UEFA je bila rigorozna, Crvena zvezda će naredna dva meča u Evropi igrati pred praznim tribinama, a klub je uz to dobio i novčanu kaznu od 72.000 evra. To je epilog disciplinskog postupka koji je vođen protiv srpskog šampiona zbog skandiranja navijača Ratku Mladiću i ponovo zagušenih prolaza na utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona u meču protiv Suduve.

Disciplinska komisija UEFA imala je u vidu da je klub iz Ljutice Bogdana bio pod uslovnom suspenzijom i da mu je već jednom progledala kroz prste u februaru, kad je preinačila odluku o suspenziji stadiona “Rajko Mitić” pred meč sa moskovskim CSKA u šesnaestini finala Lige Evrope. Zato je u obrazloženju, evropska kuća fudbala Zvezdu kaznila sa jednom utakmicom bez publike zbog incidenata na meču sa Suduvom, a drugom dodatno zbog preinačenja kazne u februaru za duel sa CSKA.

KAO PARTIZAN PROŠLE SEZONE UEFA je sa dva meča bez publike kaznila Partizan pre godinu dana. Crno-beli su protiv Videotona (plej-of za Ligu Evrope) i Dinama iz Kijeva (LE) morali da igraju pred praznim tribinama, a novčano su prošli još gore od komšija - morali su da plate 130.000 evra. Razlozi su bili isti - rasizam, gužva na prolazima...
Klub se oglasio saopštenjenjem:

- Kazna je drastična, ali samo delom očekivana zbog čega planiramo da uložimo žalbu. Kažnjeni su svi, igrači koji ostaju bez podrške, navijači kojima je uskraćeno prisustvo i klub koji preduzima sve da se Zvezda na pravi način vrati na put evropske slave. Videćemo kakve su nam mogućnosti žalbe, barem na drugi meč kazne, ali ono na čemu treba pre svega da radimo je da nam se ovo ne ponovi jer bilo kakvo ponavljanje istog ili sličnog prekršaja u naredne minimum dve godine, bilo na domaćem ili gostujućem terenu, povlači kaznu izbacivanja iz takmičenja.

Navijači crveno-belih tako će meč plej-ofa za Ligu šampiona (izvesno protiv Salcburga), ili plej-ofa za Ligu Evrope (gotovo sigurno protiv Olimpije), gledati uz TV ekran, a neće ih biti ni u prvom meču na jesen ako Zvezda bude obezbedila plasman u grupnu fazu nekog od takmičenja u evrokupovima ili, u najlošijem scenariju - prvom u narednoj sezoni na startu kvalifikacija.

KAZNE SEZONA 2017/18.
* 15.000 evra kazne zbog baklji i bacanja predmeta u Kelnu
* 30.000 evra i uslovna kazna na dve godine zatvaranja tribine zbog skandiranja Ratku Mladiću u Borisovu, što je preinačena kazna posle žalbe za prvobitnu kaznu od “meča bez publike i 50.000 evra kazne”
* 56.000 evra i uslovna kazna zatvaranja “severa” i “juga” na dve godine zbog bakljada u Beogradu u meču protiv Kelna
* 31.000 evra zbog bakljadi u meču protiv CSKA iz Moskve