NEZADOVOLjSTVO u Humskoj traje praktično od početka ove sezone, a čašu punu žuči je prelio sneg! Partizan je "proključao" na debelom beogradskom minusu, pa je činjenica da su crno-beli i Šapčani morali na teren po kijametu, a čak 10 njih danas nije, naterala Upravni odbor kluba da na vanrednoj sednici zapreti istupanjem iz Superlige.

Čelnici Partizana su se posle sednice javnosti obratili saopštenjem, u kojem se između ostalog kaže:

"Pre početka utakmice članovi Upravnog odbora Partizana su konstatovali odsustvo regularnih uslova usled izrazito nepovoljnih vremenskih uslova (u Beogradu je, u tom momentu, temperatura vazduha bila ispod nule a snežna vejavica je nanoslila smetove na teren).

DIREKTOR LIGE UTIČE NA REGULARNOST PARTIZAN smatra da je postupanje direktora lige Bulatovića neprofesionalno i tendenciozno, oštro suprotstavljeno načelu distrubutivne pravde, koje nalaže da se u istim slučajevima mora postupati na isti način. Odlukama koje je doneo direktno je i bitno uticao na regularnost takmičenja. Ovakvo postupanje je samo poslednje u nizu eklatantnih ogrešenja, čiji je FK Partizan postao nevoljna sistematska žrtva.

PROČITAJTE JOŠ: BOMBA IZ HUMSKE: Partizan planira da istupi iz Superlige

Direktor Superlige (Vladimir Bulatović) je, u telefonskom razgovoru, obavestio generalnog direktora Partizana, Miloša Vazuru, koji je, u ime UO zahtevao da se utakmica prekine, da je njegova procena da se ova utakmica odigra do kraja i da će i SVE PREOSTALE UTAKMICE biti odigrane prema utvrđenom rasporedu.

Na poluvremenu utakmice, službeno lice Partizana Dragan Velanac je obavestio i glavnog sudiju Aleksandra Živkovića iz Niša o zahtevu UO, predsednika UO Milorada Vučelića i generalnog direktora, Miloša Vazure, da se, usled dodatno pogoršanih vremenskih uslova, utakmica prekine. Sudija Živković je odbio ovaj zahtev upućujući rukovodstvo Partizana da "traktorom nastavi da čisti sneg" i zahtevajući da Velanac napusti službene sudijske prostorije.

Utakmice koje su na programu 15. decembra, odložene su usled nepovoljnih vremenskih prilika. Partizan želi da istakne da su ovakvim postupanjem grubo prekršene Propozicije takmičenja Superlige Srbije u fudbalu za takmičarsku 2018/2019. godinu i to prevashodno u čl. 12. Propozicija u koneksitetu sa čl. 16. istog pravilnika. U ovom slučaju su i direktor Superlige i glavni sudija dva puta obaveštavani o nemogućnosti odigravanja utakmice između Partizana i Mačve.

Čl. 12, st. 3. Propozicija predviđa obavezu prekida utakmice iz opravdanih razloga koji se nisu mogli otkloniti i eksplicitno navodi i nevreme kao razlog prekida. O prekidu, prema istom članu, odlučuje sudija na osnovu svog sudijskog uverenja, a sudija Živković iz Niša je doneo odluku da se, i pored opravdanog zahteva Partizan, utakmica nastavi i privede kraju.

PROČITAJTE JOŠ: MEĆAVA ODNELA POBEDU: Partizan i Mačva u nefudbalskim uslovima nisu uspeli da odmaknu od početnog rezultata

Sa druge strane, čl. 16. st. 2. Propozicija insistira na tome da se odložena utakmica jesenjeg dela prvenstva mora odigrati do završetka jesenjeg dela, što je u koliziji sa čl. 12, st. 2, koji predviđa da se u slučaju izuzetno lošeg vremena ili drugih nepredviđenih okolnosti, utakmica može odložiti, a odložena utakmica će se odigrati sutradan odnosno u drugom terminu koji odredi direktor lige.

Postavlja se pitanje da li su danas odloženim utakmicama za sutrašnji dan već prekršene odredbe čl. 16. Propozicija imajući u vidu da su sve poslednje utakmice jesenjeg dela šampionata bile predviđene za 15. decembar.

Ukoliko se, međutim, staje na stanovište da se i nedelja, 16. decembar, smatra poslednjim danom jesenjeg dela prvenstva, može se uputiti pitanje zašto direktor lige nije omogućio odlaganje utakmice Partizan - Mačva za nedelju, 16. decembar 2018, baš kao što je to slučaj i sa ostalim poslednjim utakmicama jesenjeg dela prvenstva.

Partizan je u potpunosti svestan nepravnog i nepravednog tretmana koji ima u Superligi Srbije, ali je želeo da konstruktivnim pristupom utiče da sila prava nadvlada pravo sile i da zapovest razuma nadvlada brutalnost bezumlja. Međutim, kada pravno i sportsko nasilje prevlada, kada kako naš narod kaže dara prevrši meru, Partizan će, u cilju sprečavanja svoje dalje diskriminacije, preduzeti sledeće mere:

PROČITAJTE JOŠ: NIŠTA OD FUDBALA NA BANOVOM BRDU: Nevreme i sneg odložili meč Zvezde i Čukaričkog za nedelju

o U skladu sa čl. 58. Pravilnika o takmičenju Partizan će, u predviđenom roku, uložiti žalbu na odigranu utakmicu i zahtevati ponovno odigravanje ove utakmice.

o Partizan očekuje i apeluje na FSS da zakaže hitnu vanrednu sednicu i Skupštinu predstavnika klubova Zajednice Superlige i Prve lige Srbije kako bi se najzad argumentovano i okviru instutucija sveobuhvatno razgovaralo o aktuelnom stanju u Superligi Srbije.

o Partizan zadržava pravo da, ukoliko se ovim njegovim zahtevima ne izađe u susret u roku od 48 časova od momenta podnošenja ovih zahteva i žalbe, prekine dalje učešće u Superligi Srbije i napusti Zajednicu klubova."

PROPISI KAKO SE SVIDI ZAJEDNICI

PROPISI su jasni, zvanično piše da SVE utakmice jesenjeg dela MORAJU da se odigraju najkasnije do kraja jesenjeg dela prvenstva. Propozicije, međutim, ljudima koji vode Zajednicu superligaša kao da nisu bitne, oni sve tumače kako njima trenutno odgovara.

Jasno je da bi juče odložene utakmice, ako ne danas, morale da budu završene pre pauze. A nema sumnje da će u Zajednici da "izmisle neku novu toplu vodu" i "objasne" - neobjašnjivo.