SENZACIJA evropskih kvalifikacija dolazi iz mađarskog Sekešfehervara sa potpisom srpskog stručnjaka Marka Nikolića. MOL Vidi ili do juče Videoton napravio je čudo izbacivši prvo Ludogorec, a zatim Malme. Za plasman u Ligu šampiona boriće se sa AEK iz Atine.

Sam plasman u Ligu Evrope je fantastičan podsticaj za mađarski fudbal, kaže bivši trener Partizana i razgovoru za "Novosti", i izbegava sve nadimke koji su mu ushićeni mađarski mediji nadenuli "čarobnjak", "čudotvorac"...

- Odmah sam rekao da u fudbalu ne postoji juče, već samo danas i sutra. AEK je pred nama, težak avgust sa još tri uzastopna derbija protiv Honveda, Ujpešta i Ferencvaroša. Moramo da iskoristimo ovaj ambijent, najlepše tek dolazi. Dva čuda smo napravili pokušaćemo i treće. AEK je sjajan tim, ali u fudbalu je sve moguće - ne odstupa od svojih principa Marko.

Pročitajte još: REAKCIJA KAKVU JOŠ NISTE VIDELI: Danko Lazović posle promašenog penala pocepao mrežu (VIDEO)

Ludogorecu se u sportskom smislu osvetio za eliminaciju kad je vodio Partizan, iako ga oni ni tada nisu pobedili, Malme je kao i bugarski prvak stalni učesnik grupne faze. Za godinu dana, uz skoro isti tim sa ulaganjem od 100.000 evra, MOL Vidi je posle poraza od Partizana, stigao na prag istorijskog plasmana u Ligu šampiona.

- Tim je skoro isti, ali protiv Partizana smo imali kadrovskih problema, a i revanš se otvorio u negativnom smislu po nas. Međutim, tokom sezone sazreli smo kao ekipa kroz borbu za titulu, a nekako nam je taj prvi meč u Razgradu bio preloman. Ubeđivao sam igrače da mogu više, od tog meča su počeli sami da veruju, pa su zato fantastično odigrali revanš koji smo mogli da dobijemo i ubedljivije.

U Videoton je stigao sa trogodišnjim planom, što odlikuje malo koga, verujući da u uslovima koje klub ima može radom da donese prosperitet.

- Plan je bio da se u tri godine osvoji titula i uđe u Ligu Evrope. Iskočili smo iz plana, odmah osvojili titulu, obezbedili Ligu Evrope, doneli u budžet šest do osam miliona. I sad smo u mogućnosti da počnemo nadogradnju, moramo da dovedemo četiri-pet kvalitetnih igrača kako bismo izdržali trku na tri fronta i stvorili tim za naredne godine. Ne bih voleo da naš uspeh potpadne pod pojam "incidenta", pa da se ne plasiramo u narednih nekoliko godina već da stvorimo kontinuitet, recimo igranje u Evropi tri puta u pet sezona.

Mađarska polako izlazi iz okvira sinonima za "fudbalsku propast", MOL Vidi je ovim uspehom nagovestio povratak "lake konjice" na evropsku scenu.

Pročitajte još: KVALIFIKACIJE ZA LŠ: Salcburg prošao, AEK izbacio Seltik, u baražu Vidi, Ajaks i Benfika

- Podrška države i par pametnih ljudi napravili su plan oporavka mađarskog sporta. U fudbalu je teže napraviti progres, ali je uloženo mnogo u infrastrukuturu, ne samo u stadione, već i u trening kampove. Naš stadion i kompleks se otvaraju u oktobru i biće fenomenalan. Liga je dobra, čista, dinamična, slična je našoj samo što u Srbiji Partizan i Zvezda prave mnogo veću razliku. U konkurenciji Ferencvaroša, Honveda i još pet-šest klubova teško je doći do titule jer svi ulažu. Nama je liga izazov, cilj da odbranimo titulu i nastavimo sa procesom jačanja tima i kluba - jasan je Nikolić, ističući da je ovo uspeh i njegovog tima saradnika, Radoja Smiljanića i Gorana Basarića.

PARTIZANU I ZVEZDI TREBA TREĆI

POZDRAVLjA Nikolić uspehe Partizana i Crvene zvezde, a napravio je i paralelu sa mađarskim fudbalom:

- Partizan je navikao na grupnu fazu jer je 10 puta bio učesnik u poslednjih 15 godina, Zvezda je ponovila uspeh iz prošle što je za pohvalu, ali mislim da našim klubova nedostaje neki treći da bi se srpski fudbal popeo tamo gde je bio. U Mađarskoj je teže napraviti tim nego u Beogradu zbog talenata iz škole i naših povratnika iz inostranstva.


SPOJIO SFRJ

NIKOLIĆ je razbio predrasudu da nema uspeha kad u jednom timu ima mnogo igrača iz bivše SFRJ. Pored odličnih stranaca, grupe mađarskih reprezentativaca, u timu ima trojicu Srba: Danka Lazovića, braću Marka i Stefana Šćepovića, Bosance Anela i Elvira Hadžića, te Makedonca Bobana Nikolova.

- Sve to super momci, dobra grupa igrača. Danko je specifična ličnost, sa izraženom harizmom, iskustvom, sjajan u svakom smislu. Marko je veliki potencijal, ali ja ga nikad ne hvalim jer uvek može bolje, Stefan je stabilan - ocenjuje Marko.