LONDON se iščekivao, pa je London bio, pa prošao (kako je prošao), ali sport, baš kao ni život, neće stati. Naprotiv, lopta će tek da leti, točak da se okreće, korak da potrči!

Pre svih fudbalska, a onda i ostale sezone su tu, na pragu, pa smo zavirili na „oglasnu tablu“ dva najatraktivnija sportska „TV društva“ - Sport klub i Arenu sport - da vidimo šta su spremili, šta „pazarili“ i čime se diče pred početak jeseni.

Premda je poslednjih dana bilo nekoliko „klizećih startova sa dve noge“, nećemo se baviti „analizom igre“ (i razlozima zbog čega je 2:0 najopasniji rezultat), već isključivo „sastavima timova“ (i njihovim najpolivalentnijim igračima).

SVAKAKO najveći transfer u ovom „prelaznom TV roku“ je Mesijevo i Ronaldovo „oblačenje dresa“ Sport kluba. Doduše, ova vest će pre svega obradovati korisnike kablovske mreže SBB, budući da će direktni prenosi španske prve lige u najvećem broju ići na kanalu Sport klub prajm - već od ovog vikenda. Pojašnjava glavni i odgovorni urednik Sport kluba Nemanja Simeunović:

- Od samog početka, 2006, trudili smo se da svaku sledeću sezonu budemo bar pola stepenika iznad prethodne. Taj trend smo i zadržali, s obzirom na to da smo, zaista već fantastičnu ponudu, obogatili Primerom. Sad, neki misle da je to najbolja liga na svetu, neki da je druga, ali se u njoj svakako igra najveći svetski derbi, Real - Barselona. Pridodali smo je engleskoj Premijer ligi, za koju takođe neki misle da je najbolja, neki da je druga, i time zaokružili priču.

Simeunović ističe da će, kao i kod Premijer lige, Sport klub i u slučaju Primere direktno emitovati sve utakmice. Tako će, samo u zbiru ova dva prvenstva, brojka mečeva uživo biti - 760! A, kao i u slučaju Engleza, i kod Španaca su kupljena prava i za prvu i za drugu ligu.

Za prenose je, dakle, rezervisan SK prajm, mada će, u slučaju „nužde“, neke utakmice ići i na kanal Sport klub plus. U ovom prvom kolu, to će se dogoditi sa duelom Bilbaoa i Betisa, u nedelju u 19 sati.

Doduše, loša vest za jedne, dobra je za druge - one koji su ljubitelji auto i moto trka. Špansko „zauzimanje“ SK prajma znači da Formula 1 i Moto GP šampionat prelaze u ponudu „osnovnog“ Sport kluba.

Što se još fudbala tiče, uz nedavno proširenje sa nekoliko nacionalnih kupova, ovosezonska ponuda „bubamare“ staće na 18 takmičenja. Simeunović se nada da će uskočiti još jedno, vrlo zanimljivo, ali to zavisi od škotske fudbalske asocijacije. Ako ona tamo da zeleno svetlo, onda ćemo i ovde videti prenose nastupa ovog novog Glazgov rendžersa u četvrtom rangu takmičenja.

Na drugom i trećem mestu na listi prioriteta Sport kluba ostaju tenis i košarka, prvopomenuti s pravima prenosa za 56 turnira, drugopomenuta sa još više mečeva Evrolige, s obzirom na promenjeni format takmičenja. Ostaje prisutna i NBA liga, a „rasformiranu“ rusku ligu odmeniće mečevi VTV lige, ukomponovane od timova iz osam država, uključujući Rusiju, Litvaniju, Ukrajinu, Poljsku...

Zemlje bivšeg Varšavskog pakta biće predstavljene i kroz hokej, kroz KHL ligu, a led će pucati i sa još većom ponudom takođe regionalne EBEL lige.

Kad se već toliko podičio ponudom Sport kluba, Nemanju Simeunovića pitamo postoji li neko takmičenje koje mu je neostvarena želja:

- Recimo da mi je žao što više nemamo Bundesligu, s obzirom na pristup igri i verovatno najpopunjenije stadione. Možda bi mi bilo žao i za Kalčo da Italijani nisu sami sebe toliko devalvirali. Ovako, možda bi to bilo prvenstvo Turske, mada ponavljam da smo ponudom za ovu sezonu zaista zaokružili priču.

Do tih Turaka, ili nekog drugog „transfera“, u narednih desetak meseci vam, na svim kanalima Sport kluba, preostaje u proseku 16 direktnih prenosa dnevno. Za jedan dan dovoljno je... i preliva.

ZORAN PANjKOVIĆ, ARENA SPORT: DOM VELIKE ČETVORKE

GODINAMA, već i decenijama, trude se ovi naši igrači da nam ubiju ljubav prema fudbalu, ali slaba im vajda - „bubamara“ je u Srbiji i dalje omiljeni sportski artikal. Baš to je i navelo kanal Arena sport da, posle tri godine „delimičnog“ praćenja Jelen Superlige, od ove sezone - koja je startovala prošlog vikenda - postanu i noseći emiter udarnog srpskog prvenstva. Kako lepo reče glavni i odgovorni urednik Arene, Zoran Zoza Panjković:

- Jelen Superliga je, ne računajući Ligu šampiona, ubedljivo najgledaniji fudbalski sadržaj u našoj zemlji. Mislim da nema te blamaže koju mogu da dožive naši klubovi u Evropi koja može to da pokvari.

Sigurno da kupovanje prava za prenose najatraktivnijih liga zahteva zamašan budžet, ali organizacija živog emitovanja više od 70 utakmica po stadionima Srbije nije jeftina. Dodaje Panjković:

- Tih 70 i nešto mečeva, plus minimum po jedan prenos u svakom kolu nacionalnog kupa, ispratiće produkcija koje se ne bi postidele ni najveće TV kuće. Novi standardi u produkciji i grafici i tri nove emisije naš su doprinos povećanju kvaliteta našeg klupskog fudbala. Najava i pregled kola, analiza suđenja i dnevne informacije iz redova srpskih klubova su novina, i to ne samo na Arena sport kanalima.

Uz „uvod“ da će srpski fudbal zauzeti „slobodni“ Arena sport 1, Zozu pitamo i za „distribuciju sadržaja“ na četiri kanala Arene u sezoni pred nama:

- Koncept Arene 1 tokom vikenda će uglavnom ostati isti: najbolje od domaćeg i regionalnog, s tim što ćemo tokom radne nedelje, na našem Prvom kanalu emitovati i Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope.

Dalje nabrajanje Arenine fudbalske ponude naravno da počinje od Lige šampiona (7 prenosa po kolu, „u sendviču studijskog programa i reportera sa lica mesta“), odmah za njom i Lige Evrope (8 utakmica po kolu).

Na spisku ostaju italijanska Serija A i francuska liga (kaže Panjković nikad jača), a od ove sezone će se ići i na Ostrvo, sa kog će Arena, prvi put, emitovati Liga kup (znan i kao Karling kup), ozloglašen kao „gubilište velikana“ skoro u svakoj rundi.

Kao posebnu „caku“, Panjković ističe da je, zahvaljujući pravima na prvenstva iz regiona, Arena sport jedino mesto na kojem može da se redovno prati „velika četvorka“: Zvezda, Partizan, Hajduk i Dinamo. Zato, kaže on:

- Arena ne odstupa od svog koncepta da je najkvalitetniji program onaj koji se sastoji od najboljeg domaćeg i regionalnog sporta u, čini nam se, savršenom balansu sa premijum sadržajem. Kada u ponudi imate najgledaniju ligu u ovom delu Evrope i najbolji fudbal na planeti, onda je zaista uživanje praviti programsku šemu.

Što se „ostatka“ sportova tiče, tu su i najbolja evropska odbojka i rukomet, s pokrivanjem Lige šampiona u oba sporta. Košarku će predstavljati Jadranska liga, pa najjači evropski šampionat - španska Endesa liga, ali i, već po navici, američka koledž košarka. S druge strane Atlantika stizaće signal i sa mečeva američkog fudbala (NFL), hokeja (NHL), bejzbola (MLB) i fudbala (MLS). Uz čije „glasove“ sve ovo pratimo, pitamo Panjkovića:

- Jezgro komentatorskog tima ostaje isto, s tim što ćemo ove sezone dosta raditi s mladim komentatorima, kako bismo što pre dobili „svežu krv“.