UMESTO promocije Aleksandra Stanojevića u utorak je kao grom iz vedra neba odjeknula informacija da je mladi stručnjak odustao od selektorske funkcije! Od kada su propali pregovori o povratku sa Sinišom Mihajlovićem, bivši trener Partizana i Pekinga bio je pik broj 1 za upražnjenu stolicu, iako to niko iz FSS zvanično nije potvrdio.


Činilo se da je samo pitanje dana kada će Stanojević biti izabran, ali se u poslednja 24 časa izdešavalo mnogo toga, što je očigledno dovelo i do njegovog povlačenja, ali i do otkazivanja sednice Izvršnog odbora.


- Sednica je odložena za subotu ili najkasnije ponedeljak jer predsednik Karadžić hoće da Izvršni odbor bude u punom sastavu - objasnio je generalni sekretar FSS Zoran Laković.


PRIZNANjA MITROVIĆU I MILOJEVIĆU STRUČNI odbor je diskutovao i o najperspektivnijem igraču i treneru. Ni tu nije bilo dilema: za najboljeg mladog igrača predložen je Aleksandar Mitrović (Anderleht), a za trenera Vladan Milojević iz Čukaričkog.

Da li su na odluku Stanojevića uticala zbivanja od ponedeljka, kada je Stručni odbor FSS kao savetodavno telo dao poverenje Ljubiši Tumbakoviću ili nešto drugo, ostaje da se rasvetli kada mladi trener bude rešio da objasni potez.


Ono što je izvesno, u Srbiji nikada nije onako kako u prvi mah izgleda. Otuda i dve verzije onoga što je prethodilo Stanojevićevom odustajanju, a dogodilo se na sastanku Stručnog odbora. Predsednik ovog tela Branko Sosa Babić rešio je da prekine ćutanje i kaže šta se zaista zbivalo.


- Prvo da kažem da se razgovaralo i diskutovalo vrlo konstruktivno i da smo uspeli da uspostavimo neke kriterijume za izbor selektora, pošto zvanično ne postoje. Na kraju smo doneli jednoglasnu odluku da kandidat broj jedan za selektora bude Ljubiša Tumbaković. Kako smo rešili da pred Izvršni odbor FSS izađemo s dva kandidata, broj dva na našoj listi bio je Stanojević. Dakle, priče da je bilo obrnuto nisu tačne. Uostalom, postoji i zapisnik koji ne laže - tvrdi Babić.


Na sastanku su pored Babića, bili Savo Milošević, Dušan Savić i Mioljub Ostojić.NEPOZVAN ODMAH po završetku sastanka Stručnog odbora FSS, Savo Milošević i Mioljub Ostojić, pojačani Mitrom Mrkelom i Milanom Đuričićem, otputovali su u Staru Pazovu, da predsedniku FSS Tomislavu Karadžiću predstave odluke. Bez prvog čoveka svog odbora Branka Babića...
- Niko me nije ni zvao u Pazovu - bio je kratak odgovor trenera Vojvodine.

- Ponoviću da je odluka bila jednoglasna, s tim što moram da kažem da su telefonskim putem svoje glasove za Tumbakovića i Stanojevića dali i Sergej Ostojić i Marko Stojanović, a da jedino nismo uspeli da stupimo u kontakt sa sedmim članom Stručnog odbora Aleksandrom Jankovićem, trenerom Rada koji je na pripremama u Turskoj. Tumbaković je dobio svih šest ostalih glasova.


Babić je obelodanio i ko su još bili kandidati...


- Pričali smo o tome da novi selektor mora da poseduje iskustvo i da ima rezultate. Pa, kada smo pričali o trenerima koji to poseduju, pored Tumbe, govorili smo o Ljupku Petroviću, Rajevcu i Muslinu, ali smo dobili informaciju da on nema nameru da radi u Srbiji.


Bilo je reči i o još nekim stručnjacima.


- Spomenuli smo Miroslava Đukića i Slavišu Jokanovića koji je budućnost srpskog fudbala. Radi se o treneru koji je predan i posvećen poslu, bio je i veliki igrač i koji u budućem vremenu može da postane selektor - tvrdi iskusni strunjak, koji je sada na klupi Vojvodine.


Pred čelnicima FSS sada je novi problem. Od Siniše Mihajlovića nema ništa, sada je iz trke izašao i Stanojević, pa će od strane struke predlog biti samo Tumbaković. Ostaje da se vidi hoće li do sednice IO FSS iskusni stručnjak dobiti novog protivkandidata.