PEDESETE, "zlatne" Beogradske muzičke svečanosti otvorila je u sredu uveče, uz zvuk fanfara, primadona Radmila Bakočević, koja je scenu Sava centra ustupila slavnom Najdželu Kenediju, violinisti koji je beogradskoj publici poklonio, od njega očekivani - spektakl.

Naša operska diva, koja je pred otvaranje voljenog Bemusa izjavila da ima tremu veću no pred svoj davni debi u Skali, poželela je beogradskom festivalu još mnogo godina uspešnog postojanja, istakavši da on predstavlja kulturno nasleđe koje nam valja negovati za buduće generacije. Bogatstvo tog nasleđa predstavio je i prikazani film o istorijatu Beogradskih muzičkih svečanosti.

Kenedi koji se, baš kao i mnogi koji su u sredu uveče sedeli u prepunoj dvorani Sava centra, s radošću seća svojih antologijskih nastupa u Beogradu, tom blistavom nizu pridodao je i ovaj, svoj sedmi beogradski koncert - naslovljen "Od Baha do Geršvina".

Harizmatični violinista, koji priznaje da ne može da zamisli ni dan u svom životu bez Baha, nastup je započeo delom svog omiljenog kompozitora, Fugom iz Sonate broj 1 za violinu u ge-molu.

Svoju sopstvenu kompoziciju "Mađioničar iz Lublina", smelu mešavinu žanrova od klecmer muzike preko džeza do klasike, Kenedi je najavio kao delo svog "drugog omiljenog kompozitora". Tokom izvođenja "Mađioničara", neprikosnoveni mađioničar sa violinom predstavio se i kao virtuozan pijanista, sve u pratnji četvorke sačinjene od čeliste, dvojice gitarista i kontrabasiste.

Izbor iz dela Geršvina, još jednog autora čija muzika predstavlja veliku inspiraciju Najdželu Kenediju, ispunio je drugi deo koncertnog programa, tokom kog je violinista takođe sedao za klavir izvodeći svoje osobene, džezerske interpretacije.

Svi su iz Sava centra izašli zadovoljni - i publika, koja od Kenedija uvek očekuje fantastičnu muziku i vrhunsko raspoloženje, i sam Najdžel, koji nam je sve to pružio. Ovaj fanatični navijač Aston vile, koji zbog žene Poljakinje navija i za tamošnji Krakovjev, sinoć je na poklon dobio i dres Partizana, na kome je ćirilicom ispisano "Kenedi". Ovaj poklon dobio je od crno-belih zato što je novinarima po sletanju u Beograd odgovorio da bi, od naših klubova, navijao baš za Partizan.

Tokom narednih deset dana, do 20. oktobra, jubilarni Bemus će u Beograd dovesti još mnogo vrhunskih muzičara, poput ruskog pijaniste Vadima Rudenka, južnokorejskog violiniste Edvina Kima, meksičkog tenora Ramona Vargasa, ansambla "Šarun", koji čine solisti Berlinske filharmonije, kvarteta "Brodski", ali i Beogradske filharmonije, koja se posle dugogodišnje pauze "vraća" na Begradske muzičke svečanosti.