JUVENTUS je 10. jula ove godine potpisao ugovor sa Juventusom, a za nepuna 24 časa klub iz Torina je prodao čak 520.000 dresova sanjegovim prezimenom! Vest zvuči skoro neverovatno, ali kada se broj dresova pomnoži sa cenom od 105 evra koliko košta trenutno najdragoceniji crno-beli predmet na svetu dolazi se do još neverovatnije računice: Juve je za samo jedan dan inkasirao 54.600.000 evra!

Ako se uzme u obzir da je Ronaldovo obeštećenje za dolazak iz Real Madrida u Juventus iznosilo 105 miliona evra, onda je jasno koliko će klubu iz Torina trebati da isplati ovu svotu novca.

Međutim, frapantan podatak o posledicama ubedljivo najveće bombe letnjeg prelaznog roka u svetu fudbala, otvorio je mnogo širu temu o tome kako vodeći svetski ili evropski klubovi zarađuju van fudbalskog terena i od prihoda od TV prava u svojim šopovima koji sitnicama "od igle do lokomotive" privlače svoje pristalice.

Zadržimo se ovde samo na dresu, kao osnovnoj potrebi navijača svakog kluba. Ronaldova nova crno-bela "sedmica" je dakle donela klubu milione za samo dan, ali posebno je interesantno što je proizvođač ovog dresa nemački "Adidas" koji oprema šampiona Italije. A, Kristijano Ronaldo je već godinama glavni maneken američkog "Najkija". Dalje, sav prihod od prodaje dresova ne dele čak ni na ravne časti nemačka fabrika i torinski klub: skoro 70 odsto od zarade ide u kasu "Adidasa"! Međutim, nema sumnje da će, kako se bliži start sezone u Seriji A i Ligi šampiona, novac od prodaje Ronaldove "sedmice" da se sliva sumanutom brzinom u obe kase.

Posebno je interesantan pogled na jedno istraživanje iz prošle sezone. Mančester junajted je klub sa ubedljivo najviše prodatih dresova (u šopovima i putem interneta). "Crveni đavoli" prodaju 1.750.000 dresova, odmah za njima je bio Real Madrid sa 1.650.000, pa Barselona sa 1.278.000, Bajern Minhen sa 1.200.000...

Sve ove milionske cifre i zarade su čist dokaz koliko se para vrti oko vrhunskog fudbala i bogatih klubova. Zato je tu negde i dokaz zašto je bar jednom u pet godina u prelaznom roku u fudbalu potrebno da eksplodira neka "bomba" slična onoj kada je još 1984. godine Maradona iz Barselone prešao u Napoli. Neka se zato možda uskoro spreme Nejmar, Mesi...

PARTIZAN I ZVEZDA

U MORU podataka o broju prodatih dresova i zarade od njih, nekako preskromno zvuče cifre o prodatim dresovima dva najveća srpska kluba u prošloj sezoni. Crvena zvezda je prodala oko 10.000 svojih dresova, Partizan oko 5.000. Cena jednog dresa je 8.000 dinara, pa je jasno da su crveno-beli zaradili 683.000 evra, a crno-beli 341.000 evra od prodaje svog glavnom obeležja.