SRBIJA je osvojila i Rusiju (2:1), mladu selekciju samo sulud splet okolnosti u naredna dva kola neće odvesti na Evropsko prvenstvo u Italiju, jer ih praktično deli bod, a oba meča, sa Austrijom i Jermenijom, igraju kod kuće.

"Orlovi" su uz Francusku jedina selekcija sa stopostotnim učinkom u kvalifikacijama, igrali su svaki meč angažovano, disciplinovano, dostojanstveno i na pobedu, vraćali se kao u Nižnjem Novgorodu iz minusa i uvek na kraju podignutih ruku napuštali teren. Ali, ova generacija ima i svog generala, "orla" nad "orlićima", trenera, pedagoga, "tatu" - selektora Gorana Đorovića.

PROČITAJTE JOŠ: "ORLIĆI" LETE NA PRVENSTVO EVROPE: Mlada reprezentacija Srbije slavila posle preokreta u Rusiji

Skromni čovek, ali očigledno velikog znanja, jasne vizije, sa timom saradnika i iskustvom jednog staloženog Radmila Ivančevića, prošao je kvalifikacije sa više od 30 igrača. Ali, ne zato što je lutao, već zato što je samo u startna tri meča imao najjače adute: Nikolu Milenkovića, Nemanju Radonjića, Marka Grujića, Sašu Lukića i Andriju Živkovića, a ostatak kvalifikacija izneo sa igračima iz zemlje.


Pitali su se mnogi kako će to: Lutovac, Denić, Zlatković, Mesarović, Stuparević, Marković, Ranđelović i ostali zameniti mnogo poznatije igrače. Jedini dilemu nije imao Đorović. U svakom meču "orlovi" su bili ekipa, iako nikad sastav nije bio isti (problem bile i povrede), taktički dosledna, disciplinovana u kojoj se znalo kako se napada, kako se brani. Znali su cilj i kako do njega da dođu. Đorović se nije žalio ni pred jedan meč i uvek je govorio "Srbija će igrati u najjačem sastavu". Kakav god bio. Njegov autoritet, znanje, pobednički stav prepoznali su i igrači. Igrali su sa autoritetom, dajući maksimum, poštujući plan stručnog štaba. I sve im se vratilo.

- Čestitke momcima, pokazali su kako se bori za dres Srbije, i ne samo u meču protiv Rusije, već tokom celih kvalifikacija. Pokazali su timski i individualni duh, karakter vredan velikih rezultata. Za njih nema izgubljene lopte, duela, spremni su da padnu i odmah se dignu, da se bore do poslednjeg daha. Tako je bilo i sada kada su se vratili iz minusa. Odigrali smo dobru utakmicu protiv velikog protivnika - rekao je Đorović.

PROČITAJTE JOŠ: Selektor Đorović : Uspeh posvećujemo našem Goranu Bunjevčeviću!

I nije se opustio iako mu je potreban bod u oktobarska dva meča kod kuće protiv Austrije i Jermenije.

- Želimo do kraja da budemo na visini zadatka, ja kažem uvek u skladu sa zahtevima koje traži dres Srbije. Svako ko obuče ovaj dres mora biti svestan njegove težine, a ovi momci to znaju. Zato se i raduju - istakao je Đorović, koji je od 1994. do 2001. sa istim ponosom nosio dres Jugoslavije 49 puta.

Đorović je dokazao da je pravi čovek na pravom mestu.

USPEH POSVEĆEN BUNjEVČEVIĆU
SELEKTOR Goran Đorović nije propustio da podseti kakav je značaj za njega i ekipu imao tragično preminuli sportski direktor Goran Bunjevčević.
- Ovu pobedu, verujem i plasman na EP, posvećujemo pokojnom Goranu Bunjevčeviću, velikom čoveku i sjajnom direktoru, osobi koja će zauvek biti u našim srcima. U njemu smo od prvog dana imali veliku podršku i zajedno smo mnogo toga prošli. Ovog uspeha ne bi bilo bez njega koji nas je doveo i omogućio da se danas svi radujemo - poručio je Đorović još u Nižnjem Novgorodu.

GRUPA 7
8. kolo
Makedonija - Jermenija3:3 (1:0)
Rusija - Srbija 1:2 (0:0)
Gibraltar - Austrija 0:5 (0:1)
1. SRBIJA 8 8 0 0 23:5 24
2. AUSTRIJA 8 6 0 2 22:5 18
3. RUSIJA 8 5 1 2 18:9 16
4. JERMENIJA 9 2 2 5 9:16 8
5. MAKEDONIJA 8 1 1 6 10:18 4
6. GIBRALTAR 9 1 0 8 1:30 3