ALEKSANDAR Stanojević je praktično već postavljen za selektora Srbije, a tek treba da se održi sednica Izvršnog odbora FSS, pa drugi sastanak Stručnog odbora i najzad - Skupština. Zvuči čudno, ali je tako, što se može primetiti u javnosti, kojoj deo medija selektivno i iz dana u dan filuje priču o nekadašnjem treneru Partizana i kineskih klubova kao čoveku koji će uskoro biti promovisan u vođu "orlova".

Izvršni odbor FSS će u sreduodržati sednicu, a generalni sekretar Zoran Laković govori o dnevnom redu i planovima, navodeći da očekuje predlog stručnjaka.

- Imaćemo na stolu izveštaj o radu, analizu i trenerske i sudijske organizacije. Kada je struka u pitanju razgovaraćemo o školi, a u planu je i osnivanje Arbitražnog suda koji će imati velike ingerencije.

ODBOR NEKOMPLETAN STRUČNI odbor nije radio u kompletnom sastavu. Pored predsednika Branka Babića, na sastanku su bili Savo Milošević, Dušan Savić i Mioljub Ostojić.
- Sa Sergejom Ostojićem i Markom Stojanovićem smo se konsultovali telefonski i oni su se saglasili s našim mišljenjem. U radu nije učestvovao samo Aleksandar Janković, koji je s fudbalerima Rada na pripremama - objasnio je Babić.

Pitamo ga i da li će biti reči o novom selektoru.

- Ne verujem da će nam pobeći ta tema, pogotovo što bi trebalo da dobijemo predlog Stručnog odbora.

Skupština FSS je zakazana za 25. februar i do tada bi trebalo da fudbalska reprezentacija dobije selektora, što je potvrdio i prvi operativac Saveza:

- Možda će se to desiti i ranije.

Toliko od Lakovića. A kako je Stručni odbor zasedao u ponedeljak, razgovarali smo s predsednikom ovog tela Brankom Sosom Babićem, inače trenerom Vojvodine.

- Upali smo u cajtnot, ne našom krivicom, a meni je žao što nismo imali više vremena za analizu, razgovore i dogovore - kaže Babić. - Odluka o novom selektoru je kapitalno važna jer u Srbiji mora da se napravi istorijski zaokret. Bez obzira na to što ima mnogo problema i drugih fudbalskih tema, mislim da je izbor novog selektora ključno pitanje.

Stručni odbor mora da reaguje hitro, već u sredu je zakazan Izvršni odbor, kojem mora da se dostavi predlog s objašnjenjem.

- U ponedeljak smo razgovarali o većem broju kandidata, ali iskren da budem, još nismo završili posao. Moje mišljenje je da bismo morali da razgovaramo sa svim potencijalnim kandidatima, da im postavimo ista pitanja i čujemo njihove odgovore. Tek posle toga bismo imali jasniju sliku.

Sosa Babić priča o više kandidata, a mediji spekulišu samo s jednim - Stanojevićem.

- Mislim da mi iz Stručnog odbora nismo pod pritiskom javnosti, a ja ću svoj lični stav dati na kraju. Rano je da sada otvaramo karte.

I tu je bio kraj priče. Babić ne želi da za medije priča pre nego što se održi sednica Izvršnog odbora FSS, ali kako u Srbiji ništa ne može da se sakrije, saznali smo "iz druge ruke" da će članovi Stručnog saveta u utorak razgovarati s dvojicom kandidata koji su ušli u "finale". Dakle, Aleksandar Stanojević će ipak imati rivala, bar po mišljenju Stručnog odbora, a to je - Ljubiša Tumbaković.

Iskusnog, trofejnog trenera mnogi su u ovoj izbornoj kampanji zaboravili, ali struka očigledno nije. Međutim, i pored toga što Tumbaković ima neuporedivo jaču biografiju i mnogo je iskusniji, očigledno je da se pobednik unapred zna. Zato valja očekivati da već u nedelju na Izvršnom odboru Stanojević praktično bude izabran za selektora.

DELEGACIJA KOD KARADžIĆA

TEK što je završen sastanak Stručnog odbora, u Staru Pazovu na sastanak sa predsednikom FSS Tomislavom Karadžićem su otišli Savo Milošević, Mitar Mrkela, Dušan Savić i Milan Đuričić.

- Da, došli su da me obaveste o sastanku. Rekli su mi da je bilo šest kandidata, a da su u najužem izboru ostali Stanojević i Tumbaković. S tim što je Tumba imao jedan glas, dok su ostali bili za Stanojevića. Sutra je IO na kojem može da se donese odluka o selektoru - jasan je bio Karadžić.