (16.00)
Estonija - Slovenija (20.30)
Italija - Srbija (20.50)
1. Italija 3 2 1 0 7:1 7
2. Estonija 3 2 0 1 6:4 6
3. Srbija 3 1 1 1 5:4 4
4. S. Irska 2 1 1 0 1:0 4
5. Slovenija 2 1 1 1 6:3 4
6. F. Ostrva 4 0 0 4 2:15 0

PROTIV KLEA I STOJKOVIĆA
NAVIJAČI sa severne tribine su se baš angažovali u nameri da se suprotstave eventualnom pozivanju Klea, napadača Partizana i novopečenog Srbina u našu reprezentaciju.
Ponovo je bila istaknuta parola protiv njega, u trenutku kada je počelo intoniranje „Bože pravde“, rašireno je na severu „Kleo nikad za Srbiju“.
Ništa bolje nije prošao ni prvi golman naše reprezentacije Vladimir Stojković. Iako je prethodih dana apelovano da se ne zviždi čuvaru mreže „orlova“, na severu nisu imali sluha za to, pa su svaki kontakt „jedinice“ srpskog tima ispratili zvižducima. Sa druge strane, na jugu i većem delu istoka Stojkovića su pozdravljali aplauzima.

I KARADŽIĆ NA METI
OTKAKO su počela previranja u fudbalskom savezu Srbije, na utakmicama „orlova“ meta pogrdnih skandiranja je i predsednik FSS Tomislav Karadžić.
Grupa navijača na severu ponovo je pokretala skandiranja protiv njega, sa zahtevom za ostavku, a bilo je i raznih uobičajenih uvreda.

ESTONCI SA PODRŠKOM
SELEKCIJA Estonije imala je finu podršku na stadionu Partizana. Njih je sa zapadne tribine bodrilo oko 70 fanova, svi obučeni u plave majice i dresove, koje je veliki broj redara obezbeđivao da sve protekne bez incidenata.

REZULTATI
Grupa A: Kazahstan - Belgija 0:2, Austrija - Azerbejdžan 3:0, Nemačka - Turska 3:0.
Grupa B: Jermenija - Slovačka 3:1, Andora - Makedonija 0:2, Republika Irska - Rusija 2:3.
Grupa C: Srbija - Estonija 1:3, Severna Irska - Italija 0:0, Slovenija - Farska Ostrva 5:1.
Grupa D: Luksemburg - Belorusija 0:0, Albanija - BiH 1:1.
Grupa E: Mađarska - San Marino - 8:0, Moldavija - Holandija 0:1.
Grupa F: Gruzija - Malta 1:0, Grčka - Letonija 1:0.
Grupa G: Crna Gora - Švajcarska 1:0, Vels - Bugarska 0:1.
Grupa H: Kipar - Norveška 1:2, Portugalija - Danska 3:1
Grupa I: Češka - Skotska 1:0, Španija - Litvanija 3:1